Luna de miere financiara a guvernului Ponta s-a terminat, de ce exista reticente fata de exploatarea gazelor de sist si astazi se vinde Hotelul Marriott din Bucuresti
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Jumatate din piata asigurarilor se clatina
Motoarele pietei asigurarilor dau semne serioase de oboseala. Rascumpararile premature macina profiturile asiguratorilor de viata, in timp ce societatile care vand polite RCA sunt sufocate de daunele tot mai mari. Polita RCA, obligatorie prin lege, si asigurarile de viata, necesare in zeci de situatii, inclusiv la contractarea unui credit, au fost si au ramas principalele generatoare de vanzari pentru societatile de asigurare din Romania. La finele lui 2012, mai bine de 48% din valoarea totala a primelor brute subscrise in Romania proveneau din cele doua linii de asigurare. Daca mai punem la socoteala si faptul ca majoritatea clientilor au contact cu firmele de asigurari si aud de produsele acestora doar pentru ca legea RCA ii obliga sa intre in contact cu aceste societati, ne putem face o idee asupra importantei celor doua segmente. Un colaps al vanzarilor de polite de viata sau de RCA ar echivala cu o prabusire definitiva a intregii piete, scrie www.capital.ro.
Astazi se vinde hotelul de 5 stele Marriott din Bucuresti
Participatia de 35% pe care ONT Carpati o detine la hotelul Marriott din Bucuresti va fi vanduta la licitatie pentru 22 de milioane de euro. In aceeasi suma este inclusa si o creanta de 150 de milioane de lei pe care ONT o are la Marriott. Lichidatorul judiciar al ONT Carpati vinde 35% din participatia pe care firma aflata in faliment o detine la compania care administreaza hotelul de cinci stele Marriott din Bucuresti, casinoul, parcarea si Academia de Sanatate din aceeasi incinta. Pretul de pornire al licitatiei este de 22,3 milioane de euro, exclusiv TVA. In aceasta suma intra si o creanta pe care ONT Carpati o detine asupra societatii de administrare a Marriott, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, in valoare nominala de 150 de milioane de lei(circa 35 de miloane de euro). Lichidatorul, VF Insolventa SPRL, mai vinde si hotelul New Montana de 4 stele din Sinaia pentru 12,13 milioane de euro, celalalt activ pe care il are ONT Carpati, potrivit www.economica.net.
Opinie Cristian Hostiuc, ZF: Pentru guvernul Ponta luna de miere financiara a cursului si dobanzilor a luat sfarsit
Timp de sase luni, guvernul Ponta, dar si Romania au beneficiat de o luna de miere financiara extraordinara. Banii, cateva miliarde de euro, au intrat in Romania aproape fara sa facem nimic. Titlurile de stat romanesti in lei au fost incluse in doi indici globali - JP. Morgan si Barcley’s, ceea ce a insemnat o directionare a unor bani catre piata romaneasca. Acest lucru, plus diferentialul de dobanda intre piata externa (0-1,5% la euro si dolar) si cea interna (6% la lei) au determinat intrarea de bani pe piata financiara, iar cursul a scazut de la 4,5-4,6 lei pentru un euro la 4,3-4,35 lei/euro. Dobanzile la titluri de stat in lei au scazut de la 6% la 5%, iar pe piata secundara au ajuns sa se tranzactioneze si la 4,5-4,8%. Inflatia este in scadere, ceea ce pentru BNR a constituit un bun prilej sa anunte ca urmeaza un nou ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara. Balanta comerciala s-a imbunatatit, iar pentru prima data dupa doua decenii am avut un excedent de cont curent, ceea ce diminueaza destul de mult vulnerabilitatea externa. Nu cred ca guvernul Ponta isi inchipuie ca a avut o mare contributie la evolutia pozitiva a acestor indicatori, respectiv, ca daca a venit USL-ul la putere, au inceput sa intre si banii, iar investitorii ne vad cu alti ochi. Romania a beneficiat timp de sase luni de o conjuctura externa favorabila, adica o parte din banii „ieftini“ care au inundat pietele internationale, incepand de la dolari, euro pana la yeni japonezi, s-au deversat si pe la Bucuresti, in cautare de randamente financiare superioare, scrie directorul editorial al Ziarului Financiar.
De ce merita sa deschizi o afacere care sa distreze copiii: „Romanii sunt mai mamosi ca alte natii. Si daca au 10 lei in buzunar se gandesc la copil"
Zeci de milioane de euro au fost investite in ultimii doi ani in spatii dedicate copiilor. Deopotriva cheltuielile alocate pentru distractie sau programele educative ale celor mici alimenteaza o nisa extrem de dinamica si profitabila. Un singur an se poate dovedi suficient pentru amortizarea unei investitii intr-o afacere cu servicii pentru copii, iar marja de profitabilitate este una dintre cele mai ridicate pentru un start-up. "Investitia in locul de joaca din Baneasa shopping City s-a amortizat intr-un an", spune Lucia Prajisteanu, general manager al Britta Trading, compania care administreaza Zorky’s Planet, firma care administraza spatii de joaca in Baneasa Shopping City si AFI Palace. Lucia Prajisteanu ar fi putut spune in „numai„ un an, pentru ca prea putini antreprenori pot spera la acelasi lucru - de regula un plan de afaceri are la capitolul perioadei de amortizare cativa ani buni. Mai mult, profitabilitatea unei afaceri in domeniul locurilor de joaca pleaca de la 20-30%, adauga antreprenoarea. Conform calculelor Business Magazin, piata bunurilor si serviciilor destinate celor peste 4 milioane de copii cu varste pana in 18 ani depaseste 3 miliarde de euro anual. Adica mai mult decat vanzarile anuale, la un loc, ale retelelor Metro si Carrefour. Iar cheltuielile dedicate copiilor cresc de la an la an, parintii scotand din portofel tot mai multi bani, lucru care duce la inflorirea afacerilor cu produse si servicii adresate copiilor, arata o analiza realizata de Business Magazin.
Povestea fostei campioane nationale la inot, care conduce bugetul de peste 5 mil. euro al Flanco
Marina Zara lucreaza de 15 ani in marketing, insa cand era copil nu visa la o astfel de cariera. De altfel, Zara este fosta tripla campioana nationala la inot, insa la 18 ani s-a lasat de sportul de performanta pentru a se inscrie la facultate. “Mama mi-a spus <Destul cu aerele de campioana. Acum trebuie sa faci o piramida>”, povesteste Zara, care conduce departamentul de marketing al Flanco din aprilie anul trecut, un departament cu 12 angajati si un buget de marketing care in 2012 a fost de peste cinci milioane de euro. Astfel, a urmat cursurile de inginerie electrica ale Institutului Politehnic din Bucuresti, universitate la care a intrat cu nota 10 pentru ca ii placeau foarte mult matematica si fizica. Dupa ce a absolvit facultatea in 1983, a fost angajata la Institutul Studii si Proiectari Energetice Bucuresti (ISPE), unde a lucrat pana in 1992, noteaza www.wall-street.ro.
De ce exista reticente fata de exploatarea gazului de sist?
Gasirea unor surse alternative de energie este o preocupare majora a Uniunii Europene, in contextul in care compania Gazprom abuzeaza adesea de pozitia sa dominanta pe piata gazului din Europa. Ca urmare, privirile oficialilor de la Bruxelles se indreapta din ce in ce mai mult spre gazul de sist, o resursa care insumeaza rezerve de 14.000 de miliarde de metri cubi, in special in Franta si in Polonia, rezerve suficiente pentru a satisface cererea de gaze a statelor europene timp de 30 de ani, fara a apela deloc la rusi. Problema principala cu gazul de sist o constituie metoda de extractie, numita fracturare hidraulica, care consta in injectarea unor mari cantitati de apa amestecata cu nisip si substante chimice, inclusiv detergenti, la mare adancime, pentru spargerea rocilor care tin captiva aceasta resursa. E o metoda poluanta si care, totodata, poate da nastere la micro-cutremure. Aceste riscuri ale fracturarii hidraulice au fost explicate, intr-o maniera cam prea alarmista totusi, de realizatorul Josh Fox in documentarul sau din anul 2010, Gasland (Teritoriul gazelor), care i-a speriat cu siguranta pe multi, transformandu-i in adversari vehementi ai gazelor de sist, scrie www.manager.ro.
Ponta, la Berlin cu mana goala: niciun industrias roman in delegatie
Premierul Victor Ponta incepe astazi o vizita la Berlin unde se va intalni cu cancelarul german Angela Merkel - cea mai importanta vizita externa pe care o face in calitate de sef al guvernului de la Bucuresti. Desi are programate intalniri cu oameni de afaceri germani, nu este limpede daca va fi insotit de oameni de afaceri romani intr-o tara care este principalul partener comercial al Romaniei. „Nu stiu ce oameni de afaceri romani vor merge la Berlin. Trec anii peste noi si nu invatam nimic. Ce secret este in prezentarea componentei delegatiei? Premierul ar trebui sa aiba doua avioane cu oameni de afaceri, pe langa al sau, asa cum face si Merkel sau cum facea Sarkozy cand plecau in vizite externe“, a comentat Cristian Parvan, secretarul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Potrivit programului transmis de guvern, premierul va avea o intalnire la sediul Deutsche Bank – cea mai puternica banca comerciala germana - cu conducerea institutiei de credit si va participa la o dezbatere cu investitori interesati de oportunitatile oferite de Romania, noteaza Ziarul Financiar.
Francois Hollande: Criza s-a terminat in Europa
Presedintele francez, Francois Hollande, sustine ca momentul crizei si indatorarilor care a pus stapanire pe continent in ultimii patru ani a ajuns acum la final. “Ceea ce trebuie sa intelegem aici, in Japonia, este ca recesiunea din Europa a luat sfarsit”, a declarat Hollande la o intalnire a liderilor de afaceri japonezi, citat de BBC. Cu toate acestea, o mare parte din Europa se confrunta cu rata mare a somajului si incapacitatea de a-si plati datoriile. In plus, in luna aprilie, existau chiar ingrijorari serioase cu privire la viitorul zonei euro, din cauza bailoutului acordat Ciprului. “Cred ca recesiunea, in loc sa slabeasca zona euro, o va intari. Acum avem toate instrumentele pentru stabilitate si solidaritate. A avut loc o imbunatatire in guvernarea economica a zonei euro, vom pune la punct o uniune bancara si avem reguli pentru problemele bugetare, care sa ne permite sa ne coordonam mai bine si mai uniform”, a mai spus Hollande.
Gigantul rus Gazprom a inceput sa se clatine. Coruptia si practicile manageriale indoielnice au afectat compania
Gazprom, cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, controlata de statul rus, a avut un parcurs managerial extrem de nefast, noteaza Bloomberg. De-a lungul ultimei decade, la nivelul conducerii s-au luat o serie de decizii gresite, iar situatia sa afecteaza in mod cat se poate de direct si imaginea presedintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, Putin refuza sa recunoasca existenta unei crize si continua sa il sprijine pe Alexei Miller, directorul executiv al companiei energetice, din 2001. In mai 2008, Gazprom era una dintre cele mai valoroase firme de pe piata globala, cu o cota de piata de 369 miliarde de dolari, moment in care Miller promita ca o va ajuta sa atinga suma de un trilion de dolari. Astazi insa, valoarea ei este de numai 83 de miliarde si continua sa scada. Coruptia, aroganta si practicile manageriale indoielnice au afectat compania, dar si imaginea presedintelui rus.
Compania cu cei mai fericiti angajati
Joe Carcello are o slujba de vis. Angajat al Costco timp de 26 de ani, o companie care comercializeaza o gama larga de produse, si al doilea retailer ca marime din Statele Unite, acesta se bucura de un salariu de peste 52.000 dolari anual si de cinci saptamani de vacanta pe an. In plus, Carcello, in varsta de 59 de ani, nu isi face griji cu privire la disponibilizari. In 2009, la inceputul crizei, seful sau a acordat mariri de salariu si a infiintat un fond de pensii. Barbatul se declara astfel extrem de multumit si ca el mai sunt si alti angajati ai Costco, un paradox, avand in vedere ca sectorul de retail din SUA este sursa celor mai multe nemultumiri de pe piata muncii americane. In cazul magazinelor concurente, Wal-Mart sau Amazon, muncitorii au demarat greve in ultima perioada, nemultumiti de conditiile de munca si de salariile primite. Insa, in istoria sa de 30 de ani, Costco nu a avut niciodata probleme cu forta de munca, ajungand sa fie considerata compania cu cei mai fericiti angajati noteaza Businessweek.
Adevarata problema a Europei nu este austeritatea, ci sistemul bancar fragil
Disputele continua in Europa, liderii sai nereusind sa se puna de acord daca ar trebui sau nu sa mai relaxeze restrictiile impuse bugetelor de stat, pentru a incuraja cresterea economica. Dar unii analisti sunt de parere ca discutia fura atentia de la o problema si mai mare a regiunii, si anume situatia sistemului bancar, scrie Wall Street Journal. Antonio Borges, fost director al FMI, este de parere ca certurile cu privire la masurile de austeritate sunt o distragere de la scopul principal. “Toata discutia despre austeritate nu-si are rostul. Ceea ce incetineste cresterea in Europa este lipsa de credit”, a declarat acesta la o conferinta din Bruxelles. Banii pentru finantarea de noi investitii sunt putini, in parte din cauza ca exista dubii in legatura cu revenirea economica, dar, mai ales, pentru ca bancile de pe continent nu isi mai permit sa acorde imprumuturi, iar, in Europa, acestea sunt cele care tin fraiele economiei.
Google a invins Apple. Dezvoltatorul de harti Waze va fi cumparat pentru 1,1 mld. dolari
Google ar fi acceptat sa achizitioneze dezvoltatorul de harti Waze, pentru aproximativ 1,1 miliarde de dolari, a declarat o persoana apropiata problemei, pentru Bloomberg. Potrivit aceleiasi surse, care a ramas anonima din cauza ca planurile sunt inca secrete, intelegerea ar putea fi anuntata chiar maine dimineata. Google duce in acest sens un razboi cu Facebook, pentru suprematia programelor de navigare pe platformele mobile. Waze se bazeaza la randul sau pe datele primite de la cei 40 de milioane de utilizatori, prin intermediul unei aplicatii, cu scopul de a imbunatatii ghidarea in trafic si de a transmite in timp cat mai scurt evenimentele rutiere de la fata locului care pot afecta circulatia. Compania cu sediul in Palo Alto, California, ar ajuta astfel Google sa adauge o componenta sociala serviciului sau de cartografiere. De achizitionarea companiei a fost interesata si Apple, care a renuntat ulterior.
Pe acelasi subiect: