De ieri, benzina costa mai mult in Romania decat in Austria, scandalul ASF scumpeste asigurarile si cum face un italian milioane de euro din calatoriile romanilor care muncesc in strainatate
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
De ieri, benzina costa mai mult in Romania decat in Austria. Blanculescu: "Guvernul a facut asta pentru viata soferilor"
Benzina in Romania, al cincilea producator de petrol la nivel european care-si acopera 40% din necesarul intern de petrol, este de ieri mai scumpa decat in Austria sau Luxemburg, printre cele mai bogate state din UE, dar sarace in resurse, noteaza Ziarul Financiar.
La motorina, scumpirea de 1 aprilie a propulsat piata locala in primele zece state in functie de pret, in compania „selecta“ a unor tari precum Marea Britanie, Suedia sau Danemarca si inaintea unor economii precum Germania sau Franta.
De ieri preturile la carburanti au crescut cu 41 de bani pe litru, cu aproape 7% de pe o zi pe alta, aceasta fiind cea mai mare scumpire aplicata vreodata peste noapte.
Asa cum au anuntat, de dragul profiturilor, petrolistii nu au internalizat nimic din aceasta scumpire, transferand totul catre consumatori. Guvernul spune insa ca a luat aceasta masura pentru a proteja viata soferilor de soselele „anacronice“ pe care circula, banii din acciza urmand sa fie alocati pentru drumuri noi.
Scandalul ASF scumpeste asigurarile
Pretul curateniei intarziate din interiorul pietei asigurarilor si al arbitrului pietei va fi achitat de catre milioane de romani. Polita RCA se scumpeste cu 25%, asigurarea locuintei, chiar si cu 100%, relateaza Capital.ro.
Punerea celei mai mari companii locale sub administrare speciala precum si devoalarea „indulgentei“ exagerate de care arbitrul pietei asigurarilor a dat dovada ani de zile ar trebui sa conduca la o schimbare abrupta de strategie in cazul celor trei-patru societati care vand la preturi cu mult sub media pietei. Teama de lege si aplicarea intocmai a acesteia vor insemna majorari de capital, dar si cresterea rezervelor de dauna si a primelor cedate in reasigurare. Toate aceste operatiuni de „curatare“ vor duce la scaderea riscului de neplata, insa toate vin cu un cost. Pentru client, o piata mai sigura inseamna preturi mai mari. Capital iti arata de ce scenariul unei dublari de preturi pentru anumite categorii de asigurari este mai mult decat plauzibil in acest moment.
Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) se va scumpi cu cel putin 20%-25% anul acesta, in principal ca efect al masurilor dure luate in ultimele luni de Autoritatea de Supraveghere Financiara. Punerea Astra Asigurari sub administrare speciala si, implicit, schimbarea strategiei de piata a celei mai mari societati de asigurare din Romania echivaleaza cu eliminarea unuia dintre cei trei jucatori care au practicat prime de asigurare cu mult sub nivelul mediu al pietei. Mai mult, Euroins, o alta societate recunoscuta ca avand preturi foarte mici, se afla in vizorul ASF si a anuntat si o majorarea semnificativa de capital.
Ce se intampla cu creditele neperformante
Dezintermedierea financiara va incetini in 2014, apreciaza analistii UniCredit Tiriac Bank in ultimul raport trimestrial citat de Business Magazin.
Pe de alta parte, verificarea calitatii activelor bancare initiata de BCE va genera probabil nevoi suplimentare de provizionare pentru unele banci si "este posibil sa vedem noi cresteri de provizioane, deoarece creditele neperformante mentin o tendinta ascendenta", arata analistii bancii.
Un curs in jur de 4,5 lei/euro "poate pune presiune asupra volumului de credite neperformante", considera analistii UniCredit, astfel incat pentru o stabilizare a cursului mai aproape de 4,4, Romania ar avea nevoie de mai multe investitii de portofoliu, care ar putea fi stimulate de procesul de privatizare si de iesirea pe pietele externe de capital.
Cum face un italian milioane de euro din calatoriile romanilor care muncesc in strainatate
Milioanele de romani care muncesc in afara granitelor nu isi uita rudele si revin frecvent in tara sau le aduc pe acestea in strainatate.Stefano Iervolino, un italian stabilit de mai multi ani in tara noastra, a observat aceasta tendinta a romanilor, iar in prezent face milioane de euro din vanzarea de bilete de avion, prin agentia de turism Fly Go.
Iervolino este de profesie technician dentar si a venit prima data in Romania in anul 1990, tatal sau fiind stabilit in tara noastra. Dupa mai multe vizite, a decis sa se stabileasca in tara, unde a lucrat vreme de trei ani alaturi de tatal sau in cadrul companiei aeriene MyAir. In 2008 a lansat siteul de rezervari Fly Go, care este disponibil si in Italia, Spania si Anglia. Investitia in lansarea platformei online s-au ridicat la un milion de euro, bani obtinuti din venituri proprii si credite.
”In ultimii doi-trei ani, ne-am concentrat foarte tare pe romanii care lucreaza in afara granitelor tarii. Oferindu-le posibilitatea zborurilor combinate, adica bilete de avion mai accesibile chiar si in cazul rezervarilor din scurt, le-am castigat fidelitatea, iar acest lucru s-a vazut considerabil in cifra de afaceri a agentiei”, a declarat Stefano Iervolino, director general al Fly Go Romania, noteaza Wall-Street.ro.
Omul de afaceri turc Omer Susli, care a preluat Praktiker, negociaza deja o noua achizitie in Romania
Search Chemicals, compania detinuta de omul de afaceri de origine turca Omer Susli, care a preluat de curand lantul de bricolaj Praktiker de la grupul german Prakteker AG, este in negocieri pentru achizitionarea unui alt comerciant Do It Yourself. Vor magazine in 40 de mari orase ale tarii "in cat mai scurt timp".
Omer Susli, romanul de origine turca care a preluat prin firma sa Search Chemicals cele 27 de magazine Praktiker de la grupul german Praktiker AG, este in negocieri pentru cumpararea actiunilor unui alt retailer activ pe plan local. Susli vrea ca, in cel mai scurt timp, brandul Praktiker sa fie prezent in toate cele 40 de mari orase din tara. Expansiunea se va face atat prin achizitii cat si prin dezvoltarea unor proiecte greenfield (de la zero). "Gata cu inchirierea! Dorim magazinele proprii. Suntem in negocieri si este posibil ca inainte de 2015 sa ne extindem in anumite zone in care nu suntem prezenti", a declarat pentru Economica.net Omer Susli, proprietarul Praktiker, potrivit caruia este vorba tot despre un comerciant Do It Yourself cu operatiuni pe plan international.
Ministrul delegat pentru Energie vrea sa sesizeze organele de control ale statului in privinta licitatiilor suspecte de la Conpet
Departamentul pentru Energie va sesiza organele de control ale statului in privinta Conpet, companie care a organizat anul trecut o serie de licitatii suspecte, a afirmat Razvan Nicolescu, ministrul Energiei, potrivit Adevarul.ro.
In urma cu doua zile, el i-a cerut managerului Conpet, Liviu Ilasi, demiterea a trei directori din cadrul companiei, ca urmare a neregulilor constatate la licitatia privind transportul feroviar, care a avut loc la finele anului trecut. Intrebat daca ia in considerare sesizarea organelor de control ale statului in acest caz, Nicolescu a raspuns afirmativ. „M-am gandit la acest lucru, o parte din informatiile legate de Conpet sunt informatii clasificate si o sa vedem cum se poate face o sesizare din partea mea“, a afirmat ministrul delegat pentru Energie, la Adevarul Live.
Conpet a organizat in decembrie 2012 o licitatie care a fost castigata de catre GFR, dar aceasta a refuzat sa mai semneze contractul. Ulterior, la reluarea procedurii, in octombrie 2013, CFR Marfa a contestat licitatia pe motiv ca au fost introduse cateva conditii in plus fata de caietul de sarcini.
Teamnet, fosta firma a lui Sebastian Ghita, S&T, Siveco si Romsys s-au inscris in cursa pentru licitatia de 7 milioane euro, demarata de ANI pentru un sistem IT de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice
Teamnet International, fosta firma a omului de afaceri Sebastian Ghita, si alte trei firme, respectiv S&T, Siveco si Romsys au depus oferte in cadrul licitatiei de sapte milioane de euro demarate de Agentia Nationala de Integritate (ANI) pentru implementarea unui sistem IT de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice, conform datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), informeaza Hotnews.ro.
Mai exact, cele 4 oferte au fost depuse de urmatoarele firme (vezi documentul atasat):
1. S&T Romania (ofertant), impreuna cu Ness Romania - tert sustinator si Information Business Consulting
2. Siveco Romania (ofertant), impreuna cu UTI Group (ofertant asociat), SAP Romania - tert sustinator si Computer Sharing Bucuresti - subcontractant
3. Teamnet International - ofertant
4. Romsys - ofertant
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a demarat in luna ianuarie din acest an o licitatie deschisa pentru implementarea unui sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese in achizitiile publice, contract in valoare de 31 milioane lei (circa 7 milioane de euro) finantat prin fonduri structurale. Sistemul va fi implementat in 12 luni de la atribuirea contractului, iar media cifrei de afaceri din ultimii trei ani a firmelor interesate sa participe la aceasta licitatie trebuie sa fie de aproape 50 milioane de lei (fara TVA).
INFOGRAFIC. Cat plateste si cat munceste romanul pentru 1 litru de carburant, comparativ cu celelalte state din UE
Un roman, angajat cu salariul mediu net pe economie, care lucreaza in medie 153 ore/luna, trebuie sa munceasca 36,1 minute pentru un litru de benzina, pentru care va plati 1,42 euro, dupa ce astazi a fost introdusa acciza suplimentara care a dus la majorarea cu 40 de bani a pretului carburantilor, arata Incont.ro intr-un infografic interactiv.
Infograficul prezinta costul benzinei in functie de timpul necesar de munca din fiecare stat din Uniunea Europeana (EU28). De exemplu, pentru a achizitiona un litru de benzina in Romania, la pretul de 1.42 €, un angajat cu salariul mediu net pe economie care lucreaza in medie 153 ore/luna va trebui sa munceasca 36 minute. Comparativ, un salariat din Polonia va "plati" 31 de minute (In Polonia salariul mediu este de 452€/luna, benzina costa 1.27 euro/litru, iar polonezii muncesc, in medie, 149.4 ore/luna).
Tarile cu cei mai multi utilizatori de servicii mobile de plati
Desi cota platilor mobile gestionate de institutiile non bancare este in crestere, punand in evidenta o oportunitate pentru marii operatori de telefonie, procentul de utilizatori de dispozitive mobile care fac plati cu ajutorul mobilului ramane inca la un nivel scazut, arata studiul EY - ,,Mobile Money – the next wave of growth report”, citat de Forbes Romania.
Conform datelor provenind din industrie, utilizatorii de servicii mobile de plati reprezentau doar 7% din totalul abonatilor la nivel mondial in 2013. Cu toate acestea, procentul utilizatorilor de servicii mobile de plati este asteptat sa creasca in urmatorii ani, ajungand ca valoare absoluta la mai mult de 450 milioane de utilizatori pana in 2017.
De asemenea, conform unui alt studiu EY - ,,Mobile maze consumer study" - care a sondat opiniile a 6.000 de consumatori din 12 tari, adoptarea serviciilor mobile de plati este inca destul de scazuta iar consumatorii continua sa fie foarte reticenti cu privire la adoptarea acestora. Rezultatele pe tari evidentiaza anumite contraste puternice.
Hollande ar putea intra in conflict cu Comisia Europeana, din cauza nerespectarii tintelor bugetare
Presedintele francez Francois Hollande vrea o noua prelungire a termenului de reducere a deficitului bugetar, deja amanat, intentie care ar putea provoca un conflict cu Comisia Europeana si parteneri precum Germania si Finlanda, state sustinatoare ale disciplinei fiscale, relateaza Financial Times.
Hollande a afirmat luni, la anuntarea numirii lui Manuel Valls in functia de premier, in urma infrangerii usturatoare a socialistilor in alegerile locale, ca Bruxelles-ul trebuie convins ca tintele bugetare trebuie sa ia in considerare planurile de sustinere a cresterii economice. "Nu este vorba despre economisire de dragul economisirii. Mai mult decat orice nu doresc sa subminez cresterea care isi revine", a spus Hollande.
Ministrul Industriei, Arnaud Montebourg, care va continua sa ocupe un minister cheie in noul executiv, a spus marti ca CE este "total nefolositoare atunci cand vine vorba despre crestere".