Paradoxul Romania: saracia creste direct proportional cu economia. Reportaj ProTV in cea mai saraca localitate din tara
In mod paradoxal, suntem pe primul loc in Europa si la crestere economica si la saracie. Specialistii sustin, ca din cauza lipsei investitiilor si a politicilor statului, pe masura ce tara se dezvolta, diferentele dintre traiul oamenilor de la sate si al orasenilor sunt tot mai mari.
Intr-un top facut de Ministerul Dezvoltarii, Necsesti, din Judetul Teleorman, este cea mai saraca. Din pacate, din cei 1.300 de oameni ramasi, 1.000 sunt pensionari si aceasta localitate nu mai are alte sanse de dezvoltare, potrivit specialistilor. Paradoxul este ca se afla la doar 100 de kilometri de cel mai bogat oras din Romania.
Necsesti e la doua ore de mers cu masina de Capitala tarii. Din anii '90, cand avea 3.000 de locuitori, populatia s-a injumatatit. In tot satul mai sunt doar cativa copii, majoritatea lasati in grija bunicilor. 300 de case sunt pustii, din cele 900 ale comunei.
Oamenii spun ca perioada in care localitatea s-a depopulat si a saracit coincide cu cei 16 ani in care la primarie a stat omul pe care ei l-au ales 4 mandate la rand.
Primarul dezleaga munca lui de 16 ani: un teanc de dosare cu studii de fezabilitate pentru proiecte europene: niciunul nu a fost aprobat, asa ca s-a resemnat.
Din pacate, suntem in continuare pe primul loc in Europa cand vine vorba de saracie. Peste 40% din populatie este expusa acestui flagel, adica nu au bani, veniturile nu sunt constante, nu au conditii de locuire si nici educatie sau acces la servicii de sanatate.
Mai bine ca noi stau bulgarii, pe care i-am intrecut in ultimii ani. Grecia pe 3 si Ungaria, care sta cu aproape 10 procente mai bine ca noi. Cel mai bine din Europa sta Cehia, cu un grad de saracie sub 15 la suta. Ce au facut cehii ca sa scape de saracie? Au introdus acum 15 ani o lege prin care orice proiect de dezvoltare, public sau privat, care nu prevedea masuri clare de reducere a saraciei, nu era aprobat. Si rezultatele se vad acum clar de tot.
La noi, creste PIB-ul, tara pare ca se dezvolta, insa nu e o dezvoltare sanatoasa: de trei ani incoace avem economie in urcare, daca ne luam dupa Produsul Intern Brut, dar pe statistica saraciei la nivel national, si mai ales aici la grupa de varsta 0-17 ani, copii si adolescenti, saracia se accentueaza.
Pana acum Guvernul a anuntat doua programe de combatere a saraciei. Ambele au nevoie de o perioada de aplicare de minimum 5 ani, pentru a avea rezultate.
Mai multe despre:
#saracie#crestere economica
Pe acelasi subiect: