Romania primeste 32 mil. euro in 2015, pentru integrarea tinerilor pe piata muncii. Thyssen, CE: Tinerii nostri au nevoie de slujbe acum. E inacceptabil ca mai mult de unu din cinci sa nu-si gaseasca job
Romania va primi aproximativ 106 milioane de euro printr-un program european pentru a sprijini angajarea tinerilor cu varsta sub 25 de ani, iar din aceasta suma aproape 32 de milioane de euro vor fi disponibili prin prefinantare din acest an, conform unei propuneri a Comisiei Europene.
Reprezentantii CE au anuntat ca vor propune deblocarea, din acest an, a aproximativ un miliard de euro prin proiectul Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor (YEI - Youth Employment Initiative), crescand rata de prefinantare de la 1-1,5% la 30%.
Conform surselor citate, in 2015 pentru Romania vor fi deblocate 31,8 milioane de euro, care pot fi primiti prin prefinantare, fata de 1,5 milioane de euro, cat fusese stabilit initial, suma totala pe care o va primi tara noastra prin "Youth Employment Initiative" in perioada de programare 2014-2020 fiind de 106 milioane de euro.
Marianne Thyssen, comisar pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale, Competente si Mobilitatea Fortei de Munca: "Tinerii nostri au nevoie de slujbe si au nevoie de ele acum. Este inacceptabil ca mai mult de un tanar din cinci nu poate sa-si gaseasca de lucru. Facand ca fondurile sa fie disponibile mai repede, putem sa aducem mai multi oameni tineri pe piata muncii“, a precizat Marianne Thyssen.
Ea a precizat ca 20 de tari europene, intre care si Romania, vor beneficia de acest proiect si vor putea incepe imediat sa acceseze fondurile.
Proiectul ii vizeaza pe tinerii care nu sunt angajati, nu beneficiaza de educatie sau de pregatire profesionala. Bugetul total al Youth Employment Initiative pentru perioada de programare 2014-2020 este 6,4 miliarde de euro: 3,2 miliarde de euro printr-o linie bugetara prestabilita, care nu implica o cofinantare nationala, si alte 3,2 miliarde de euro alocate din Fondul Social European.
"Vom avansa aproximativ un miliard de euro pentru sprijinirea activitatii statelor membre in a ajuta tinerii sa se intoarca la munca, la educatie sau sa acceseze un program de practica. Facand asta, ei vor aduce contributii economiei si societatii prin meseriile pe care le vor invata, dar isi vor recastiga si demnitatea”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedinte CE responsabil de portofoliul Euro si Dialog Social.
Conform Eurostat, in 2015, Romania are o rata a somajului de 6,4%, iar somajul in randul tinerilor de sub 25 de ani este de 23,3%.
Desi eligibile pentru a fi incluse in acest proiect ar fi aproximativ jumatate dintre judetele tarii - cele unde rata somajului in randul tinerilor este de peste 25%, Romania a cerut CE permisiunea de a folosi fondurile pentru intreaga tara.
Masurile concrete pentru angajarea tinerilor romani vor fi: sprijinul direct pentru a se realiza internship-uri de inalta calitate, plasamente in diferite locuri de munca timp de sase luni finantate prin acest proiect, investirea in educatia vocationala si in practica, iar tinerii antreprenori vor beneficia de mentorat si acces mai usor la finantare pentru lansarea start-up-urilor.
Prin aceasta finantare, Comisia Europeana spera sa se asigure pregatirea sau angajarea a unui numar cuprins intre 350.000 si 650.000 de tineri in intreaga Uniune, in 2015.
Propunerea legislativa anuntata miercuri de CE va intra in vigoare dupa ce va fi aprobata de Parlamentul European si de Consiliu.