Cat costa sa ai birou la ultimul etaj al cladirilor din Bucuresti, romanul care conduce din Elvetia o facere de un miliard de euro si cum se depreciaza euro pe fondul salvarii Ciprului
In fiecare dimineata citim toate site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Ziarul Financiar: Ministrul Fondurilor Europene: “Cine greseste in proiecte primeste direct cartonasul rosu”
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici (41 de ani), promite ca in urmatoarele luni (pana in aprilie-mai) toate platile eligibile pentru proiectele derulate cu fondurile UE vor fi la zi si toate proiectele (unele depuse si din 2010) vor fi evaluate, potrivit Ziarului Financiar. Schimbarea de optica se va vedea rapid, pentru ca nu vor mai fi tolerare cazuri in care avem proiecte blocate si nereguli, dar nimeni nu raspunde, cine greseste primeste direct cartones rosu: „Nu ne mai permitem luxul de a da cartonase galbene.“ Optimismul ministrului fondurilor europene este debordant: in 2013 vor fi absorbiti de la UE 6,5 mld. euro, pentru ca toate programele operationale vor fi deblocate. Noile reguli ce au fost sau vor fi introduse vor face ca sistemul absorbtiei sa devina functional, pentru ca, spune ministrul, citat de ZF.
Capital: Cat costa sa ai birou la ultimul etaj al celor mai inalte cladiri din Bucuresti
Proprietarii celor mai inalte zece cladiri de birouri din Bucuresti incaseaza anual, doar de pe urma inchirierii ultimului etaj al imobilelor pe care le detin, peste 1,8 milioane de euro, relateaza Capital.ro. Perioada de boom imobiliar a schimbat puternic piesajul urban al Capitalei, si arhitectii vorbesc constant despre dezvoltarea haotica din acea perioada. Aproape toate turnurile care strapung astazi cerul Bucurestiului au fost implicate intr-o serie de controverse legate de regimul de inaltime. Lipsa unor centre financiare, care sa acomodeze zecile de multinationale ce isi deschideau birouri in Romania, a impus o cursa contra cronometru intre dezvoltatorii imobiliari. Fiecare investitor isi dorea in portofoliu un imobil-reper care sa atraga chiriasi puternici si, in consecinta, sa le asigure venituri consistente pe o perioada cat mai lunga de timp. Grabirea acestui proces de dezvoltare nu a avut in toate cazurile un rezultat pozitiv, drept dovada stau cladirile Cathedral Plaza, amenintata frecvent cu demolarea, si Millennium Business Center, mistuita de flacari din cauza unor erori de constructie. Astazi, 60% din stocul total de spatii de birouri al Bucurestiului este grupat in colosi de otel si sticla, scrie Capital.ro.
Business Magazin: Romanul care conduce din Elvetia o afacere de un miliard de euro
Ce legatura exista intre industria cimentului, rock si fotbal? Raspuns: un manager roman „de export", care a lucrat in tari considerate exotice, precum Azerbaidjan sau Rusia, si care in prezent are pe mana operatiunile din Europa emergenta ale grupului elvetian din industria materialelor de constructii Holcim. Horia Adrian este romanul care coordoneaza de la Zürich un business total de un miliard de euro si aproape 6.000 de angajati, scrie Business Magazin in editia online. Are 43 de ani si de de mai bine de jumatate de an biroul sau este la Zürich, oras unde se afla sediul central al grupului elvetian Holcim, cu afaceri de aproape 18 miliarde de euro anul trecut. Cel putin teoretic, pentru ca practic calatoreste aproape zilnic, "pe teren", in cele noua tari din Europa emergenta in care Holcim are operatiuni si pe care, incepand din vara anului trecut, le coordoneaza. Dintr-o luna intreaga, petrece la birou doar intre cinci si sapte zile, iar atunci, povesteste el, ziua de lucru incepe la opt si se sfarseste spre seara, incluzand diferite intalniri, conferinte video sau telefonice, pregatirea diferitelor materiale si verificarea e-mail-urilor, potrivit Business Magazin.
Wall-Street.ro: Cristian Erbasu: „Piata este departe de a-si reveni. 2013 este cel mai greu an din criza”
Dupa ce investitiile in domeniu au scazut treptat de la an la an, piata de constructii din Romania isi revine cu greu dupa mai bine de patru ani in care a avut de suferit. Vocile din industria de profil sunt din ce in ce mai convinse ca depasirea crizei este departe de noi, iar o revenire va veni abia peste cativa ani buni, scrie Wall-Street.ro. Cristian Erbasu (foto), administratorul Erbasu SA si presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), este convins ca piata de profil este departe de a-si reveni si crede ca anul 2013 va fi cel mai greu de pana acum. “2013 va fi cel mai greu an din criza va fi. Din punctul de vedere al investitiilor s-a dovedit in istoria ultimilor 23 de ani ca anul de dupa alegeri este cel mai slab. Acest lucru afecteaza sectoarele care sunt strans legate de investitii, cum este si cel al constructiilor. Suntem in plina criza si este greu de evaluat cat va mai dura. Un lucru este cert: iesirea din criza nu va fi brusca, va fi un proces care va dura ani de zile. Daca in criza s-a intrat rapid, intr-un an de zile, nu acelasi lucru se poate spune si despre o depasire a ei”, a declarat omul de afaceri intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
incont.ro: Noi teste pentru introducerea scanerelor corporale pe aeroporturi. Ce presupun controalele si cand va fi implementat sistemul
Programul "Checkpoint of the Future" (CoF), prin care urmeaza sa se introduca scanere corporale pe aeroporturi, la orizonul lui 2020, se apropie de faza de implementare, prin zece teste noi, dupa efectuarea cu succes a unor teste la Geneva, pe Heathrow, la Londra, si la Amsterdam, relateaza AFP, preluata de Incont.ro. 10 noi teste urmeaza sa aiba loc anul acesta, in vederea unei implementari definitive in 2014, anunta Asociatia Internationala pentru Transport Aerian (IATA), care reprezinta 240 de companii din intreaga lume ce insumeaza 80% din trafic. Obiectivul CoF este ca pasagerii sa poata urca la bordul avionului fara sa fie nevoiti sa se descalte, sa isi scoata cureaua sau o parte din haine la filtrul de control. Peste trei miliarde de pasageri vor lua avionul anul acesta, aproape dublu fata de numarul din 2001, iar aproximativ sase miliarde sunt asteptati pana in 2030, potrivit Incont.ro.
Mediafax.ro: Conservele cu carne de vita Ardealul, retrase de la comercializare. Ce suspiciuni planeaza asupra produsului
Firma Productie Ardealul, detinuta de grupul norvegian Orkla, a cerut retragerea conservelor cu carne de vita "Ardealul", produse la fabrica din Covasna, deoarece exista suspiciunea ca printre ingredientele folosite se fie si carne de cal. Conservele cu carne de vita "Ardealul" sunt produse la fabrica firmei din Covasna, informeaza Mediafax.ro. Reprezentantii firmei mentioneaza ca rezultatele analizelor cantitative sunt asteptate saptamana viitoare. Loturile au continut 30.000 de cutii de conserve carne de vita, din care aproximativ 80% sunt blocate in depozite. Firma Productie Ardealul este detinuta de grupul norvegian Orkla, prin Orkla Foods Romania.
Stirileprotv.ro: Pentru prima data, cel mai vestit hacker roman de pe planeta isi dezvaluie identitatea. El a spart serverele de la NASA si Pentagon
Hackeri si infractori cibernetici - oameni greu de prins si dovedit, care ar putea sa devina in viitor un pericol mai mare decat terorismul. Pot intra in calculatoare, pot fura date personale si accesa conturi, pot bloca institutii. Si din pacate, la noi in tara astfel de personaje sunt de ordinul miilor si pozitioneaza Romania pe un loc fruntas la capitolul infractionalitate cibernetica, se arata intr-un reportaj marca „Romania, te iubesc”.
Scrie urat, iar atunci cand vorbeste pare un pusti timorat, scos la tabla, in fata clasei. La cum arata n-ai crede ca ai in fata pe unul dintre cei mai periculosi hackeri din lume. Pe internet isi spune TinKode. Hackerii si infractorii cibernetici au urcat Romania in ultimii ani pe primele locuri la capitalul infractionalitatea informatica, iar unii contationali de-ai nostri au ajuns spaima internetului. Cei mai multi sunt in Bucuresti. Dar ii gasesti si Alexandria, Ramnicu-Valcea, Timisoara si multe alte zone, relateaza Stirileprotv.ro.
Unii blocheaza functionarea unor institutii sau companii doar de dragul demonstratiei, altii fura din conturi si inseala. Au devenit adevarati banditi in lumea virtuala. Numai anul trecut, infractorii romani au reusit sa fure din America o suma uriasa: un miliard de dolari. Hackeri sau infractori, indiferent cum isi spun, toti se ascund in spatele calculatorului, isi acopera urma prin retele si servere amplasate pe tot pamantul iar prinderea lor devine din ce in ce mai dificila. Este prima data cand Razvan Cernaianu alias Tinkode isi dezvaluie infatisarea. Are doar 21 de ani. De unul singur a invatat si gandit programe de care s-a folosit pentru a patrunde in calculatoare si retele din toata lumea. Si acum il trec fiori cand vede stirile despre reusitele sale.
Bloomberg: Taxarea depozitelor din Cipru, decizia fara precedent care afecteaza intreaga Europa
Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a acceptat cererea ministrilor de Finante din zona euro pentru a strange cele 5,8 miliarde de euro necesare salvarii tarii, prin acceptarea unei taxe pe depozitele bancare. Taxa, de altfel una fara precedent in UE, va fi ratificata astazi, dupa ce votul de duminica a fost amanat in urma opozitiei BCE. Intre timp, locuitorii din Cipru formeaza cozi interminabile la ATM-uri ca sa isi retraga banii, lucru care ar putea destabiliza si mai mult o economie cu probleme, relateaza Bloomberg. De altfel, decizia privind taxarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro afecteaza intreaga Europa. “Adoptarea impozitului reprezinta un precedent periculos care va avea nenumarate consecinte, daca depozantii din alte state ale zonei euro vor crede ca ar putea primi un tratament asemanator in perioada urmatoare”, spune Joachim Fels, director economic la Morgan Stanley, citat de Bloomberg.
BBC: Pietele asitice resimt consecintele salvarii Ciprului. Yen-ul se apreciaza in fata euro
Uniunea Europeana si Fondul Monetar International vor ca fiecare client al bancilor din Cipru sa plateasca o contributie pentru bailout-ul in valoare de 10 miliarde de euro acordat micii insule. Planul urmeaza sa fie finalizat, dar numai la auzul vestii cipriotii s-au grabit sa isi retraga banii de la bancomate, noteaza BBC. Cea mai mare temere este ca masura din Cipru va crea un precedent periculos pentru alte tari care vor avea nevoie la un moment dat de un asemenea ajutor. Ingriorarile s-au reflectat si pe piata monetara, unde moneda europeana a pierdut aproape trei procente in fata yen-ului japonez, potrivit BBC News. Totodata, euro a pierdut teren si in fata dolarului american, unde a atins cel mai mic nivel din ultimele trei luni. Yen-ul, considerat de multi una dintre cele mai sigure monede pentru investitii in vremuri de criza, s-a apreciat si el in fata dolarului, scrie BBC in editia electronica.
Wall Street Journal: Consumul sporit de cafea din India influenteaza pretul de pe piata
India era pana de curand recunoscuta pentru consumul de ceai, insa lucrurile tind sa se schimbe. Odata cu intrarea companiilor internationale Starbucks, Lavazza si Nestle pe piata locala, care si-au crescut numarul de cafenele, indienii au inceput sa isi schimbe obiceiurile de consum si sa considere cafeaua drept un pretext de socializare, noteaza Wall Street Journal. Astfel, India devine un loc in care producatorii de cafea obtin profit mult mai usor decat cei din alte domenii. Tara reprezinta doar 1,4% din cererea globala de cafea, dar se preconizeaza ca piata va creste cu pana la 9%, atingand in acest an aproape 490 milioane de dolari. Asta inseamna o crestere de aproape 80% fata de cererea din ultimii cinci ani. Consumul pe cap de locuitor, desi cu un sfert mai mic fata de cel din Statele Unite, va avea un impact deosebit asupra pretului cafelei, intr-o tara cu o populatie de 1,2 miliarde de locuitori, scrie Wall Street Journal.
Financial Times: Hologramele, noul trend in promovarea masinilor de lux
Daca pentru cei mai multi oameni dureaza o viata sa se imbogateasca, in China lucrurile se petrec putin mai rapid. Pe continentul asiatic, cei mai multi dintre oamenii de afaceri ajung sa detina averi impresionante inca de la o varsta destul de frageda, in comparatie cu trendul global. Ca raspuns, producatorii de masini de lux se orienteaza, mai nou, catre social media si tehnologia digitala, pentru a-si promova autoturismele in randul noii generatii, potrivit Financial Times. De exemplu, grupul german Daimler a devenit in acest an primul producator care a inceput sa isi vanda masinile in China prin intermediul Sina Weibo, echivalentul local al Twitter, iar vanzarile au depasit orice asteptari. In acelasi timp, Audi si-a deschis un showroom interactiv intr-un mall din Beijing, unde a afisat sute de proiectii digitale ale autoturismelor pe care le produce. Mai mult, China are toate sansele sa devina in curand cea mai importanta piata pentru segmentul auto de lux, relateaza FT.