Partenerii sociali negociaza salariul minim pentru 2017, la Ministerul Muncii. Ce majorari propun sindicatele
Bani, lei, salarii
Reprezentantii sindicatelor si ai patronatelor au avut, miercuri, o noua runda de negocieri pe salariul minim din 2017, sindicatele propunand trei variante de majorare.
Sindicatele si patronatele au abordat aceasta tema si saptamana trecuta, in cadrul sedintei Consiliului National Tripartit, cand s-a decis ca o valoare a acestuia va fi hotarata dupa alegerile legislative.
"Partea sindicala a ridicat problema cresterii cu 200 de lei, adica de la 1.250 de lei (in prezent - n.r.) sa fie 1.450 de lei, de la 1 ianuarie 2017. La propunerea unei parti a angajatorilor de a aplica acest lucru tot de la 1 mai anul viitor, le-am aratat ca ar trebui ca, in momentul respectiv, sa crestem de la 1.450 de lei, la 1.550 de lei si ca este preferabil sa se aplice de la 1 ianuarie. Mai exista o varianta, de a avea o crestere mai mica (a salariului minim - n.r.) cu o crestere a deductibilitatii in sistem, astfel ca pe net sa se ajunga la aceeasi valoare ca in structura actuala. A ramas ca pe 12 sau 13 (decembrie - n.r.), deci imediat dupa alegeri, sa mai fie o noua intalnire. O sa vedem saptamana viitoare. Speram sa facem o intalnire cu partea patronala si in urma acesteia, probabil pe 14 (decembrie - n.r.), cand e sedinta de Guvern, se va da hotararea de Guvern cu salariul minim garantat in plata pentru anul 2017", a afirmat dupa sedinta CNT, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, citat de Agerpres.
De asemenea, Hossu a mentionat ca Executivul vrea o inghetare a salariului minim aratand ca proiectia Guvernului pentru legea de salarizare unitara, la nivel de principii, este ca salariul minim ar trebui sa creasca pana in 2022 la 1.625 de lei.
"Executivul vrea o inghetare a salariului minim sau, in orice caz, proiectia lor pentru Legea de salarizare unitara la nivel de principii este ca ar trebui pana in 2022 salariul minim sa creasca la 1.625 de lei. Aceasta ar insemna o crestere medie anuala de circa 45 - 50 de lei", a aratat presedintele Cartel Alfa.
La randul sau, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus ca organizatia are mai multe propuneri referitoare la deducerile fiscale si poate lua in calcul o crestere de salariu minim mai mica dar cresterea sa ramana in salariu net, iar individul sa ramana cu banii in buzunar.
De asemenea, reprezentantii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), au afirmat ca respectivele cresteri salariale nu trebuie decise in perioadele electorale si pentru scopuri politice, ci in urma unor analize ale multiplelor implicatii la nivel macroeconomic si fundamentari obiective.
Pe acelasi subiect: