Japoneza, chineza si araba, la mare cautare la facultatile de limbi straine
Romanii dau visul american pe cel japonez, chinezesc sau, dupa caz, arabesc. Cel putin asta reiese din concurenta acerba de la facultatile de limbi staine.
Motivele sunt diverse: unii sunt fascinati de cultura asiatica, iar altii vad oportunitatile economice care vin de la rasarit.
Studentii de anul doi de la japoneza stiu deja cam 600 de caractere, astfel ca pot purta o conversatie la un nivel mediu. Ca sa ajunga la o astfel de performanta, tinerii au un curs pe saptamana cu o profesoara din Japonia.
Unii sunt atrasi de de Asia inca din copilarie, cand se uitau la desene animate, insa cei mai multi sunt fascinati de cultura si civilizatie. Cum este si cazul Alexandrei, care a plecat din Ramnicu Valcea la Universitatea Bucuresti special pentru a invata o limba atat de complicata.
Si la araba se bat cate cinci pe un loc. Nu este un secret faptul ca absolventii sunt cautati in special de cei din Serviciile Secrete. Numai ca multi renunta pe parcurs la facultate, pentru ca limba este foarte grea.
Interesul este in crestere si pentru limba chineza. Nicoleta, de pilda, a ales Shanghaiul in locul Bacaului natal. Pentru a invata limba, si-a platit singura cursurile la o facultate de stat. Orice numai sa poata ramane.
Cei mai multi dintre romanii care traiesc in China lucreaza in constructii navale, in domenii tehnice, de expertiza, dar sunt si cativa profesori. Sanse au insa doar cei mai buni. Chinezii sunt extrem de exigenti.