Ai un ONG sau o firma? Afla cum poti lua bani de la UE pentru cursuri de pregatire a angajatilor!
Uniunea Europeana deconteaza bani organizatiilor care vor sa instruiasca angajati sau celor care organizeaza cursuri de recalificare pentru someri. Atentie! Valoarea proiectului nu trebuie sa fie mai mica de jumatate de milion de euro.
De exemplu, in cadrul Axei 2, programul Calificarea - O sansa pentru viitor, care va fi lansat in aceasta luna, firmele pot lua bani pentru calificarea angajatilor.
Durata de implementare a proiectului variaza intre 6 luni si trei ani. Mai mult, valoarea elibigila a proiectului, variaza intre 500.000 de euro si maximum 5 milioane de euro (echivalentul sumelor in lei). Suma totala disponibila pentru aplelul de proiecte din 2011 se ridica la 80 de milioane de euro.
Vezi calendarul depunerii de proiecte pentru resurse umane pe 2011
Contributia solicitantului va fi de 2% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile ale proiectului daca solicitantul este un ONG, de 5% daca este institutie publica (de exemplu Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca se califica pentru a lua fonduri europene).
Contributia unei firme este de 25%.
Pentru ce poti lua bani
Organizatiilor pot lua bani de la UE pentru decontarea cursurilor de certificare a angajatilor, de exemplu programe de calculator sau cursuri de limbi straine sau pentru calificarea continua a salariatilor, adica programe specifice activitatii. Daca vorbim despre o firma de IT, poti lua bani pentru programe de pregatire avansate.
Cursurile pot fi urmate atat in Romania, cat si in cadrul Uniunii Europene.
UE iti deconteaza de asemenea materialele de curs, precum si o parte din cheltuielile cu deplasare, asta daca vorbim despre cursuri organizate in afara firmei.
Orange a luat bani pentru calificarea angajatilor
Anul trecutm, Orange Romania a obtinut finantare nerambursabila de peste 1,8 milioane de lei, fonduri UE de 1,5 milioane de lei si fonduri de la bugetul national de peste 274.000 de lei, pentru implementarea unui proiect de dezvoltare profesionala a 450 de angajati.
Proiectul are o valoare totala eligibila de 3,05 milioane de lei, iar contributia Orangea fost de 1,2 milioane lei.
Bani pentru recalificarea somerilor
UE sprijina proiectele care vizeaza recalificarea unor persoane defavorizate, de exemplu cele care obtin venitul minim garantar, persoanele fara educatie, victime ale violentei in familie sau chiar persoanele singure care au in intretinere un copil.
Astfel, organizatiile pot lua bani pentru recalificarea angajatiilor in domenii precum zidar – pietrar – tencuitor, coafor, lucrator pensiune turistica, ospatar, chelner, camerista, barman si manichiurista. In plus, cei care participa la astfel de cursuri nu trebuie sa plateasca nimic.
Banii pot fi obtinuti in cadrul Axei 6 a Programului de Dezvoltare a Resurselor Umane "Dezvoltarea Economiei Sociale".
Valoarea totala eligibila a proiectului va fi cuprinsa intre minimum 214.715 de lei (echivalentul in lei a 50.000 euro) si maximum 2.147.145,71 de lei (echivalentul in lei a 499.999 euro).
Depunerea proiectului se face online
Pentru a aplica trebuie sa-ti faci cont si sa-ti inregistrezi solicitarea online. Vei primi un nume de utilizator si o parola cu care va puteti loga in sistem. Trebuie sa completezi apoi informatii despre organizatia pe care o reprezinti si cererea electronica de finantare.
Dupa ce faci acest lucru, aplicatia va genera automat anexele proiectului, in format PDF. Toate acestea vor trebui trimise, in terme de 10 zile lucratoare, stampilate si semnate catre ”Secretariatul Comitetului de evaluare” organizat la nivelul fiecarui judet.
Sume pe hartie, absorbtie mica
Chiar daca au fost probleme grave legate de soft-ul prin care organizatiilor depun proiecte, fondurile europene pentru resurse umane sunt, teoretic, aproape de epuizare. Si asta pentru ca oficialii recunosc ca pana acum sute de organizatii au semnat deja contracte care depasesc 80% din valoarea alocata pana in 2013. Astfel, cei care pot beneficia de aceste sume pentru resurse umane au semnat contracte in valoare de 3,5 miliarde de euro in conditiile in care suma alocata pentru intregul program este de 4,25 miliarde de euro.
Atentie insa! Chiar daca aceste contracte sunt semnate pe hartie, asta nu inseamna ca banii au fost deja folositi. Iar acest lucru se vede in statisitici. Potrivit premierului Emil Boc, la finele lui 2010, fondurile pentru resurse umane au fost aborbite in proportie de 14%.