Premierul: "Recuperarea salariala avansata de Basescu nu e o promisiune, eu nu am conditia alegerilor"
Declaratiile sustinute de presedintele Traian Basescu privind recuperarea salariala pentru bugetari nu a fost o promisiune, ci un mesaj transmis Parlamentului bazat pe programul de guvernare. O asemenea masura trebuie analizata cu rabdare, a declarat premierul Ungureanu.
"Nu am facut o promisiune si nici presedintele, s-a adresat de la tribuna Parlamentului catre membrii corpului legislativ si executiv, punand degetul pe programul de guvernare. Nu mergem mai departe de cat ne tin fortele. Nimeni nu a iesit sa spuna ca va da de maine, nimeni nu se joaca cu promisiuni. Eu nu sunt conditionat de alegerile din iunie", a spus Ungureanu intr-o emisiune televizata, scrie Mediafax.
El a aratat in acelasi timp ca sunt cautate solutii pentru bugetari, care ar fi categoria cea mai afectata de criza economica.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu aproximativ 16%.
Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost presedintele Traian Basescu, care a spus in Parlament ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
Surse oficiale au declarat pe 9 martie ca premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR ca intentioneaza sa majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmeaza sa fie stabilit, Mugur Isarescu spunandu-i ca aceasta este exclusiv decizia Guvernului si ca pe el il intereseaza cresterea consumului.
Potrivit suselor, una dintre variantele aflate in analiza este ca pierderea salariala in sectorul bugetar sa fie recuperata in etape, dintre care una aplicata incepand cu Luna iunie, iar restul banilor sa fie acordati ulterior.
Vrea un nou Fond de Dezvoltare, banii din vechiul fond au intrat in pensii si salarii
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat, luni seara, ca intentioneaza sa creeze un nou Fond National de Dezvoltare in care sa fie varsate fondurile obtinute de stat din privatiare, aratand ca autoritatile au folosit vechiul fond pentru salarii si pensii si au "uitat" sa puna banii inapoi.
El a amintit ca Romania a avut un Fond National de Dezvoltare alimentat cu sume obtinute din privatiarea BCR si Petrom, dar ca aceste fonduri au fost cheltuite de stat pentru plata salariilor si pensiilor.
Premierul sustine ca actualul Guvern intentioneaza sa infiinteze din nou un astfel de fond, dupa "model norvegian", alimentat cu sume obtinute de stat din redevente, privatizari si listari la bursa, fond care sa fie gestionat atat de Executiv, dar si de investitori privati si economisti, "oameni onesti", astfel incat sa nu mai poata fi folosit discretionar in scopuri electorale.