Ungaria majoreaza cu 25% salariul minim pentru muncitori si reduce contributiile sociale, pentru a atrage tinerii plecati in Vest si maghiarii din tarile vecine
Budapesta
Guvernul ungar a ajuns marti la un acord cu partenerii sociali in vederea cresterii salariului minim pe economie si reducerii contributiilor sociale platite de angajator, in ideea de a combate un deficit sever de mana de lucru, transmite Reuters.
Ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, a precizat ca salariul minim pe economie pentru muncitorii necalificati va fi majorat cu 15% in 2017 si cu alte 8% in 2018. In cazul muncitorilor calificati, salariul minim va fi majorat cu 25% in 2017 si cu alte 12% in 2018. Pe de alta parte, contributiile sociale platite de angajator vor fi reduse cu 5% in 2017 si cu alte 2% in 2018.
Aceste salarii mai mari sunt destinate atragerii muncitorilor care au plecat din Ungaria in cautarea unor locuri de munca mai bine platite in Vest. In plus, Guvernul de la Budapesta vrea sa faciliteze angajarea de muncitori straini din tarile vecine cu minoritati de etnie maghiara, cum este Ucraina.
Analistul ING Bank, Peter Virovacz, a apreciat ca aceste decizii sunt un pas in directia corecta dar ar putea sa vina prea tarziu. "Aceste masuri nu vor aduce un numar foarte mare de oameni pe piata muncii. Pentru asta este nevoie de modernizarea sistemului de educatie si de modificari in domeniul sectorului public", a apreciat Peter Virovacz.
Ritmul de crestere a salariilor in Ungaria a fost unul relativ ridicat intr-o perioada de inflatie zero. In schimb, rata somajului a scazut odata ce relansarea economica a atras mana de lucru disponibila iar unii muncitori au plecat in cautarea unor locuri de munca mai bine platite in Vest. Potrivit celor mai recente date statistice, in luna septembrie salariul mediu brut a inregistrat o crestere anuala de 6,7% pana la 257.857 forinti (834 euro) iar rata somajului a fost de 4,9%.
Mihaly Varga a apreciat ca nu este nevoie sa fie modificat bugetul pe 2017 din cauza modificarii cadrului salarial, dar a adaugat ca Ministerul Economiei isi va modifica prognozele macroeconomice ca urmare a acordului convenit cu partenerii sociali.
In urma cu doar o saptamana, premierul ungar Viktor Orban a declarat ca, incepand din luna ianuarie 2017, Ungaria va reduce taxa pe companii la 9%. In prezent, taxa pe companii in Ungaria este de 10% pentru companiile cu un profit de pana la 500 milioane forinti (1,6 milioane euro) si de 19% pentru companiile care au un profit mai mare.
Analistii de la BMI Research, o divizie a Fitch Group, avertizeaza insa ca intentia Ungariei de a reduce taxa pe companii pana la cel mai scazut nivel din Uniunea Europeana, incepand din 2017, ar putea declansa o cursa periculoasa in jos, deoarece si celelalte state foste comuniste cauta modalitati prin care sa ii despagubeasca pe investitori pentru cresterea salariilor.
Pe acelasi subiect: