Castigatorii unor licitatii de autostrazi de 900 mil. euro, tinuti la secret

De peste noua luni, licitatiile pentru constructia a 100 de kilometri de autostrazi isi asteapta castigatorii. Desi ministrul Dan Sova sustine ca proiectele au fost deja atribuite, numele constructorilor sunt tinute „la sertar“, nefiind facute inca publice, scrie Ziarul Financiar in editia electronica. Importanta atribuirii acestor contracte este cu atat mai mare cu cat in ultimul an investitiile publice au fost reduse si din ce in ce mai putine licitatii au fost organizate, punand presiune pe industria constructiilor, deja zdruncinata de caderea investitiilor private. Industria constructiilor a scazut cu 5% pe trimestrul I. Mai mult, CNADNR nu a raspuns nici la solicitarea ZF privind numele castigatorilor si valoarea contractelor. Nici pe site-ul e-licitatie unde ar trebui sa se gaseasca aceste atribuiri nu exista.

Tanarul de 23 de ani care are cele mai tari restaurante de pe litoral: „Sunt zile cand incep la opt dimineata si termin la unu noaptea”

La 23 de ani, Nicu Lascu este asociat in cadrul afacerii Lascu Bros, care opereaza restaurantele La Scoica si La Scoica Land din Constanta si Mamaia. „Am reusit sa preiau afacerea familiei. In orice domeniu trebuie sa ai o strategie de diferentiere de competitia ta. Clientul trebuie sa stie de ce sa te aleaga pe tine si nu pe altcineva. Trebuie sa fii dispus sa pui la bataie multe ore din viata ta. Sunt zile cand incep la opt dimineata si termin la unu noaptea”, a declarat Lascu pentru Business Magazin.

Povestea afacerii La Scoica incepe in 1997 cand familia Lascu deschidea pe litoralul Marii Negre primul restaurant. „Am inceput numai cu zece mese, iar din 2007 am deschis si La Scoica Land. La Scoica are o capacitate de 300 de persoane, iar La Scoica Land de 600 si detinem si un ballroom de o mie de locuri. Am inceput afacerea cu greu si consideram ca daca le oferim clientilor servicii de calitate putem supravietui si ajunge la succes”, spune Nicu Lascu, implicat de ani buni in afacerea familiei.

Marirea si decaderea celui mai mare dezvoltator de locuinte din Romania

A dezvoltat peste 2.800 de locuinte la nivel national si a ajuns sa valoreze pe bursa peste 300 mil. euro pe varful „bulei imobiliare“. Criza si afacerile paguboase au paralizat efectiv activitatea celui mai mare dezvoltator de locuinte din Romania, care a ajuns sa valoreze astazi 6,6 mil. euro, potrivit Capital.ro.

Bazele Impact Developer & Contractor au fost puse de clujeanul Dan Ioan Popp la nici doi ani dupa Revolutie, in 1991, alaturi de Carmen Sandulescu. Cei doi au reusit sa listeze compania la Bursa de Valori Bucuresti in iunie 1996 si timp de 15 ani a fost singurul dezvoltator imobiliar listat. Impact a intrat in liga marilor investitori imobiliari in 2006 cand a incheiat prima tranzactie de tip „forward-purchase“ de pe piata romaneasca. Compania vindea in iunie 2006, inca din faza de proiect si pentru o suma imensa de 19 mil. euro, centrul de afaceri Construdava din Pipera fondului de investitii britanic Charlemagne Capital. Un an mai tarziu, imobilul era preluat de un fond de investitii gestionat de grupul german Allianz pentru suma de 26,5 mil. euro.

Interviu exclusiv cu seful Saxo Bank: “Inainte sa treceti la euro, mai bine va uitati ce s-a intamplat in Cipru”

Cunoscut in special pentru declaratiile transante cu privire la evenimentele economice de pe continent, Lars Seier Christensen (foto), fondator si co-CEO Saxo Bank, vorbeste intr-un interviu acordat Wall-Street.ro despre riscurile adoptarii monedei unice europene, pietele financiare in 2013 dar si despre competitia dintre bursele traditionale si segmentul Forex, aflat intr-o dezvoltare tot mai rapida.

Lars Seier Christensen si Kim Fournais conduc banca daneza de investitii Saxo Bank, cei doi fiind fondatorii acesteia. Christensen a fost implicat in piata derivatelor incepand cu anul 1987. In 1992, Christensen si Fournais au fondat casa de brokeraj Midas, aceasta devenind Saxo Bank in 2001, dupa ce a primit licenta bancara.

Afacerea "touchscreen" cu bani publici

Turismul modern ramane un vis indepartat pentru Romania. Primarii din toata tara au irosit milioane de euro ca sa cumpere infochioscuri de ultima generatie, cu calculatoare si ecrane tactile. Zeci de asemenea dispozitive au fost montate in Bucuresti si in marile orase ale tarii in ultimii ani. Numai ca stau si se umplu de praf, pentru ca n-au fost pornite de la instalare. Unele nici macar n-au fost legate la reteaua de curent electric. Singurii care se pot declara multumiti sunt cei care au incasat bani pentru ele, noteaza Stirileprotv.ro.

6.800 de euro costa un infochiosc din sistemul interactiv de informare a cetatenilor, o suma egala cu salariul mediu net pe un an si jumatate in Romania. Cu aceasta suma se poate cumpara un autoturism Dacia. Sau se poate achita tratamentul unui bolnav de hepatita cronica timp de doi ani.

Tim Cook raspunde acuzatiilor in Senatul SUA: „Regimul fiscal al Apple nu este un fals”

CEO-ul Apple, Tim Cook, neaga folosirea artificiilor financiare si informatiile potrivit carora regimul fiscal al corporatiei este un fals. Cook a declarat ca Apple respecta "spiritul si litera legii", scrie Incont.ro. Recunoaste insa ca profiturile obtinute la nivel mondial vor ramane in cele trei subsidiare irlandeze. Seful companiei americane a fost audiat in Senatul din SUA, dupa ce a fost acuzat ca s-a folosit de subsidiare din Irlanda pentru a evita sa plateasca taxe de miliarde de dolari. "Noi nu depindem de artificii fiscale si nu ascundem banii intr-o insula din Caraibe", a declarat Cook in timpul audierilor.  

Productia din China atinge minimul ultimelor 7 luni

Activitatea fabricilor din China a incetinit pentru prima oara in ultimele sapte luni, pe fondul cererii scazute de produse, arata Financial Times. Rezultatele produc ingrijorare cu privire la capacitatea de redresare a celei de-a doua economii a lumii.  Un studiu al HSBC, care masoara numrarul comenzilor in ansamblul lor, arata ca indexul acestora a coborat sub 50 de puncte, ajungand la valoarea de 49,5, cea mai scazuta din septembrie 2012. Rata declinului s-a imbunatatit in aprilie, indexul HSBC indicand o valoare de 50,4, insuficienta insa pentru ca rezultatul general sa fie unul pozitiv. “Activitatile de productie din mai reflecta o incetinire a cererii din piata”, a precizat Qu Hongbin, directorul economic al HSBC in China.

Ford ia o decizie istorica. Inchide fabricile din Australia, dupa 9 decenii

Compania americana Ford Motor nu va mai produce masini in Australia, la 90 de ani dupa ce Henry Ford construia primul Model T pe acest continent, informeaza agentia de presa Bloomberg. Motivul este unul de natura financiara. Fluctuatia monedei locale a determinat piata australiana sa piarda teren in fata importurilor. Costurile de la Ford, divizia australiana, sunt duble fata de cele din Europa si de patru ori mai mari decat cele din tarile asiatice, sustine presedintele regional al Ford, Bob Graziano. Acesta din urma a anuntat taierea a 1.200 de locuri de munca la doua fabrici din Melbourne si Geelong. “Productia din Australia nu mai poate supravietui. Costurile de munca mari inseamna ca nu putem concura pe termen lung cu tarile in care costurile sunt mai mici, mai ales in Asia. Iar rata de schimb si-a pus si ea amprenta asupra lipsei competitivitatii tarii”, a declarat Katrina Ell, economist la Moody’s Analytics, in Sydney.

Twitter introduce un sistem de autentificare, care le va da de furca hackerilor

Dupa o serie de atacuri din partea hackerilor, care au distrus conturi importante de Twitter, reteaua de socializare a introdus un nou sistem de autentificare, scrie Forbes. Acesta presupune ca utilizatorii sa primeasca pe telefoanele mobile un cod unic, prin mesaj text, de fiecare data cand se conecteaza de pe un nou calculator. Hackerii care cauta sa aiba acces la conturi ar trebui sa intre si-n sistemul telefoanelor mobile, pentru a fura codurile. Pasul suplimentar trebuie facut doar in cazul logarii pe un calculator nou. Twitter calca astfel pe urmele altor giganti (Google, Apple, Facebook si Microsoft), dar si a mai multor banci care au introdus o asemenea masura de securitate in doi pasi. Twitter raspunde astfel atacurilor recente ale hackerilor. O parte dintre ele au afectat institutii mari de presa, printre care si Associated Press.

Piratii somalezi incurca economia din Seychelles, atrasi de „aurul albastru”

Apele cristaline din insulele Seychelles au transformat arhipelagul idilic intr-una din cele mai populare destinatii de vacanta din lume. Potrivit CNN, Seychelles numara cea mai scazuta populatie dintre toate tarile Africii, insa bogatia din adancuri a contribuit nu numai la cresterea numarului vizitatorilor din zona, ci si la crearea unei industrii strategice: pescuitul. Dupa turism, pescuitul reprezinta al doilea pilon de sustinere al economiei tarii, exporturile de conserve de ton, supranumit si „aurul albastru”, insemnand 90% din exporturile nationale. Numai ca in ultimii ani pescuitul s-a aflat pe un trend descendent, din cauza piratilor somalezi care impanzesc zona. „Este o mare problema. Orice intrerupe ritmul turismului, al industriei piscicole sau al echilibrului maritim este o problema foarte mare pentru noi”, spune Jean Attala, unul din oficialii pazei de coasta, care ia masuri prin intensificarea patrulelor de pe tarm.