Cati bani trebuie sa economisesti pentru a iesi la pensie la 50 de ani?

Cea mai mare parte dintre angajati planuiesc sa iasa la pensie la varsta de 65 de ani, insa nu este un secret ca multi dintre acestia viseaza sa iasa din campul muncii mai devreme pentru a se bucura de familie, viata si calatorii in tari exotice. Pentru a accelera iesirea la pensie, angajatii trebuie sa fie suficient de motivati sa economiseasca din timpul vietii active pentru a avea un trai decent atunci cand se vor trezi de dimineata nu pentru a lua metroul spre locul de munca, ci pentru a se bucura de o zi cu nepotii. La un calcul simplu, o persoana care iese la pensie la varsta de 50 de ani, are nevoie de o suma bani care sa ii asigure un trai decent cel putin 25 de ani, daca se ia in considerate o durata medie de viata de 75 de ani. Pentru fiecare luna, presupunem ca respectiva persoana ar avea nevoie de circa 3.300 lei pentru un trai decent, mai exact pentru fiecare an o suma de 40.000 lei, sau de un milion de lei pentru totalul de 25 de ani. Calculul de fata este pur ipotetic si exclude alte surse de venit dupa iesirea la pensie, noteaza Ziarul Financiar.

Fondurile europene, capcana pentru IMM-uri

Birocratia exagerata, cofinantarea greu de obtinut ori lipsa de predictibilitate pot face ca un proiect cu bani europeni sa se transforme dintr-un vis frumos intr-un adevarat cosmar. In perioada 2007-2013, Romania a avut la dispozitie aproximativ 20 de miliarde de euro sub forma de fonduri structurale. Pana la 31 martie 2013, am reusit sa absorbim putin peste 13% din suma (cam 2,5 miliarde de euro), platile totale catre beneficiari (inclusiv cele efectuate de la bugetul national) fiind de 5,4 miliarde de euro. Dincolo de rata catastrofala de absorbtie, pentru intreprinderile mici si mijlocii care si-au pus sperantele in banii europeni vestile rele continua: potrivit unui studiu Volksbank, numai trei miliarde de euro din acestia (asadar cam 15% din suma totala) sunt destinate IMM-urilor, prin programele operationale de dezvoltare a resurselor umane (POSDRU), de crestere a competitivitatii economice (POSCCE) si Regio (POR), arata o analiza realizata de www.capital.ro.

Familia din Bacau care a mutat un deal ca sa ridice o fabrica

Doi bacauani au vrut sa cladeasca o afacere in productie si au ales recipientele de plastic pentru analize medicale de laborator. Pentru a ajunge insa la o cifra de afaceri de 2 milioane de euro a fost nevoie sa „mute muntii din loc" in lupta cu sistemul sanitar, dar si un deal, la propriu, ca sa-si construiasca fabrica. Oana Simon n-a lucrat nicio zi ca angajata, ci a cladit, impreuna cu sotul sau, de la zero, o fabrica de recipiente pentru analize medicale langa Bacau. In 2007, la trei ani de la primul pas in constructia fabricii, a iesit pe banda primul produs, o cutie Petri pentru analizele de sange. Nici drumul pana acolo, nici cel ce a urmat nu a fost usor, dar cifra de afaceri a fabricii Novei Medical a ajuns anul trecut la 1,7 milioane de euro, in crestere fata de cele 1,5 milioane de euro din 2011. Antreprenorii lucreaza acum cu zeci de spitale si sute de clinici private, au 30 de angajati si nu se desprind aproape deloc de afacerea pe care nici nu-si imagineaza ca o pot vinde, scrie Business Magazin.

Presedintele Stratfor: "Slava Domnului ca nu sunteti in zona euro! Nu intrati!"

George Friedman, presedintele companiei americane de consultanta strategica Stratfor, prezent ieri la Bucuresti, a afirmat ca Romania nu ar trebui sa intre in zona euro, care este un proiect esuat din cauza diferentelor structurale prea mari dintre economiile statelor membre. "Slava Domnului ca nu sunteti in zona euro! Nu intrati!", a afirmat Friedman intr-o conferinta sustinuta joi la BNR, intrebat cand ar trebui Romania sa adopte moneda comuna europeana, potrivit www.wall-street.ro. El s-a referit si la exemplul Turciei, tara care are in prezent cea mai ridicata rata de crestere economica din regiune, dupa ce i-a fost refuzata ani la rand aderarea la UE, iar acum nu mai are in centrul politicilor sale integrarea europeana.

Cea mai mare anomalie a industriei romanesti: Dacia importa tabla de 100 mil./an pentru ca cea de la ArcelorMittal Galati nu corespunde

ArcelorMittal Galati, fostul combinat Sidex cumparat cu 70 mil. euro de miliardarul indian Lakshmi Mittal in 2001, ar avea vanzari suplimentare de 100 mil. euro pe an daca ar putea sa furnizeze tabla pentru caroseriile Dacia. Insa pentru ca miliardarul nu a facut investitiile necesare, estimate de specialisti la circa 50 mil. euro, tabla produsa de ArcelorMittal Galati nu corespunde pentru a fi folosita la caroseria masinilor Dacia produse la Pitesti, la 300 km distanta. Astfel, cade ipoteza ca Sidex nu ar avea suficienta piata si de aceea este nevoit sa reduca productia. Pentru a putea fi folosita in productia de caroserii, care acum se face automatizat, tabla trebuie sa fie uniforma - caracteristicile metalului trebuie sa fie la fel pe toata intinderea si grosimea sa si galvanizata - tabla trebuie acoperita cu un strat uniform de zinc care impiedica ruginirea, scrie Ziarul Financiar.

Bill Gates redevine cel mai bogat om al Planetei, surclasandu-l pe Carlos Slim

Bill Gates, cofondatorul Miscrosoft, in varsta de 57 de ani, a recapatat titlul de cea mai bogata persoana din lume, dupa ce l-a devansat, ieri, pe investitorul mexican Carlos Slim, potrivit Indexului miliardarilor, realizat de Bloomberg. Actiunile companiei de software au atins maximul ultimilor 5 ani, astfel ca averea lui Gates a ajuns la 72,7 miliarde de dolari, in crestere cu 16% in acest an. Gates pierduse titlul de cel mai bogat miliardar in 2007. De cealalta parte, valoarea America Movil, compania de telefonie mobila detinuta de Carlos Slim, a scazut cu 14% in acest an, dupa ce Congresul din Mexic a adoptat o lege care ar putea strivi dominatia pe piata a lui Slim. Miliardarul mexican de 73 de ani a pierdut astfel 3 miliarde de dolari din avere.

Hollande, confruntat cu scaderea popularitatii si recesiunea, propune o „uniune politica” in UE

Presedintele Frantei, Francois Hollande, a anuntat joi ca va lansa o initiativa pentru "scoaterea Europei din letargie", propunand un termen de doi ani pentru "conturarea unei uniuni politice", intr-o declaratie facuta la un an de cand a fost ales in functie, relateaza AFP, preluata de Mediafax. "Daca Europa nu avanseaza risca sa fie stearsa de pe harta lumii, din imaginarul popoarelor. Datoria mea este sa scot Europa din letargie si sa reduc nemultumirea popoarelor, care nu poate decat sa compromita viitorul Uniunii Europene", a declarat presedintele Frantei. Hollande a anuntat o initiativa europeana "in patru puncte", precizand ca planul se va axa pe guvernarea economica a UE, pe situatia tinerilor, energie si o noua etapa a integrarii europene.

Facebook a depasit 1 mld. de utilizatori, dar cel putin 10% nu sunt oameni

In ultima declaratie trimestriala, oficialii Facebook a anuntat ca au atins pragul de 1,1 miliarde de utilizatori pe reteaua de socializare, insa compania de cercetare eMarketer sustine ca aceasta cifra va fi valabila abia in 2014, daca ne gandim doar la oameni, scrie portalul Quartz. Si asta pentru ca cel putin 100 de milioane de conturi nu apartin oamenilor, ci animalelor de companie, brandurilor sau sunt create pentru a promova anumite evenimente. Astfel, potrivit datelor eMarketer, in octombrie 2012, cand Facebook a anuntat ca are 1,1 miliarde de utilizatori, numarul real al acestora era de fapt 889,3 milioane de conturi active ale unor persoane, celealte fiind create cu alte scopuri.

Argentina ia in considerare sa dea unda verde spalarii de bani pe teritoriul tarii

Dupa ce marile paradisuri fiscale au inceput sa dispara in lumina ultimelor reglementari, cei care au nevoie de un loc in care sa isi ascunda activele obtinute nu tocmai legal ar putea lua in considerare Argentina, scrie portalul Quartz. Autoritatile din aceasta tara iau in calcul luarea unei masuri care sa ii apere de litera legii pe toti cei care isi retrag sume de bani nedeclarate din paradisurile fiscale si ii depun in bancile argentiniene. Guvernul presedintelui Cristina Kirchner este in spatele acestei propuneri, sustinand ca tara are nevoie de o masura drastica pentru a isi repara economia aflata intr-un stadiu critic, in special in sectorul energetic si cel al constructiilor. In plus, presiunea monetara din Argentina este atat de mare, incat rata de schimb valutar pe piata neagra de acolo este dubla fata de cursul oficial si chiar si cei mai instariti argentinieni prefera sa isi depuna banii oriunde altundeva decat in banci.