Se scumpeste carnea de porc. Vezi cu cat!
Pretul carnii de porc ar putea creste in perioada urmatoare din cauza majorarii costurilor fermierilor, care ameninta ca vor protesta in strada daca nu primesc sprijin de la Guvern pentru facilitarea accesului la finantare si reluarea exporturilor.
"In toamna, cumparam kilogramul de porumb cu 0,4 lei, iar acum a ajuns la un leu, iar kilogramul de grau il achizitionam cu 0,5 lei, iar in prezent il gasim cu 1,7 lei. Astfel, pretul nostru de cost pentru cresterea animalelor depaseste 6 lei, in timp ce cel de vanzare este de 4-5 lei in viu. Ne asteptam ca in perioada urmatoare pretul de cost sa mai creasca cu 60%, ceea ce va duce la o crestere si a pretului in piata", a spus Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Carnii de Porc din Romania.
In aceste conditii, cei aproximativ 50.000 de angajati din sector vor iesi in strada, in lipsa unor masuri din partea autoritatilor.
Reprezentantii Patronatului Carnii de Porc propune guvernului si Ministerului Agriculturii o serie de masuri pentru protejarea producatorilor de carne din Romania.
Ce solicita crescatorii de porci
Acestia solicita, printre altele, adeverinte pentru subventiile care urmeaza sa fie primite pentru bunastarea animalelor, cu care sa poata lua credite din banci, aprobarea ca, din procentul de 24% TVA, 18% sa ramana la producator, precum si scoaterea cerealelor din rezerva UE si livrarea acestora numai catre crescatorii de animale.
Caruz a precizat ca in unele tari, precum Italia si Franta, TVA ramane integral la producatori.
Producatorii de carne de porc mai vor reluarea exporturilor de carne de porc, precizand ca in ultimii trei ani animalele nu au mai fost vaccinate impotriva pestei.
De asemenea, reprezentantii patronatului cer promovarea unei hotarari de guvern pentru reesalonarea pe un an a datoriilor scadente, precum si a unui act normativ prin care comerciantii sa fie obligati sa informeze cumparatorii despre provenienta carnii.
Totodata, ei solicita un realizarea unui fond de interventii prin care statul sa poata compensa in perioadele de criza diferenta dintre pretul de cost mediu si pretul de vanzare si interventii la Comisia Europeana pentru majorarea cu doi ani a perioadei de tranzitie aprobata fermelor de porcine pentru indeplinirea conditiilor de protectie integrata a mediului.
Crescatorii de porci mai cer Ministerului Agriculturii si guvernului aplicarea taxarii inverse la carne si combaterea evaziunii fiscale, precum si intarirea controalelor pentru carnea provenita din comert intracomunitar sau din surse neautorizate.
"Daca nu se iau aceste masuri, ne vom confrunta cu un dezastru alimentar. S-au facut propuneri sa iesim in strada si toti cei 50.000 de salariati din sector o vor face, daca nu se solutioneaza cererile mentionate", a mai spus Caruz.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, spunea ca, in aprilie-mai, Romania va relua exportul de carne de porc.