Guvernul Ciolos lanseaza pachetul national anti-saracie. Ce masuri vor fi luate in Romania
Premierul Dacian Ciolos a prezentat miercuri "Pachetul integrat pentru combaterea saraciei". Guvernul vrea sa implementeze programe anti-saracie specifice pe varsta, de la asigurarea de ecografii si screening medical la nastere, supliment social pentru vaccinari, scoala - motor de incluziune in zonele defavorizate, masuri active de ocupare, pana la bunicii comunitatii.
"Avem in Romania foarte multi oameni supusi riscului de saracie, dintre care 1,7 milioane sunt copii, cu riscurile mai mari, mai ales in mediul rural. (...) Am cerut doamnei ministru Costea, impreuna cu domnul vicepremier Dancu si cu consilierii mei de la Cancelarie, sa vina cu un plan care sa canalizeze si bugetul national si fonduri europene, combinandu-le pe masuri care exista deja, dar unele dintre ele sunt insuficient folosite, alte masuri noi pe care le avem in vedere sau chiar si proiecte-pilot dezvoltate de anumite structuri neguvernamentale care si-au dovedit eficienta si pe care vrem sa le generalizam. Este o schema integrata care este organizata pe etape din viata, in asa fel incat sa putem oferi un fel de plasa de siguranta pentru cei supusi riscului de saracie indiferent de varsta, pornind de la nastere si pana la sfarsitul vietii", a declarat Ciolos.
In ceea ce priveste copiii de varsta prescolara, premierul a aratat ca se urmareste completarea programului "Fiecare copil in gradinita", cu cateva masuri care sa ajute la achizitia de rechizite, imbracaminte, vitamine.
"Totodata, la nastere sa asiguram, dincolo de un sprijin pentru screening medical, vaccinuri, sa ne asiguram ca toti copiii pot primi identitate, mai ales sunt cazuri de copii unde familiile nu au un domiciliu fix, precis si din acest motiv sunt copii care raman fara identitate si care sunt exclusi apoi din intregul sistem de sprijin. Ne gandim sa venim aici cu cateva solutii", a precizat Ciolos.
Pentru copiii de varsta scolara, prim-ministrul a afirmat ca se are in vedere extinderea cu bani europeni a unor programe precum "A doua sansa", iar pentru tinerii care au abandonat scoala si care nu au sanse la un loc de munca Guvernul doreste dezvoltarea unor programe de asistenta care fie sa-i ajute pe acestia sa se integreze profesional, fie sa continue cursurile.
"Pentru cei mai in varsta ne gandim la cateva idei care sa promoveze imbatranirea activa si mai ales de recunoasterea de catre stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele in varsta le fac la nivel social. Ne gandim la un program numit 'Bunicii comunitatii' in asa fel incat astfel de persoane care sunt disponibile sa ingrijeasca copii sa poata sa o faca intr-un cadru organizat", a precizat Ciolos.
Documentul va fi prezentat in detaliu in cadrul unui eveniment special, astfel incat masurile propuse sa poata fi discutate cu organizatiile neguvernamentale din domeniul social, cu mediul academic si cu reprezentanti ai autoritatilor locale.
Pachetul va mai cuprinde programe de prevenire a parasirii copiilor in unitatile sanitare, crese comunitare in orase si plata ingrijitorilor in mediul rural, un program national dupa modelul "Caravane medicale la sate".
Masurile integrate pentru familie cuprind locuinte sociale, granturi pentru imbunatatirea acestor locuinte, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite - dobanzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, reducerea violentei domestice, echipa comunitara de interventie integrata, prevenirea separarii copilului de familie, cantine sociale, alfabetizarea digitala a persoanelor din comunitatile marginalizate.