Drogul de la 1 aprilie: Guvernul arata ca intra in sevraj daca nu introduce o noua taxa in fiecare an, astazi ar trebui sa se vanda Oltchim, iar BERD creste investitiile in Ucraina, in cadrul unor masuri internationale
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Drogul de la 1 aprilie: Guvernul arata ca intra in sevraj daca nu introduce o noua taxa in fiecare an
De la 1 aprilie, neputinta guvernului de a strange taxe si impozite are un nume: acciza speciala pe benzina de 7 eurocenti pe litru, de pe urma careia asteapta sa incaseze venituri suplimentare de 400 milioane de euro. Indiferent de luarile de pozitie politice din jurul acestei masuri, faptul este simplu: guvernul are nevoie de noi taxe pentru a-si acoperi cheltuielile. Instalat la putere pe un val urias de asteptari, guvernul Ponta demonstreaza ca nu poate guverna decat prin introducerea de noi taxe, noteaza Ziarul Financiar.
In februarie 2013, a anuntat un pachet de noi taxe pe resurse, agricultura si microintreprinderi, iar in iulie 2013 a majorat accizele la o serie de bunuri considerate „de lux“. Slaba compensare: in septembrie 2013 a redus TVA la paine. Cu toate taxele nou introduse, evolutia economiei de anul trecut a fost de asa natura incat ponderea in PIB a veniturilor la bugetul consolidat a scazut la 31,7%. Aproape la fel ca in 2009, cel mai greu an din ultimii zece, cand PIB-ul a scazut cu 6%.
La pranz cu un manager "nascut" pe santier: "Am inceput sa lucrez de la 14-15 ani"
Ahmet Buyukhanli, seful companiei Opus Land, dezvoltatorul proiectului rezidential Cosmopolis din nordul Capitalei, si-a petrecut anii copilariei pe santiere si marturiseste ca atunci nu isi dorea sa fie pompier sau vedeta rock ci, ca mezin al casei, visa sa fie ca tatal si fratii lui, care erau deja implicati in businessul familiei.
Wall-Street.ro l-a intalnit la pranz in restaurantul Diplomat pe Ahmet Buyukhanli, unul dintre putinii investitori care nu s-au oprit din construit in anii crizei, chiar daca ritmul a fost mult redus, si care anul trecut a demonstrat ca proiectele aflate in afara orasului nu sunt nevandabile, transformand Cosmopolis intr-unul dintre cele mai bine vandute proiecte rezidentiale in Bucuresti si zonele limitrofe. In Diplomat, Ahmet Buyukhanli incearca sa vina des, spune ca ii place restaurantul, in special terasa.
Astazi ar trebui sa se sa vanda Oltchim. Ce investitori sunt asteptati si ce-ar cumpara ei de fapt
Azi, 28 martie, expira termenul asumat de stat si de administratorul judiciar al Oltchim de vanzare al combinatului chimic. Pana in acest moment, nicio oferta angajanta nu a fost depusa, informeaza Economica.net.
Pe 28 martie, combinatul Oltchim ar trebui sa fie vandut. Mai precis, sa fie vandute activele lui viabile, reunite intr-un Oltchim 2. Acesta a fost angajamentul luat in comun de stat si de administratorul judiciar Rominsolv, prin Gheorghe Piperea. „Asteptam pana maine, ora 11.00, sa vedem cine depune oferta angajanta.Deocamdata avem patru consortii care au cumparat caietul de sarcini(Chimcomplex, al omului de afaceri Stefan Vuza, rusii de la Oil Gas Trade, consortiul chinezesc Baota Petrochemical Group Junlun Petroleum si Petchem, divizia petrochimica a grupului maghair MOL – n.r.)”, a spus ieri Piperea. Potrivit acestuia, oferta angajanta ar avea functia unui precontract de cumparare.
Prima agentie de turism din Romania care isi deschide hoteluri in strainatate
Romania a avut in 2013 o contributie totala 33,1 miliarde de lei (5,1%) la Produsul Intern Brut, aflandu-se pe locul 154 in lume, din 184 de tari, in urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei si Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC). Contributia totala a turismului la angajari plaseaza de asemenea Romania pe ultimul loc in randul tarilor din Europa, cu circa 500.500 de angajati. Cel mai profitabil segment din piata de turism este turismul corporate, urmat de vacantele individuale de lux, arata Business Magazin.
Axarea pe turismul de masa, prin mentinerea a aproximativ 2-3% din clienti din mediul corporate, si impunerea ca procentul vanzarilor pentru un singur client sa nu depaseasca 1%. Anual, compania investeste cateva sute de mii de euro in promovarea unor pachete nisate pentru clientii individuali: in 2009, a lansat pachetele pentru seniori, iar anul acesta a continuat cu pachete pentru tineri si familii. In 2013, compania a fuzionat cu Pegas Holidays, destinata vacantelor de lux, iar anul acesta va opera propriul hotel destinat familiilor in insula Corfu din Grecia.
Cresterea constanta a cifrei de afaceri chiar si in perioada crizei. Anul trecut, veniturile au ajuns la 45 de milioane de euro si un profit de trei milioane de euro, iar, pentru anul in curs, reprezentantii companiei estimeaza cresteri ale veniturilor de pana la 60 de milioane de euro.
Eram, Netopia: "In alte state, clientii dicteaza piata. La noi, jucatorii din eCommerce sunt stapanii"
eCommerce-ul din Romania este defectuos si este dictat nu de consumatori, cum se intampla in pietele dezvoltate, ci de magazinele online. Acestea, desi nu transmit oficial acest mesaj, prefera plata ramburs in detrimentul celei cu cardul, datorita comisioanelor mai mici la plata in numerar, considera Antonio Eram, CEO si fondator al Netopia, potrivit Adevarul.ro.
Antonio Eram este unul dintre veteranii industriei de plati online si campanii de marketing si SMS din Romania, in ultimii ani facand constant “ture” intre Silicon Valley si Bucuresti. Care sunt planurile sale, pe ce piata noua a intrat si ce tinte are in viitor dar si cum priveste eCommerce-ul local, citeste in interviul exclusiv realizat de Wall-Street.ro.
Wall-Street.ro: Cand te vei reintoarce in America?
Antonio Eram: Abia m-am intors. Este chiar interesant – toata lumea ma intreaba cand o sa ma duc inapoi in America, nu mai este intrebarea “cand te-ai intors!”. Mi se pare amuzant. Oricum, de-a lungul anilor am invatat.
W-S.ro: Ce anume?
AE: De toate – de la cum sa faci networking, sa te extinzi, sa faci un pitch...
ANALIZA: Ucraina si masinile ei. Ce se cumpara, cat conteaza Crimeea si cum a evoluat una dintre cele mai ciudate piete auto europene
Inainte de criza in Ucraina se vindeau chiar si 600.000 de masini/an, iar acum s-a ajuns la o treime, iar productia depasea in vremurile bune si 400.000 unitati, iar acum e de opt ori mai mica. Si Ucraina a pus taxe auto care au suparat toata tara, iar cu Rusia lucrurile s-au racit cumplit si in piata auto din cauza legislatiei, arata Hotnews intr-o analiza.
- In Ucraina, tara de 45 de milioane de locuitori, vanzarile de masini noi sunt de trei ori mai mari ca in Romania, productia este insa de opt ori mai mica
- Sectorul de productie cuprinde mici fabrici de asamblare detinute de oligarhi. Sectorul furnizorilor de componente este slab dezvoltat, mai ales ca sunt aduse din Asia kit-uri de piese.
- Marcile locale ZAZ si Bogdan au vanzari bune, dar masinile sunt imbatranite tehnic. Marcile chineze merg insa bine.
- In Crimeea s-au vandut sub 10.000 de masini anul trecut, dealerii din Ucraina nu mai pot trimite masini acolo.
- Si Ucraina a pus o taxa auto gandita sa ajute productia interna, insa rezultatele au fost sub asteptari.
- In Ucraina numarul de masini/1.000 de locuitori este de circa 180, parcul total avand aproape 8 milioane autoturisme.
- Benzina costa de la 0,80 euro/litru, dieselul este 73 de centi, salariile sunt insa mai mici decat in Romania.
2014, anul in care se dezlantuiesc vitezele 4G
Operatorii de telecomunicatii din tara noastra, care au participat la licitatia pentru frecventele 4G din anul 2012, vor putea oferi din luna aprilie a acestui an internet mobil la viteze comparabile cu cele din retelele fixe, potrivit Capital.ro.
Operatorii de telefonie mobila din tara noastra vor avea, incepand din luna aprilie a acestui an, acces la frecventele 4G pe care le-au castigat in urma licitatiei de spectru care s-a desfasurat in vara anului 2012. Acest lucru inseamna ca Orange, Vodafone, Cosmote, 2K Telekom vor putea oferi internet mobil cu viteze de pana la 300 de Mbps. Orange si Vodafone au lansat serviciile comerciale 4G inca din decembrie 2012, iar Cosmote, din luna aprilie a anului trecut, dar pe zone restranse si la viteze limitate, folosindu-se in acest sens de frecventele in spectrele de 900 sau 1800 MHz. In aprilie, operatorii vor intra in posesia benzii de 2600 MHz, iar serviciile 4G se vor extinde, la fel si vitezele.
Orange Romania, liderul pietei telecom locale, a fost primul operator care a anuntat extinderea retelei 4G din 6 aprilie a acestui an. „In 2013, Orange a incheiat programul de modernizare a retelei din mediul rural, l-a demarat pe cel din mediul urban si a extins acoperirea 4G la nivelul intregii capitale. De asemenea, compania s-a pregatit pentru extinderea retelei 4G incepand cu 6 aprilie 2014, cand vor putea fi folosite noile frecvente achizitionate in 2012“, a declarat Jean-François Fallacher, CEO Orange Romania.
BERD va creste investitiile in Ucraina, in cadrul masurilor internationale de sprijin economic
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa creasca investitiile in Ucraina, inclusiv sa reia finantarea proiectelor publice, in cadrul programului international de sprijin economic, a anuntat joi institutia financiara.
BERD ar putea investi anual in Ucraina circa 1 miliard de euro, in urmatorii cinci ani, de la nivelul de 550-750 de milioane de euro avut in vedere la inceputul lui 2014. Majorarea va avea loc in contextul masurilor internationale de sustinere, inclusiv al acordului intre Ucraina si FMI pentru stabilizarea economiei, anuntat joi, noteaza Mediafax.ro.