DNA: Chiuariu, acuzat ca a cerut 3 mil.de euro pentru ca Paltin Sturdza sa primeasca 6.000 ha padure
Procurorii anticoruptie au extins urmarirea penala in cazul lui Tudor Chiurariu, acuzandu-l ca i-a cerut 3 milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obtine pentru acesta din urma, prin traficarea influentei asupra unor functionari, un teren de circa 6.000 de hectare de padure.
Potrivit procurorilor de la Directia Nationala Anticoruptie Brasov, in contextul retrocedarii ilegale a unor mari suprafete de teren forestier catre Gheorghe Paltin Sturdza, in 12 aprilie 2013, la biroul SCA Chiuariu si Asociatii din Bucuresti a avut loc o intalnire intre acesta si senator.
"Cu ocazia acelei intalniri, dupa ce Chiuariu Tudor Alexandru l-a asigurat pe Paltin Gheorghe Sturdza de influenta sa avuta asupra functionarilor publici din judetul Bacau implicati in procedura de punere in executare a deciziei nr. 231/2012 a Tribunalului Covasna, i-a pretins acestuia suma de 3.000.000 de euro pentru a obtine, cu ajutorul influentei sale asupra respectivilor functionari, punerea in posesie a unui lot de aproximativ 6.000 de ha de padure", potrivit anchetatorilor.
Procurorii DNA anuntau, in 10 ianuarie, ca Tudor Chiuariu a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influenta si spalare de bani, dupa ce ar fi stabilit sa primeasca 2,5 milioane euro, pentru interventii privind retrocedarea in cazul lui Sturdza, banii fiind disimulati prin incheierea unui contract de asistenta juridica. Procurorii DNA Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, pe o durata de 30 de zile, din 10 ianuarie pana in 8 februarie inclusiv, fata de senatorul Tudor Chiuariu.
Fostul ministru al Justitiei este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani si aderare la un grup infractional organizat, in dosarul privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure, in care sunt arestati preventiv fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si beneficiarul retrocedarii, Gheorghe Paltin Sturdza.
Potrivit ordonantei de dispunere a controlului judiciar, in contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre Paltin Sturdza, in noiembrie 2012, Ioan Gheorghe Varga si Daniel Constantin Calugar s-au inteles cu Tudor Chiuariu sa primeasca suma de 2,5 milioane de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei Judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, "cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".
Decizia avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 43.227 de hectare de teren forestier ce a apartinut fostului Domeniu Ghica-Comanesti. Ulterior, sustin anchetatorii, cumpararea de influenta a fost disimulata prin incheierea unui contract de asistenta juridica, potrivit caruia suma de doua milioane de euro urma sa ii fie platita lui Chiuariu cu titlu de onorariu fix si 500.000 de euro ca onorariu de succes la data predarii titlurilor de proprietate.
"Prin cooptarea inculpatului Chiuariu Tudor in interiorul grupului infractional organizat, acesta a dobandit si asumat un rol esential, in sensul ca, sub coordonarea inculpatilor Adam Ioan si Paltin Gheorghe Sturdza, si-a folosit influenta politica data de calitatea de parlamentar si fost ministru al justitiei, pentru a interveni pe langa functionarii publici din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, OCPI Bacau, Directia Silvica Bacau, in scopul urgentarii punerii in executare a deciziei Tribunalului Covasna", au scris procurorii in ordonanta.
Anterior, surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca senatorul Tudor Chiuariu ar fi cerut, in calitate de avocat, 2 milioane de euro sa intervina la prefectul judetului Bacau, "pentru rezolvarea situatiei cu padurea lui Paltin Sturdza". Chiuariu ar fi cerut banii direct de la Gheorghe Paltin Sturdza, au mai spus sursele citate. In dosarul retrocedarii ilegale de paduri sunt arestati fostul deputat Viorel Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza si judecatorul Lorand Andras Ordog.
In detentie a fost, pana in seara zilei de 22 decembrie 2014, si fiul lui Hrebenciuc, Andrei, insa, dupa judecarea contestatiei sale fata de prelungirea masurii preventive, instanta suprema a decis ca acesta sa fie cercetat in arest la domiciliu.
Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi fost constituit in aprilie 2013, de Viorel Hrebenciuc, impreuna cu Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Gheorghe Paltin Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.