"Corpul de control al prim-ministrului a efectuat actiuni de verificare la directiile silvice din judetele Bistrita-Nasaud, Maramures, Mehedinti, Neamt si Suceava in legatura cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publica a statului aflat in administrarea acestor entitati precum si la Regia Nationala a Padurilor Romsilva, in legatura cu adoptarea de catre acesta, in anul 2009, fara temei legal, a unui regulament. in urma verificarilor efectuate au rezultat indicii privind savarsirea unui numar de 52 posibile fapte de natura penala", se arata in raportul Corpului de control, citat de Agerpres.
Printre neregulile sesizate de Corpul de control se numara infractiuni de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, fals in declaratii, omisiune a sesizarii organelor judiciare, fals intelectual, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si intereselor publice, neglijenta in serviciu.
“Transsylvania sau Transsaharia?” Mii de oameni au protestat in toata tara, nemultumiti de proiectul noului Cod Silvic prin care se da frau liber defrisarilor
"Vrem sa respiram, nu sa defrisam" - au strigat mii de oameni iesiti sa protesteze in Bucuresti si alte orase mari din tara. Sunt nemultumiti de noul proiect de Cod Silvic prin care, spun ei, s-ar da frau liber defrisarilor. Intr-un mesaj postat pe Facebook, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis ca este alaturi de ei.
Sediul Guvernului a fost primul punct al traseului pe care si-au l-au stabilit protestatarii stransi in Capitala. In fata fiecarei institutii, reprezentantii unor ONG-uri au tinut sa planteze copaci si sa le aminteasca celor care ne conduc sa pretuiasca natura.
De pe pagina sa de socializare, seful statului a solidarizat cu nemultumitii. "Cred ca protestul de astazi impotriva despaduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotarat ca aceasta grava problema a defrisarilor ilegale sa fie pusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a CSAT. Sunt convins ca vom reusi nu doar sa stopam fenomenul, dar si ca institutiile statului ii vor identifica si trage la raspundere pe cei vinovati", a scris presedintele.
Codul Silvic se afla in dezbaterea deputatilor, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a trimis legea inapoi in Parlament, pentru reexaminare. Protestarii sustin ca politicienii au cedat presiunilor facute de unele companii straine de exploatare a lemnului. De altfel, si presa de la Berlin relata saptamana trecuta despre abuzurile care se fac in Romania in ceea ce priveste taierile de lem din padurile noastre.
Circa 800 de persoane au participat, sambata, si la Cluj, la un protest impotriva "taierilor masive" de padure in Romania, participantii raspunzand unor apeluri lansate pe retele de socializare. Printre participanti s-au numarat si aproximativ 15 persoane imbracate in costume traditionale maramuresene, venite din localitatea Borsa, relateaza
Agerpres.
Unul dintre maramureseni, George Dan Mihali, vicepresedinte al Asociatiei Composesorale Borsa, a sustinut ca defrisarea padurilor de catre straini este "o mare problema" pentru Romania.
"Noi reprezentam Maramuresul, o parte din Maramures, anume Borsa, unde avem o sentinta definitiva si irevocabila din anul 2005, care nu este pusa in aplicare nici pana astazi. Speram sa fim in numar cat mai mare, pentru ca vedeti ce s-a intamplat cu cei de la Rosia Montana, care sunt un exemplu, ca doar daca suntem uniti putem sa invingem guvernantii acestia, care sunt pe o mana cu firmele straine care defriseaza masa lemnoasa din Romania", a spus Mihali.
El s-a referit la dezbaterile privind noul Cod silvic. "Daca noi, populatia, nu ne opunem, guvernantii nu o fac, ca ati vazut ca ei au trimis inapoi la refacut si noul Cod silvic. Am avut mari sperante in Klaus Iohannis si avem in continuare, sa speram ca este o neintelegere, ne gandim ca el a fost indus in eroare de catre consilierii lui si a trimis noul Cod silvic inapoi. Sper sa fie asa. Daca nu, este o problema mare pentru Romania, fiindca ne exploateaza resursele strainii si noi, pana la urma, suntem sclavi in alte tari", a mentionat George Mihali.
Aproximativ 50 de persoane, care au raspuns unui apel lansat pe retelele de socializare, au participat sambata, si la Miercurea Ciuc, la un protest impotriva defrisarilor masive de padure si impotriva investitiei firmei austriece Schweighofer Holzindustrie, care a construit o fabrica de prelucrare a lemnului la Reci, in judetul Covasna.
Protestatarii, in special tineri, au purtat pancarte pe care se putea citi, in romana, maghiara, engleza sau germana: "Afara, afara, cu mafia din tara", "Transsylvania sau Transsaharia?", "Nu ne furati padurile, nu ne furati viitorul" sau "Nu ne furati aurul verde", potrivit Agerpres.
Printre protestatari s-a aflat si fostul ministru al Mediului Korodi Attila, care a apreciat ca este vorba de un moment in care deciziile publice pot fi luate cu mai multa responsabilitate daca au un suport mare din partea opiniei publice.
Potrivit unui comunicat de presa, Coalitia pentru Mediu din Romania, formata din 32 de organizatii pentru protectia mediului din tara, a organizat sambata proteste in peste 25 de orase si diaspora.
Printre solicitarile Coalitiei pentru Mediu se numara stoparea exploatarilor forestiere ilegale, mentinerea si imbunatatirea implementarii programului "Radarul padurilor", deblocarea dosarelor de coruptie din domeniul forestier si elaborarea Strategiei nationale forestiere si finantarea Programului national de impaduriri.
Ministrul Mediului: Invit la discutii o delegatie din partea celor care protesteaza pentru oprirea despaduririlor abuzive
Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, invita la sediul ministerului o delegatie a celor care protesteaza, sambata, in Capitala pentru stoparea taierilor ilegale din Romania, potrivit unei postari publicate de catre oficial pe propria pagina de Facebook, transmite Agerpres.
'Felicitari tuturor celor care lupta astazi pentru stoparea taierilor ilegale si a monopolului pe paduri! Inteleg ca ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la minister, iar daca o delegatie a manifestantilor doreste sa ne intalnim, sa discutam doleantele lor, ii astept cu drag', scrie ministrul Mediului.
Joi, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu, a declarat, la Galati, ca spera ca saptamana viitoare Codul Silvic sa treaca de Camera Deputatilor, presedintele Klaus Iohannis sa il promulge si apoi 'sa-si intre in drepturi'. Oficialul a precizat ca ministerul are deja pregatite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.
In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare.