Finantele vor ca Ministerul Sanatatii sa schimbe sistemul de coplata!
Reprezentantii Ministerului Finantelor au solicitat, miercuri, in sedinta de Guvern, ca proiectul privind coplata in sistemul medical sa fie refacut, atentionand ca o serie de prevederi din document pun in continuare presiune asupra bugetului, au declarat surse ministeriale, citate de Mediafax.
Conducerea Ministerului Sanatatii a propus in sedinta de miercuri a Executivului introducerea sistemului coplatii in spitale, dar decizia a fost amanata ca urmare a obiectiilor formulate de Ministerul Finantelor.
"Discutia din Guvern a indicat ca introducerea coplatii este necesara pentru respectarea reducerilor de cheltuieli publice convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana, dar Ministerul Finantelor nu a fost de acord cu anumite formulari ale actului normativ, aratand ca acestea nu ar diminua presiunile pe buget. Actul normativ a fost amanat si va fi discutat dupa ce expertii celor doua ministere se vor pune de acord asupra acestor prevederi", au relatat sursele citate, participante la sedinta de guvern.
In luna martie, Ministerul Sanatatii anunta ca a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate, si ca proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide daca actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.
Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an, astfel ca pacientii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana la o suma cumulata a bonurilor de 600 lei. Peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.
In medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor platite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi platita cu 10 lei, iar consultatia la medicul specialist in afara programului de lucru va fi taxata cu 20 lei.
De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va presupune o taxa de 20 lei.
Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania sustine ca Guvernul, pentru a camufla greselile facute prin reducerea contributiei la sistemul de sanatate, intentioneaza sa introduca tichetele de sanatate, ceea ce ar fi o masura injusta fata de salariati.
"Pentru a camufla greselile facute prin reducerea contributiei la sanatate Guvernul intentioneaza sa introduca tichetele de sanatate, camuflate sub numele de coplata. In conditiile in care a fost luata masura reducerii contributiei la bugetul asigurarilor sociale de sanatate in urma cu doar cativa ani, aceasta reducere fiind mai mare pentru angajatori decat pentru angajati, constatam ca asistam la o deplasare continua a poverii acestei contributii pe umerii salariatilor", se arata intr-un comunicat semnat de catre presedintele Federatiei, Viorel Rotila.
In opinia lui, nedreptatea sociala este cu atat mai mare cu cat mecanismul coplatii pastreaza toate scutirile care exista si la plata contributiei la bugetul de asigurari de sanatate.
Pe acelasi subiect: