Borza a lichidat Institutul Lemnului si a vandut terenul unor iranieni, ce companii aeriene se retrag din Romania si CEO-ul Yahoo! primeste bonus de 1 mil. dolari pentru cateva luni de munca
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Borza a lichidat Institutul Lemnului si a vandut terenul unor iranieni
Institutul National al Lemnului, aflat in portofoliul AVAS, se afla in faliment din 2011. Inca din perioada interbelica a proiectat aproape tot ce s-a dezvoltat in Romania in materie de mobilier si prelucrarea lemnului. A fost in mare masura lichidat dupa ce o buna parte din terenul fostului sediu a fost vanduta catre doi oameni de afaceri iranieni care detin mai multi dealeri auto. Lichidator a fost desemnata firma Euro Insol. "Irmex S.A.Braila a cumparat suprafata de 6.700 de mp la 2 milioane de euro. Contractul a fost incheiat pe 20 februarie 2013. Pentru diferenta de 7.300 de metri patrati contractul va fi incheiat in primele 10 zile din martie", a precizat Remus Borza. Activele Institutului, un teren de 15.700 mp situat pe strada Fabrica de Glucoza numarul 7, au fost scoase de anul trecut la vanzare pentru un pret de pornire de 4 mil. euro. Niciun jucator din industria lemnului nu a preluat insa lotul. "Institutul Lemnului era avangarda industriei mobilei si a jucat un rol extraordinar in dezvoltarea acesteia", afirma un producator cu vechime din industria lemnului, care a dorit sa-si pastreze anonimatul. "Daca ar fi o strategie generala vizavi de dezvoltarea sectorului de mobila, ar fi nevoie de dezvoltarea acestui institut. Resurse avem, dar trebuie valorificate si in interesul economiei romanesti", a mai spus aceasta pentru ZF.ro.
Miza adunarilor generale ale actionarilor de la SIF-uri: dividende de 529 de milioane de lei si alegerea administratorilor pentru active de 5,1 miliarde de lei
Adunarile generale ale actionarilor de la cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) au pe ordinea de zi propuneri pentru distribuirea unor dividende care insumeaza 529 milioane de lei noteaza ZF Corporate.
Si tot in ZF Corporate cititi ca: Guvernatorul Isarescu a dat semnalul de relaxare a politicii monetare, dar analistii nu cred in ieftinirea creditului anul acesta
Ce companii aeriene se retrag din Romania
Sunt operatori aerieni care isi fac bagajele si renunta operarea de pe anumite aeroporturi, respectiv la intreaga piata romaneasca. Cursele directe, Bucuresti-Dublin nu sunt numeroase, doar doi operatori efectuand zboruri directe intre Romania si Irlanda. Curand, va ramane doar Blue Air, intrucat Aer Lingus nu va mai zbura pe aceasta ruta dupa 30 aprilie. O alta companie care a renuntat la curse din Romania este Turkish Airlines care urma sa opereze zboruri directe Constanta-Istanbul, cu tarife pornind de la 99 de euro, noteaza Capital.
Taxa pe autostrada se transforma in realitate. Care vor fi drumurile cu plata
Compania Nationala de Drumuri recunoaste oficial: romanii care vor circula pe cele mai aglomerate autostrazi din Romania sunt buni de plata. Mai exact, pe Autostrada Soarelui, pe Bucuresti-Pitesti, dar si pe o noua Centura in regim de autostrada din jurul Capitalei. Firma care va castiga dreptul de a incasa banii se va ocupa si de intretinerea soselelor de viteza. Statul vrea sa scape astfel de niste cheltuieli uriase. Numai pe timp de iarna, contractele pentru deszapezirea autostrazii Soarelui ne costa 5 milioane de euro, informeaza StirileProTv.
S-a decis: Un nou punct de frontiera catre unguri
Ne pregatim sa ne legam de unguri prin autostrada. Guvernul a adoptat saptamana aceasta un memorandum care prevede incheierea unui acord cu partea ungara pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei romano-ungare intre localitatile Nadlac (Romania) si Csanadpalota (Ungaria), scrie Capital.
Petrom vrea sa publice salariile managementului: "N-am vrea sa fim totusi singurii"
Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, ar putea sa publice salariile pe care le au sefii companiei, pe modelul austriecilor de la OMV, principalul actionar al producatorului petrolier. "Avem in plan sa infiintam un comitet de remuneratie care sa analizeze posibilitatea de a publica salariile directoratului si ale membrilor din Consiliul de Supraveghere. In cazul OMV este o practica la nivelul intregii pietei austriece, acesta fiind motivul pentru care acolo se raporteaza iar noi nu facem acest lucru", a declarat Sorana Baciu, directorul departamentului de relatii cu investitorii din cadrul Petrom. Companiile listate pe Bursa de la Bucuresti nu sunt in prezent obligate in niciun fel sa raporteze remuneratiile managerilor, scrie Wall-Street.ro.
Interviu cu avocatul Calin Zamfirescu, dupa 37 de ani in profesie: Bucuria castigarii unui proces e vie! O percepi cu toti porii
Calin-Andrei Zamfirescu este partener fondator al casei de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu (ZRP), unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil. Spune ca a avut si dosare solutionate dupa aproape 20 de ani, tendinta destul de raspandita in justitia romaneasca a ultimelor decenii. "Un proces castigat ramane un proces castigat si iti da o satisfactie profunda indiferent de felul clientului. Cele mai intense si durabile trairi le-am incercat in dosare penale in care am aparat persoane fizice si am avut castig de cauza. Am avut institutii publice printre clienti extrem de rar; am lucrat pentru banca centrala, pentru cateva ministere, AVAS, AVAB, dar acestea au fost cazuri exceptionale”, a spus Zamfirescu. Asemenea multor juristi de business de succes, Calin Zamfirescu a avut o sansa uriasa: cresterea pietei l-a gasit printre cei 2.600 de avocati activi din 1990. Iar pana atunci a avut oportunitatea de a cunoaste, de a fi admiratorul, iar mai apoi adversarul unor mari avocati care au reprezentat ultima generatie de profesionisti formati inainte de sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cei care au avut privilegiul de a practica avocatura in perioada de libertate din anii ‘30. Dupa aproape patru decenii in avocatura, spune ca meseria de jurist nu i-a impus vreo renuntare. O conditie sine qua non pentru a deveni un avocat bun, este, in opinia lui Calin Zamfirescu, sa fii extrem de pragmatic cand trebuie sa evaluezi intre juridic si faptic sansele clientului tau. "Cine intra in avocatura pentru unicul considerent ca se castiga mai multi bani decat intr-o alta profesie, nu e avocat indiferent de inteligenta sa, poate fi cel mult un om caruia viata ii ofera satisfactii financiare si mult inconfort profesional. Nu poti sa faci avere din avocatura, asa cum nu reusesti nici din medicina. Avere faci din negustorie sau din productie", a declarat Calin Zamfirescu intr-un interviu Wall-Street.ro
CFR Marfa este in colaps. Despre uriasul desfacut in bucati doar pentru profit, duminica, la "Romania, te iubesc"
Duminica, incepand cu ora 18:00, la "Romania, te iubesc!", corespondentul stirilor ProTV Cosmin Savu arata cum a fost posibil ca in doar 15 ani compania CFR Marfa sa treaca de la extaz la agonie. Dureros este ca CFR Marfa e cea mai mare companie de acest fel din Europa de Est, iar reportajul difuzat in cadrul editiei din 10 martie a emisiunii "Romania, te iubesc!" va dezvalui telespectatorilor afacerile care au devastat compania, investitiile uriase care ruginesc in triaje, comisioanele platite unor firme cu grija alese, precum si oamenii aflati in pozitiile cheie care au pus compania pe butuci, scrie Incont.ro.
Marissa Mayer, CEO-ul Yahoo!, primeste bonus de 1 milion de dolari pentru o munca de cateva luni
Marissa Mayer a primit un bonus de 1,12 milioane de dolari pentru munca pe care a desfasurat-o timp de o jumatate de an, in cadrul companiei, relateaza CNN Money. Salariul de baza pentru acest an va fi de un milion de dolari, insa bonusurile ar putea adauga acestei sume inca doua milioane. Pe langa beneficiile in bani cash, Mayer a mai primit si actiuni in cadrul Yahoo! In valoare de 13,3 milioane de dolari. De la preluarea conducerii companiei de catre fosta angajata Google, in luna iulie, pretul actiunilor Yahoo! au crescut cu 46%, inregistrand valori peste asteptari. In plus, Mayer a dezvaluit ca schimbarile din cadrul gigantului din domeniul internetului sunt abia la inceput.
Cele mai noi schimbari de la Facebook. Cum va arata prima pagina
Dupa speculatiile tot mai dese din ultima perioada, Mark Zuckerberg a anuntat in cele din urma schimbarile majore pe care le va implementa retelei de socializare, informeaza New York Times. Acestea vor afecta, in principal, pagina de home, care intampina utilizatorii imediat dupa logare. Noul design al news Feed-ului include fotografii mai mari si linkuri, inclusiv pentru reclame, cat si stream-uri clasificate in functie de subiecte, cum ar fi muzica. Schimbarile sunt menite sa rezolve doua dintre problemele stringente ale companiei: cum sa isi pastreze utilizatorii, in defavoarea competitorilor, si cum sa atraga mai multi bani din publicitate. Cofondatorul Mark Zuckerberg a declarat la o conferinta recenta ca isi doreste ca Facebook “sa fie cel mai bine personalizat ziar din lume", pentru care se si concentreaza asupra “primei pagini”, in special pentru dispozitivele mobile cu ecrane mici.
Samsung pierde batalia pe patente impotriva Apple, in Marea Britanie
Producatorul sud-coreean mai pierde un proces pe patente impotriva rivalilor de la Apple, dupa decizia Curtii Supreme din Marea Britanie. Samsung reclamase ca tehnologia folosita de americani, care permitea telefoanelor acestora sa trimita si sa primeasca date prin intermediul retelelor 3G, ar fi incalcat trei dintre patentele sale, scrie BBC. Compania din Coreea de Sud a intentat mai multe procese impotriva Apple in toata lumea, insa a castigat numai o mica parte dintre ele. Reprezentantii Samsung si-au declarat dezamagirea privind decizia Curtii si spun ca iau in considerare un apel. Bataliile din tribunal intre cele doua firme au inceput in 2011, cand Apple a dat in judecata Samsung in SUA, pentru furt de proprietate intelectuala. Alte procese au avut loc in Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia, Coreea de Sud si Japonia. Apple a refuzat sa comenteze decizia.
Motorola concediaza 10% din angajati
Motorola Mobility, care apartine Google Inc., a inceput concedierea a aproximativ 1.200 de angajati, adica peste 10% din totalul fortei de munca pe care o detine. Producatorul de telefoane face astfel un efort pentru a redeveni profitabil. “Desi suntem foarte increzatori in legatura cu noile produse pe care urmeaza sa le lansam, avem totusi in fata provocari mari. Costurile cu care ne confruntam sunt prea mari, operam pe piete unde nu suntem competitivi si pierdem bani”, se arata intr-un e-mail pe care lucratorii l-au primit saptamana aceasta, din partea companiei. Potrivit Wall Street Journal, disponibilizarile vor afecta muncitorii din Statele Unite, China si India. “Aceste taieri sunt continuarea reducerilor pe care le-am anuntat in vara trecuta. Este, evident, foarte greu pentru angajati, insa suntem hotarati sa ii ajutam in timpul acestei tranzitii dificile”, a declarat un purtator de cuvant al Motorola.