Cu cine se bate porcul romanesc la export?
Desi crescatorii romani de porci nu au mai vaccinat animalele de pesta porcina de peste patru ani, exportul de carne este inca blocat! Patronatele din domeniu dau vina pe alte state europene care nu vor sa intre in competitie cu crescatorii romani.
Din 2003 si pana acum, Romania nu mai are dreptul sa exporte carne de porc romaneasca. Concret, tara noastra nu poate avea acces pe o piata de circa 500 de milioane de consumatori. Si asta chiar daca cererea exista, iar crescatorii spun ca au solicitari din Rusia si din Ucraina.
Mai mult, desi, in ultimii trei ani, animalele nici macar nu au mai fost vaccinate contra pestei porcine, UE refuza importul de carne din Romania. "Pentru Bulgaria si pentru Polonia s-a liberalizat piata. Doar Romania nu mai are voie sa exporte acum", arata Gheorghe Caruz, presedintele patronatului din domeniu.
Crescatorii mai spun ca multe tari precum Germania sau Italia nu au niciun interes sa permita accesul altor jucatori pe piata.
El spune ca desi ministerul Agriculturii a promis ca Romania va putea exporta carne de porc din mai-iunie, nu se va intampla asa. Anterior, Valeriu Tabara, ministrul de resort, declara ca intreg teritoriul va fi compartiment si, in primavara cel tarziu, va fi deblocat exportul de porc. Ce inseamna acest lucru? In cazul izbucnirii unui focar de peste intr-unul dintre aceste sectoare, va fi inchis doar cel cu probleme, nu intreg teritoriul Romaniei.
Din cauza interdictiei de export, doar anul trecut, au fost inchise 60 de ferme.
Importuri masive
Mai mult din jumatate din consumul intern de porci al Romaniei, adica 11 milioane de capete, vine din importuri. "O treime din carnea de porc din import vine din Germania, o alta parte din Italia, Danemarca sau Irlanda", declara Caruz.
Iar produsele din porc exportate de Romania au la baza tot carne de import.
In plus, directorul executiv al patronatului de profil, Stanca Tudor spune ca, desi Romania a indeplinit toate conditionalitatile tehnice pentru accesul pe piata europeana, Comisia Europeana a mai identificat cateva probleme ca de exemplu numarul mare de gospodarii de subzistenta care sunt greu de controlat. "Sunt peste 1,5 milioane de gospodarii mici unde porcii sunt crescuti pentru autoconsum", spune ea.
O alta problema este numarul mare de porci mistreti, circa 50.000 de animale, care nu sunt vaccinati si care sunt o sursa importanta de pesta porcina.
Porcul vietnamez
Daca porcul romanesc are probleme "europene", pe piata autohtona au aparut de doi ani si primii porci vietnamezi. O rasa de import fara colesterol. Chiar si asa, pretul nu este deloc unul accesibil, un porc de 30 de kilograme ajunge sa costa si 300 de euro. In comparatie, in magazine, un kilogram de porc get-beget costa doar 12 lei, iar in piete cam 9 lei.
Iar daca la inceput erau o raritate, acum site-urile de anunturi sunt pline de oferte precum: vand porc vietnamez de 6 luni pentru 200 de euro.