Tot mai putine reduceri. Sute de medicamente, considerate nerentabile, au fost retrase de pe listele de compensare
Bolnavii trebuie sa pregateasca mai multi bani cand vor merge la farmacie. Sute de medicamente au fost considerate nerentabile si retrase de companii de pe listele de compensare. In aceste conditii, pacientii vor da zeci de lei in plus la o reteta, pentru ca produsele similare, ramase pe liste, sunt mai scumpe.
Numai in ultima luna 163 de produse au disparut de pe listele de compensare. Vorbim despre medicamente pentru care bolnavii plateau mai putin cu 50%, unele chiar cu 90 %. Sunt medicamente pentru inima, antireumatice, antinflamatoare, dar si antibiotice si unele citostatice.
Majoritatea, sustin cei de la Casa de Asigurari, au echivalent terapeutic, insa in farmacii multe nu se gasesc pentru ca nu au mai fost importate. Iar acolo unde exista un produs similar, dupa compensare, contributia suplimentara a pacientului creste de la cativa lei la 100 de lei.
Motivul companiilor? Le-am retras pe cele ieftine pentru ca nu aduc profit. Cu un bilet in mana, doi tineri cauta un medicament pentru mentinerea ritmului cardiac. La a patra farmacie din Capitala, primesc acelasi raspuns.
Pacientii se contrunta tot mai des cu aceste situatii. Altii se trezesc de la o luna la alta ca au de platit in plus, diferenta la reteta compensata. Medicamentele ieftine dispar de pe lista, iar cele ramase, mult mai scumpe, incarca nota de plata a bolnavului.
La un produs pentru tratarea ulcerului, la o compensare de 90%, contributia bolnavului era de 2 lei. Odata exclus de pe lista, omul va lua un produs similar pentru care diferenta de plata va fi dubla. Exista si varianta fara reteta, la pretul de raft.
"Pretul poate sa varizeze pret mai mare, pret mai mic, unde e unicitate. Logic ca pretul e jucat de producatorul respectiv", spune Marius Filip, medic sef CNAS.
"Producatorul nu mai e intersat sa reinoiasca autorizatia, pentru ca nu mai e interesat sa vanda medicamentul la pretul vechi ieftin", adauga si Vasile Barbu, de la Asociatia de protectie a pacientilor.
Mai mult, numarul medicamentelor excluse s-ar putea dubla, ameninta producatorii. Ei nu s-au inteles cu autoritatile in privinta taxei clawback, prin care sunt obligati sa vireze la bugetul statului o suma egala cu 35 % din cifra de afaceri.