Romanii neasigurati in sistemul de asigurari sociale isi vor putea “cumpara” vechime la pensie. Punctul de pensie nu va putea fi mai mic de 40% din salariul mediu net, din 2017
Pensionari
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat marti, cu 198 de voturi "pentru", propunerea legislativa privind crearea unor oportunitati de asigurare pentru persoanele care nu au calitatea de pensionari si care nu au fost asigurate in sistemul public de pensii.
Potrivit presedintelui Comisiei de munca a Camerei Deputatilor, Adrian Solomon, obiectul de reglementare al proiectului este acordarea posibilitatii persoanelor care nu au calitatea de pensionar de a efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu a fost asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia, prin derogare de la prevederile legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, scrie Agerpres.
Conform proiectului adoptat de deputati, persoanele interesate incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, prin intermediul caruia pot efectua plata contributiei de asigurari sociale.
"Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala, potrivit prezentei legi, si ultimii 5 ani anteriori acestei date. Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/ lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi", se arata in proiect.
Proiectul a fost respins de Senat, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Senatorii din Comisia de Munca au admis stabilirea punctului de pensie la minimum 40% din salariul mediu net
Comisia pentru munca din Senat a intocmit marti un raport favorabil propunerii legislative care stabileste ca valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 40% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu 1 ianuarie 2017.
"Valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 40% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat incepand cu 1 ianuarie 2017, respectiv de 45% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat incepand cu 1 iulie 2017", se arata in propunerea legislativa care modifica articolul 102 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Initiatorii, mai multi parlamentari PSD si ALDE, sustin ca Legea nr. 263/2010 "nu mai prevede la articolul 102 procentul obligatoriu din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat care ar trebui aplicat pentru calcularea valorii unui punct de pensie".
"De ani buni, pensionarii Romaniei reclama acest abuz al statului care, pur si simplu, a 'nationalizat', (...) o parte a pensiei cuvenite fiecarui cetatean care a muncit cinstit zeci de ani si a cotizat pentru a avea un trai decent la varsta senectutii", se mai arata in expunerea de motive a propunerii de lege.
Propunerea are un caracter organic, iar Senatul o dezbate ca prima Camera sesizata.
Pensiile agricultorilor ar putea creste la 500 lei
Tot un raport favorabil a primit marti din partea Comisiei pentru munca a Senatului si propunerea legislativa care modifica articolul 17 din Legea nr. 263/2010, prin introducerea unui nou alineat (4), care stipuleaza ca "pensiile fostilor membri cooperatori din agricultura se majoreaza la 500 lei prin acordarea unei indemnizatii sociale".
Initiatorii, mai multi parlamentari care au apartinut grupului UNPR, afirma ca, potrivit statisticilor Casei Nationale de Pensii Publice, din totalul de 468.138 de pensionari agricultori, 424.116 sunt femei, iar valoarea medie a indemnizatiei este de 361 lei pe luna.
"Pentru ca nivelul pensiilor din agricultura este foarte scazut, multor beneficiari trebuie sa li se completeze veniturile pana la nivelul a 500 de lei, ca o masura de protectie sociala, avand ca sursa bugetul de stat", arata initiatorii, potrivit expunerii de motive.
Initiatorii precizeaza, totodata, ca orice persoana care a lucrat in agricultura, in cadrul fostelor cooperative agricole de productie, beneficiaza de o pensie pe baza timpului util.
"Timpul util se calculeaza in ani si se determina prin raportarea volumului total de munca, exprimat in numarul de norme realizate in intreaga perioada in care asiguratul a lucrat in fosta unitate agricola cooperatista la cel mai mic numar de norme planificate a se realiza anual, in perioada respectiva, stabilit de adunarea generala a cooperativelor", se mai precizeaza in documentul citat.
Si aceasta propunere de lege are un caracter organic si urmeaza sa primeasca un vot din partea Senatului, in calitate de prima Camera sesizata.
Pe acelasi subiect: