Cel mai puternic indicator al subdezvoltarii ne plaseaza in rand cu Ecuador, Guatemala sau Kazahstan; marea capuseala RCA: o poveste de "succes" in stil piramidal; portretul robot al vanatoarei de reduceri
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Cel mai puternic indicator al subdezvoltarii ne plaseaza in rand cu Ecuador, Guatemala sau Kazahstan. O treime din populatia ocupata lucreaza in agricultura, la fel ca in anul 1980
De trei decenii incoace, aproape unu din trei locuitori apti de munca este incadrat in categoria „populatie ocupata in agricultura“, iar cei mai multi dintre cei 2,6 milioane de romani care poarta aceasta titulatura in statistici duc un trai la limita saraciei. Situatia din Romania este similara cu cea din state precum Ecuador, Guatemala, Kazahstan sau Filipine. In timp ce mai toate tarile europene s-au dezvoltat prin industrializare si apoi prin crearea de locuri de munca in servicii, Romania ramane la stadiul de o treime din populatie ocupata in agricultura, sector care aduce doar 6% din PIB. In Ungaria, doar 5% dintre angajati au activitati agricole, in Polonia 12,6%, iar in Ucraina 17,2%, scrie Ziarul Financiar.
Marea capuseala RCA: o poveste de "succes" in stil piramidal
Ultimii ani au fost extrem de dificili pentru industria de asigurari, care, la fel ca si alte sectoare financiare, a trebuit sa faca fata schimbarilor rapide impuse de criza financiara globala. In consecinta, atat asiguratorii cat si intermediarii au cautat sa identifice strategii de business potrivite actualelor conditii economice, care sa poata fi usor si rapid adaptate si care sa exploateze la maxim factorii determinanti ai consumului de asigurari. Si ce poate fi mai usor sa intermediezi decat asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA), care, pana la urma, se vand singure, noteaza www.wall-street.ro.
Povestea celui mai tanar CEO din industria asigurarilor
Anca Babaneata este CEO al Gothaer Asigurari Reasigurari, fiind responsabila de conducerea executiva a companiei din 2011. Are o experienta de peste zece ani in domeniu, fiind cel mai tanar CEO din industria asigurarilor. Anca Babaneata si-a inceput activitatea in 1999, capatand experienta atat pe plan local, in companii precum Omniasig Vienna In-surance Group, cat si pe plan international, alaturi de VIG Re, Praga, in calitate de underwriting manager, potrivit Business Magazin.
Credit pentru casa, masina sau investitii la bursa? Ce e mai bine sa faci cand dobanzile si inflatia sunt la minime
„Sa iau un credit pentru casa, sa imi cumpar o masina sau sa investesc la bursa?“ este marea dilema a celor care dispun acum de ceva lichiditati in conturi si sunt atrasi de faptul ca proprietatile imobiliare s-au ieftinit puternic, dobanzile la credite au scazut la minime, la fel si cele de la depozite, insa in acelasi timp castigurile aduse de actiuni si dividendele consistente platite de companiile listate le fac cu ochiul. Cititi analiza pe www.zf.ro.
INFOGRAFIC. Cursa pentru Cotroceni, ca o anecdota: de cati candidati are nevoie "Dreapta" pentru a-l invinge pe Victor Ponta
In aprilie 2013, T. Basescu spunea ca V. Ponta nu are nicio sansa sa ajunga presedintele Romaniei, pentru ca stanga, singura, nu va putea bate dreapta, daca dreapta este destul de INTELEAPTA sa se uneasca. Azi, dreapta isi numara candidatii pe degete. Judecand dupa situatia din prezent si mergand pe analiza prezidentiala, dreapta nu a reusit sa se maturizeze inca, ramanand la stadiul de "mai putin inteleapta". Si totusi, de ce nu vor liderii de dreapta sa se uneasca nici macar acum, in ultimul ceas al pregatirilor pentru declansarea alegerilor prezidentiale? Vezi infograficul marca www.stirileprotv.ro.
Sistemul penitenciar, o gaură de un miliard de lei pe an
Justitia tot mai eficienta are si un efect mai putin placut: cei condamnati sunt preluati de o retea de inchisori suprapopulate si invechite, care inghit sume colosale de la buget. Sistemul penitenciar, o gaura de un miliard de lei pe anCu peste 33.400 de detinuti la sfarsitul anului trecut (circa 0,16% din populatia totala si cam 0,2% din populatia adulta), Romania se gaseste, mai degraba, in randul statelor cu rate ridicate ale incarcerarii, atat pe plan european, cat si la nivel mondial. Circa 90% din cei aflati in cele peste 40 de penitenciare, centre de reeducare si spitale-penitenciar sunt condamnati definitiv, restul fiind in arest preventiv sau condamnati, in prima instanta, potrivit www.capital.ro.
Portretul robot al vanatoarei de reduceri. Irina, la mall:"Uite cat costa, trebuie sa o cumpar!"
"Atacul reducerilor promotionale", "Cumperi 1+1 cadou", "Reduceri finale","Soldari", "Toata colectia de vara la jumatate de pret" - asa sunt atrasi bucurestenii in magazinele deschise in mall-urile din Capitala. Promotiile au inceput pentru multi dintre retaileri la 1 august si vor continua pana in ultima zi a lunii. Femeile sunt primele la cumparaturi, atunci cand primesc imboldul reducerilor, iar multe dintre ele nu ies din mall fara cel putin doua sacose cu incaltaminte si haine, pe care si-au cheltuit banii. Cuprinse de febra preturilor taiate cu pana la 70%, asa cum anunta panourile publicitare, reprezentantele sexului frumos cauta cu infrigurare prin cutii si pe rafturi, scrie www.gandul.info.
Windows 9 vine pe 30 septembrie
Microsoft va prezenta luna viitoare, in avanpremiera, succesorul sistemului de operare Windows 8, in cadrul unui eveniment special destinat presei. Initial va fi disponibila o versiune de test destinata presei, dezvoltatorilor si entuziastilor. Surse apropiate companiei au declarat, pentru The Verge, ca Microsoft a fixat, preliminar, pentru data de 30 septembrie evenimentul, in cadrul caruia vor fi prezentate schimbarile aduse de noul Windows, cu nume de cod "Threshold", scrie www.economica.net.
Bank of America plateste penalitati record de 16,67 mld. dolari, in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara
Bank of America va plati 16,67 miliarde dolari pentru inchiderea unor investigatii federale si statale legate de vanzarea de obligatiuni garantate prin ipoteci. Este cea mai mare amenda impusa vreodata in SUA, in legatura cu imprumuturile care au alimentat criza financiara din 2008. Acordul Bank of America cu autoritatile include facilitati acordate clientilor, in valoare de 7 miliarde de euro, si plata a 9,65 de miliarde de dolari in numerar, a anuntat joi Departamentul de Justitie, potrivit BBC News.
Bundesbank furnizeaza Lituaniei primele 132 de milioane de bancnote euro, care cantaresc 114 tone. Tara baltica adopta moneda unica la 1 ian. 2015
Banca centrala a Germaniei, Bundesbank, va furniza Lituaniei primele bancnote euro care vor intra in circulatie in aceasta tara la 1 ianuarie 2015, data adoptarii monedei unice europene, transmite AFP, preluata de Mediafax. "Vom imprumuta deocamdata bancnotele necesare pentru adoptarea euro si le vom restitui in 2016, dupa ce vom imprima propriile bancnote la o institutie acreditata de Banca Centrala Europeana", se arata in comunicatul guvernatorului Bancii Lituaniei, Vitas Vasiliauskas. Bundesbank va furniza Lituaniei, in acord cu BCE, 132 de milioane de bancnote euro, care cantaresc 114 tone.
Averea celor mai bogati 10 rusi a crescut cu 3 miliarde dolari, in pofida sanctiunilor occidentale
Cei mai bogati 10 magnati rusi au inregistrat din martie, cand a inceput escaladarea tensiunilor din Ucraina, un castig net cumulat de 3 miliarde de dolari, in pofida conflictului din tara vecina si a sanctiunilor impuse de SUA si UE unor companii si persoane din Rusia, scrie Bloomberg.
Noi reguli de la Comisia Europeana in ceea ce priveste vanzarea aspiratoarelor. Ce aparate vor fi interzise de luna viitoare
Curatarea covoarelor va fi din septembrie 2014 mai dificila. Uniunea Europeana va interzice vanzarea aspiratoarelor puternice, pe motiv ca ele consuma prea mult. Mai exact, vor disparea de pe rafuri aparatele al caror motor depaseste 1600 W. Eficienta energetica este tot ce conteaza acum. Pana in 2017, in urma reglementarilor, aceasta cifra va trebui sa scada la 900 W. S-a ajuns la un set de reguli de "ecodesign" dupa ani de cercetare de catre experti si consultanti externi, scrie The Telegraph.
Tabloul apocaliptic pentru urmatoarele decenii, prezentat de meteorologi: Vom petrece de doua ori mai mult timp, in zbor, in turbulente. Companiile de transport maritim se vor confrunta cu valuri de 40 m inaltime
Intensificarea turbulentelor, episoade polare si caniculare extreme si valuri oceanice uriase. Toate fac parte din tabloul apocaliptic expus joi de meteorologi la un congres la Montréal, relateaza AFP, potrivit Mediafax. La initiativa Organizatiei Meteorologice Mondiale (WMO), agentie ONU, aproximativ 1.000 de oameni de stiinta au dezbatut tema "ce rezerva viitorul in meteorologie", in prima conferinta mondiala dedicata domeniului. In primul deceniu al secolului al XXI-lea temperatura medie de la suprafata planetei a crescut cu 0,47 grade Celsius. O crestere cu un grad genereaza 7% mai multi vapori de apa in atmosfera si - cum evaporarea este motorul care pune in miscare fluxurile in atmosfera - este de prevazut o accelerare a fenomenelor meteorologice.
Pe acelasi subiect: