Romanii sunt peste media UE la citit stiri online, dar penultimii in ceea ce priveste internet bankingul
Romanii care folosesc internetul depasesc media UE la citirea de stiri online, in timp ce la postarea pe retele de socializare, precum Facebook si Twitter, sunt usor sub nivelul inregistrat in spatiul comunitar, arata date publicate de Eurostat.
In acelasi timp, procentajul utilizatorilor romani de internet care folosesc servicii de internet banking, de 8%, este printre cele mai scazute din UE, unde media este de 54%. La folosirea internetului pentru servicii de calatorie si cazare online, romanii se plaseaza la jumatate fata de nivelul UE.
Aproape trei sferturi (73%) dintre romanii care folosesc internetul citesc stiri sau ziare online, peste media de 61% din Uniunea Europeana. Lituania (92% din utilizatorii de internet), si Estonia (91%) ocupa primele pozitii la accesarea stirilor online, in timp ce Franta, cu 38%, inregistreaza minimul.
La postari pe retele de socializare, romanii de pe internet se apropie de media UE, cu 48% fata de 52%. Portugalia este lider, cu 75% din utilizatori prezenti pe retele de socializare, iar Cehia (35%), Franta (40%) si Germania (42%) ocupa ultimele locuri.
Romanii au o rata foarte scazuta in privinta utilizarii de internet banking, doar 8% dintre persoanele care au folosit internetul accesand si astfel de servicii. Romania depaseste doar Bulgaria, care are un procentaj de 7%, si urmeaza Greciei (17%). Toate celelate state inregistreaza rate de peste 30%. Finlanda (91%) este lider la utilizarea de internet banking.
De asemenea, Finlanda (69%) ocupa prima pozitie in UE si la utlizatorii de internet care folosesc servicii de calatorie si cazare online, in timp ce in coada clasamentului european se afla Portugalia si Estonia (ambele 28%), Ungaria (25%), Romania (24%), Lituania (21%), Polonia (20%) si Bulgaria (18%). Media europeana este de 50%.
Romania inregistreaza un procentaj de 9%, egal cu media UE, in privinta utilizatorilor de internet care si-au infiintat site sau blog. Variatiile sunt mai reduse fata de celelalte categorii, de la 5% in Polonia, Cipru si Irlanda la 16% in Ungaria si 17% in Olanda.
Accesul la internet in randul gospodariilor din Romania se situeaza la 61% in acest an, fata de 48% in 2009. Media UE a crescut, de asemenea, in acest interval, de la 66% la 76%, potrivit datelor porezentate anterior de Eurostat.
Datele Eurostat au fost obtinute printr-un sondaj derulat in randul persoanelor cu varste intre 16 si 74 de ani, perioada principala de referinta fiind primul trimestru al acestui an.
Pe acelasi subiect: