Asiguratorii, in razboi cu ASF: Plafonarea comisionului de intermediere la politele RCA va reduce afacerile si va trimite in somaj 25.000 angajati
Plafonarea comisionului de intermediere la politele RCA va creste costurile asiguratorilor, va reduce piata RCA si va taia 30% din afacerile brokerilor, ceea ce va avea ca efect disponibilizarea 25.000 de angajati si colaboratori, potrivit asociatiei brokerilor.
"Gradul de cuprindere in asigurarea RCA ar putea scadea semnificativ daca intermedierea nu va mai putea fi sustinuta in baza comisionului de 10%. In prezent, brokerii intermediaza cel putin 70% din piata RCA, dar daca se se iau in calcul si agentii, subscrierile pietei RCA prin intermediari depasesc, probabil, nivelul de 80%. (...) Mediul rural si orasele cu mai putin de 100.000 de locuitori ar putea ramane fara o oferta rezonabila de servicii de asigurari, intrucat aceste zone sunt acoperite, in prezent, intr-o proportie foarte mica de distributia directa a companiilor de asigurari", se arata intr-un comunicat al uniunii brokerilor de asigurari din Romania (UNSICAR), citat de Mediafax.
Potrivit unui proiect de norma al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), publicat la finele lunii iulie, nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate. Potrivit estimarilor UNSICAR, comisionul mediu pentru intermedierea RCA se situeaza, in prezent, in intervalul 18-20%.
De asemenea, asiguratorii vor fi obligati sa mentioneze comisionul de intermediere pe polita de asigurare RCA atat in valoare absoluta, cat si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala.
Potrivit UNSICAR, impactul financiar negativ asupra cifrei de afaceri a companiilor de brokeraj va fi de circa 30%. "Nici o industrie nu poate absorbi un asemenea soc, iar pierderile de consecinta vor fi sistemice pentru intreaga piata de asigurari, pentru ca o astfel de masura poate induce falimente in piata de brokeraj si pierderi semnificative din prime pentru asiguratori", se arata in comunicatul uniunii brokerilor.
"Aproximativ 25.000 de oameni - angajati sau colaboratori ai brokerilor de asigurari specializati in retail - ar ramane fara locuri de munca, ca urmare a scaderii bruste a veniturilor brokerilor cu 40-50% fata de nivelul actual. Pe cale de consecinta, luand in calcul familiile acestora, dar si alte persoane conectate la activitatea de brokeraj de asigurare (de exemplu, furnizori), UNSICAR estimeaza ca aceasta masura ar putea induce pierderi ale veniturilor pentru cel putin 100.000 de persoane", se mai arata in comunicat.
UNSICAR sustine ca bugetul de stat va pierde venituri de peste 50 milioane de lei, iar cel al ASF se va diminua cu aproximativ 2 milioane de lei, din taxa de functionare datorata de brokeri pentru aceasta linie de asigurare.
In ceea ce priveste propunerea ASF ca decontarea primelor catre asiguratori sa fie realizata in 24 de ore, fata de 15 zile, in prezent, UNSICAR considera ca aceasta masura nu poate fi pusa in practica de catre operatorii din piata, intrucat respectarea acestei obligatii este imposibil de realizat din punct de vedere logistic si operational.
Fosta CSA a introdus o masura similara in anul 2011, prin care obliga intermediarii sa realizeze decontarea primelor catre asiguratori in termen de 5 zile, dar din cauza nefunctionalitatii si a problemelor generate, a revenit asupra deciziei si a abrogat-o.
Piata de asigurari din Romania este dependenta de segmentul asigurarilor auto (RCA si CASCO), care reprezentau 65,12% din totalul primelor subscrise aferente categoriei de asigurari generale in anul 2013.
Anul trecut, piata asigurarilor generale si de viata a insumat subscrieri de 8,12 miliarde de lei, in scadere cu 1,6% fata de 2012. Asigurarile generale, care includ politele RCA, au atins 6,49 miliarde de lei, cu 0,56% mai mult fata de 2012.
Primii trei jucatori pe segmentul RCA in 2014 au fost Euroins Romania - 466,31 milioane de lei, Carpatica Asig - 413,81 milioane de lei si Astra Asigurari - 403,09 milioane de lei.
Pe acelasi subiect: