Legea prin care romanii si-ar putea cumpara vechime la pensie. De ce se opune Guvernul acestei masuri
Cum ar fi daca v-ati putea cumpara cinci ani de vechime la pensie? Pentru ca asta prevede un proiect de lege, care ar putea fi adoptat, saptamana aceasta, in Parlament.
Initiatorii sustin ca sunt vizate, de exemplu, persoanele care au muncit 30 de ani in tara si apoi au plecat in strainatate, dar si cei care n-au mai fost angajati, din cauza varstei inaintate sau a pregatirii fara cautare pe piata.
Acum poti sa iesi la pensie anticipat, doar daca implinesti varsta limita, de 65 de ani barbatii si 63 de ani femeile sau daca ai cotizat timp de 35 de ani la pensii. Daca nu, si ai sa zicem, doar 30 de ani, esti penalizat cu 0,75% din pensie pentru fiecare luna necotizata. Penalizarea poate ajunge la 45% pentru perioada maxima de 5 ani.
Iata si un exemplu concret: o femeie cu un stagiu incomplet de cotizare de 30 de ani, care a plecat in strainatate si a lucrat ca bona timp de 5 ani, sa zicem, fara acte, are un punctaj mediu anual de 1,58 de puncte. Va lua o pensie penalizata cu 45%, adica 760 de lei. Daca si-ar putea cumpara cei cinci ani lipsa, ca sa-si completeze stagiul, ar avea pensia intreaga 1.381 de lei.
Cine ar vrea sa-si cumpere anii lipsa, ar trebui sa plateasca macar 5,5% din salariul minim pe economie, lunar, si maximum aceeasi cota din cinci castiguri medii brute. In functie de cati bani da - si cati ani vrea, ar putea castiga si la pensie cativa lei in plus.
Persoanele care ar vrea sa-si cumpere vechime ar trebui sa incheie un contract de asigurare sociala la Casa de Pensii in cel mult 6 luni de la intrarea in vigoare a actului normativ. Tot in jumatate de an ar trebui platita si contributia stabilita.
Pe de alta parte guvernul respinge proiectul, pentru ca "Spiritul si litera legii pensiilor sunt in sensul platilor curente ale contributiei de asigurari sociale si nu in acela de "cumparare de vechime". Momentan nu exista o transparenta in calculul pensiei si niciun roman nu poate afla exact ce suma ar lua peste 10 ani sa zicem, daca salariul s-ar pastra acelasi. Singura metoda este calculul Casei de Pensii, care nu se face insa decat in ziua depunerii dosarului de pensionare.
Mai multe despre:
#pensii#legea pensiilor
Pe acelasi subiect: