Bancherii ar inghiti o lege a falimentului personal cu conditia sa nu fie populista si sa nu duca la abuzuri, cat costa un transfer interbancar in euro in strainatate si cine e tanarul de 30 de ani care dezvolta eMAG in afara Romaniei
In fiecare dimineata citim site-urile romanesti si straine si strangem stirile de top de la Bloomberg la Ziarul Financiar, pentru cel mai bun update. Urmareste Incont.ro pe site sau pe Facebook. Transmitem informatiile care fac toti banii. Powered by StirileProTV.
Bancherii ar inghiti o lege a falimentului personal cu conditia sa nu fie populista si sa nu duca la abuzuri. Oprescu, Alpha Bank: "In toate tarile UE exista o lege a insolventei persoanelor fizice. Va exista si in Romania"
Legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate si va exista si in Romania, probabil, in viitorul apropiat, insa aceasta nu trebuie sa dea nastere la abuzuri si la cresterea indisciplinei financiare ca in cazul insolventei companiilor, fenomene care au influentat nefavorabil strategiile de creditare ale bancilor, considera Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, scrie Ziarul Financiar.
„Legislatia privind insolventa persoanelor fizice este o necesitate. Cred ca, in conditiile in care exista o astfel de legislatie in toate tarile UE, va exista si in Romania, probabil in viitorul apropiat. Dar, trebuie sa avem grija ca noua legislatie sa nu poata sa fie exploatata in aceeasi masura ca legislatia privind persoanele juridice. Sa ne asiguram ca prin legislatie vor avea parte de protectie cei care nu pot intr-adevar sa plateasca“, spune Oprescu.
In scrisorile de intentie transmise in ultimii ani catre FMI, autoritatile s-au angajat sa nu promoveze legea falimentului personal. Bancherii s-au opus la tentativele anterioare de reglementare a falimentului personal, exprimandu-si ingrijorari legate de o posibila crestere a indisciplinei in randul debitorilor, respectiv de cresterea tentativelor de frauda. In conditiile in care nu exista o legislatie privind insolventa persoanelor fizice, romanii nu beneficiaza de nicio forma de protectie in fata creditorilor odata ce ajung in situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile financiare. Clientii nu au optiunea de restructurare a datoriilor printr-o procedura de faliment supravegheata judiciar, cu protectie fata de banci.
Taxa pe stalp obliga firmele sa plateasca inca o data costurile investitiilor catre stat
Taxa pe stalp va dubla costurile investitiilor din energie, telecom sau agricultura, atata timp cat orice companie din domeniu va plati statului cate 1,5% anual din valoarea constructiilor pe toata durata de functionare. Estimarile specialistilor arata ca utilizarea unei infrastructuri timp de 60 de ani inseamna ca investitia facuta initial va fi achitata inca o data bugetului de stat, relateaza Capital.ro.
De exemplu, „pentru un simplu rezervor din beton armat de 200 m3 pentru inmagazinarea apei, luand perioada maxima de functionare de 60 de ani si o valoare de 120.000 euro, in cei 60 de ani de functionare o societate ar plati statului un impozit de 108.000 euro - suma calculata fara a avea in vedere deprecierea valorii bunului -“, explica Ruxandra Jianu, partener Biris Goran Consulting.
Calculele specialistilor arata cat de intemeiate sunt nemultumirea si ingrijorarea companiilor din industriile afectate de impozitul pe constructiile speciale. In loc ca investitiile in infrastructura, echipamente sau instalatii sa produca, in timp, beneficii, ajung sa reprezinte o noua sursa de costuri. Iar modul in care Executivul a introdus in legislatie acest impozit a pus o presiune in plus.
Cat te costa un transfer interbancar in euro catre strainatate: comisioanele practicate de banci
Daca veti fi pusi in situatia de a transfera o suma de bani, in moneda europeana, catre o alta banca din strainatate, veti constata ca bancile percep 3 tipuri de comisioane. Primul este comisionul cerut de banca locala al carui client sunteti, al doilea este o speza SWIFT, care variaza de la 10 la 20 de euro, iar al treilea este un comision perceput de banca corespondenta din strainantate, scrie Wall-Street.ro.
In general, transferul in valuta de la ghiseul bancii, prin ordin de plata, este mai scump decat cel realizat prin internet sau mobile banking. De asemenea, bancile percem un comision minim pentru fiecare transfer, care in cazul sumelor mici are o pondere importanta.
Speza SWIFT este un comision perceput de banci in contul institutiei denumita Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) care asigura infrastructura informatica necesara transmiterii de informatii financiare legate de tranzactii intr-un mod securizat si standardizat.
Peste 2.000 de lei pentru RCA. Tinerii, cei mai loviti: platesc de patru ori mai mult decat anul trecut
Fata de luna octombrie a anului trecut, cotatiile asiguratorilor pe zona RCA au crescut substantial, in principal in ceea ce-i priveste pe tinerii sub 30 de ani. O astfel de persoana, care conduce un Logan de 1,6 litri si 90 de cai putere, va plati, in medie, circa 2.000 de lei pe an adica de aproximativ patru ori mai mult decat in 2013.
Masurile dure luate de Autoritatea de Supraveghere Financiara in ultimul an, mai ales retrgerea temporara a dreptului de vinde RCA pentru Euroins si punerea sub administrare speciala a liderului pietei, Astra, nu au ramas fara efecte asupra preturilor pentru asigurari. Polita RCA s-a scumpit semnificativ in ultimele sase luni, mai ales in cazul tinerilor sub 30 de ani, dupa cum arata un calcul al Economica.net. Concret, in acest moment, un tanar de 26 de ani care conduce un Logan cu o capacitate cilindrica de 1,6 litri si o putere de 90 de cai va plati cel putin 1.400 de lei pe polita obligatorie.
Tanarul de 30 de ani care dezvolta eMAG in afara Romaniei. In ce tari se va extinde cel mai mare retailer online
"Este primul meu interviu. Nu am mai aparut pana acum in presa. Nu sunt o persoana care sa vrea sa iasa in evidenta." Sorin Ionescu are 30 de ani si este din 2014 unul dintre cei sase vicepresedinti ai eMAG, responsabil cu dezvoltarea businessului peste granita, potrivit Business Magazin.
In biroul intunecat al lui Sorin Ionescu de la etajul al patrulea al cladirilor de birouri Swan, pustii la orele dupa-amiezii din cauza numarului redus de chiriasi, se afla creierul din spatele extinderii eMAG pe noi piete. Cu Sorin poti vorbi la pertu si iti raspunde repede si zambitor la aproape orice fel de intrebare. Nu are multe in comun cu imaginea clasica a programatorului roman. Nu are burta, se imbraca in costum si are parul atent aranjat. Nu mai scrie cod de ani buni, dar asa a inceput cariera sa. Dupa ce a lucrat cateva luni la o firma de software, a ajuns la eMAG in 2007, „cand nu era foarte cunoscut, era un magazin online de unde cumparasem o singura data si de acolo stiam de ei; site-ul nu era atat de prietenos ca acum, dar era printre cele de top din Romania".
Raport SAR: Care sunt avantajele si dezavantajele apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana
Economia Romaniei a beneficiat, pe ansamblu, de intrarea in Uniunea Uniunea Europeana (UE), insa castiga semnificativ mai putin decat ar putea sau decat fostele tari comuniste din zona, care au obtinut surplusuri pe piata unica europeana, potrivit unui raport al Societatii Academice din Romania (SAR), citat de Adevarul.ro.
Raportul imparte in patru raspunsul privind castigurile sau pierderile de la integrarea in UE: comertul intracomunitar, absorbtia fondurilor europene, migratia fortei de munca si dependenta energetica. „Primele trei capitole citate dau un raspuns neechivoc: in ciuda proastei performante administrative si a slabei competitivitati a Romaniei, tara este in castig net si a fost din prima zi. (...) Castigam semnificativ mai putin decat am putea din integrarea in Uniunea Europeana, dar castigam, nu pierdem“. Documentul mentioneaza ca economia nationala nu a concurat eficient pe piata europeana, iar comertul intracomunitar a contribuit la adancirea deficitului comercial. In ultimii ani, exporturile spre UE au reusit sa acopere 80% din importurile europene, structura exporturilor s-a imbunatatit, dar vom trece pe plus, in cel mai optimist scenariu, abia in 2019.
Coface: Majoritatea firmelor din comert care au avut afaceri in crestere au probleme de lichiditate
Dezvoltarea distribuitorilor de produse alimentare si agricole in perioada 2011-2012 nu a fost una calitativa din punctul de vedere al veniturilor, iar 80% dintre firmele care au raportat afaceri in crestere intampina probleme de lichiditate, potrivit Coface Romania, informeaza Mediafax.ro.
Coface Romania a analizat evolutia distribuitorilor autohtoni de produse alimentare, agricole si diverse, pe un esantion de peste 27.000 de companii active in comertul cu ridicata de produse alimentare, bauturi si tutun, comertul cu ridicata al produselor agricole, plantelor si animalelor si comertul cu ridicata nespecializat (produse diverse).
Situatiile financiare publicate de Ministerul Finantelor arata ca firmele din cadrul acestor segmente au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 100 miliarde de lei si 120.784 de locuri de munca, detinand astfel o pondere de 9,4% din cifra de afaceri si 3% din efectivul de salariati al tuturor firmelor active la nivelul intregii economii.
Metalul pe cale sa ajunga mai pretios ca aurul
In conditiile unei scaderi masive a preturilor la staniu, in ajunul declansarii crizei financiare in septembrie 2008, familia Brescia, cea mai bogata din Peru, a cumparat cu aproximativ 400 de milione de dolari cel mai mare depozit de cositor din jungla amazoniana. Acum, compania sa miniera – Minsur SA, a devenit cel mai mare producator de metal, ca urmare a cererii in crestere, staniul fiind o componenta de baza din care se construiesc circuitele pentru telefoane, scrie Bloomberg, preluat de Incont.ro.
Staniul este unul dintre cele doua metale care s-au scumpit de la an la an. “Familia Brescia s-a orientat foarte bine. Singura companie miniera care are cele mai mari sanse sa se extinda este Minsur”, a spus Cesar Perez, sef al departamentului de cercetare BTG Pactual, din Santiago.
Producatorii de staniu nu mai pot tine pasul cu cererea, ceea ce nu s-ar putea spune si despre industria cuprului si cea a aurului. Lucrurile nu stateau la fel in 2008, cand Fortunato Brescia si Pedro Brescia au cumparat mina Pitinga din bazinul Amazonului, dupa o scadere a pretului staniului cu peste 50%, din mai si pana in octombrie, in acel an.
Datorita acestei achizitii, grupul industrial fondat in secolul 19 de bunicul imigrant al lui Fortunato a devenit unul dintre cei mai mari producatori de staniu din lume, dupa Yunnan Tin Co., din China, si Smelting Corp., din Malaysia.
Banca centrala a Rusiei a redus estimarea de crestere economica a tarii la sub 1%
Banca centrala din Rusia a redus miercuri estimarea de crestere economica la sub 1%, de la un ritm de pana la 1,8%, din cauza crizei ucrainene care accentueaza dificultatile cu care se confrunta tara, relateaza AFP.
"Previziunea initiala, de crestere a PIB intre 1,5% si 1,8%, este putin probabila, in opinia noastra, mai probabil este un ritm de sub 1%", a declarat presedintele bancii centrale, Elvira Nabiullina.
Cel mai ingrijorator factor este scaderea investitiilor in Rusia, a subliniat Nabiullina, care a constatat in schimb rezistenta consumului, in februarie. Ea a precizat ca deprecierea rublei a avut un efect important asupra iesirilor de capital, care vor depasi previziunile. Banca centrala nu a publicat inca date privind iesirile de capital din primul trimestru.