Vom plati taxe la doctor. Franks cere aplicarea sistemului de coplata cat mai rapid
Guvernul trebuie sa renunte la sistemul clawback din sanatate (contributia producatorilor de medicamente la buget) si sa vina cu o alta versiune de taxare, iar propunerea privind mecanismului de coplata trebuie sa intre in vigoare cat mai curand, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
"Exista o propunere de coplata pentru anumite persoane si servicii medicale, aflata in curs de aprobare si care trebuie sa intre in vigoare. De asemenea, sistemul clawback, prin care s-a dorit suplimentarea veniturilor la buget, nu a functionat foarte bine, astfel ca Guvernul trebuie sa se miste repede si sa vina cu o noua versiune de taxare", a spus Franks.
Oficialul FMI declarase anterior intr-o conferinta de presa ca sectorul sanitar este "destul de bolnav" intrucat cererile din sistem sunt mai mari decat resursele alocate.
"Aceste resurse putine sunt ineficient cheltuite privandu-i pe cei mai nevoiasi. Este nevoie de o reforma comprehensiva in sistemul de sanatate. In urmatoarele luni, Guvernul va face o reforma, atat pe partea de venituri, cat si pe cheltuieli", a spus Franks.
Sistemul clawback, introdus la finele anului 2009, prevede ca toti producatorii de medicamente trebuie sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma reprezentand intre 5% si 11% din veniturile realizate din vanzarea produselor.
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania sustine ca taxa clawback este injusta, ineficienta si nu rezolva problemele din sistemul sanitar.
Totodata, Guvernul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa introduca sistemul de coplata pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti.
Potrivit proiectului, contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an, astfel ca pacientii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei. Peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.
In medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.
De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 lei.
Pe acelasi subiect: