Ministrul Muncii a declarat insa ca nu vor fi scutiti de recuperarea datoriilor cei care au comis fals in acte ca sa incaseze ilegal o pensie sau o indemnizatie de crestere a copilului.
Din proiectul de lege prezentat recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii rezulta ca doar mamele care au primit indemnizatii pentru cresterea copilului calculate gresit vor fi amnistiate, nu si cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realitatii.
Textul pus in dezbatere publica are o formulare interpretabila in ce priveste amnistierea mamelor care inregistreaza deja debite.
Astfel, art. II (1) din proiect prevede ca "debitele constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina persoanelor care au beneficiat pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi sau beneficiaza la data intrarii in vigoare de indemnizatia pentru cresterea copilului/stimulentul, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a stabilirii unui cuantum eronat al indemnizatiei pe baza documentelor prezentate, se scutesc de la plata acestora".
La art. III (1) se arata insa ca "debitele (...) constituite din culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii sau nedeclararea unor informatii, care au avut drept urmare stabilirea eronata a cuantumului drepturilor sau a perioadei de acordare a acestora, nu fac obiectul scutirii la plata, conform prevederilor prezentei legi".
Directorul general al Directiei generale asistenta sociala din cadrul MMFPSPV, Lacramioara Corches, a precizat, pentru
Mediafax, ca art. II se refera la cazurile in care s-au incasat drepturi necuvenite din cauza unor erori, iar art. III, la cele in care drepturile necuvenite au aparut in urma unor fraude.
"La art. II se accepta erorile de calcul ale functionarului public, care este pedepsit de Legea 188. La art. III este vorba de frauda si nu putem amnistia frauda", a explicat Lacramioara Corches, precizand ca documentul este, deocamdata, in dezbatere publica, iar Ministerul de Justitie ar putea propune exprimari lipsite de echivoc.
Avocatul Razvan Vasiliu a declarat ca, in opinia sa, textul proiectului de lege este ambiguu si lasa loc la interpretari.
"
Legea pentru modificarea OUG 111/2010 supusa dezbaterii publice contine prevederi ambigue, fapt ce, cu siguranta, va duce la o aplicare neunitara sau eronata a acestor prevederi. Acest proiect urmareste sa exonereze de la plata persoanele care au incasat necuvenit sume reprezentand indemnizatii aferente concediului de crestere si ingrijire a copilului, insa nu orice astfel de debit va fi exonerat. Sunt vizate numai acele debite stabilite ca urmare a erorilor materiale survenite din culpa functionarului, si nu cele care au la baza documente care contin date care nu corespund realitatii. Fata de acest aspect, ma indoiesc ca prezentul proiect de lege va avea ca finalitate situatia expusa in cuprinsul expunerii de motive, respectiv o evitare a scaderii accentuate a bugetului familiei, respectiv eliminarea posibilitatii vulnerabilizarii resurselor destinate cresterii si ingrijirii copilului", a explicat avocatul, potrivit
Mediafax.
Pe de alta parte, proiectul de act normativ mai prevede ca, in situatia in care pe perioada concediului pentru cresterea copilului, persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului in suma de pana la trei indicatori sociali de referinta (ISR) anual, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda, iar drepturile incasate cu acest titlu nu vor mai fi considerate "drepturi necuvenite", ca in prezent.
In situatia in care, pe durata concediului pentru cresterea copilului, au fost realizate venituri peste nivelul stabilit (valoarea a trei ISR), recuperarea sumei incasate necuvenit se va calcula ca diferenta intre cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului incasate si nivelul lunar al stimulentului de insertie la care ar fi avut dreptul.
12.000 de mame si 21.000 de pensionari vor fi scutiti de la returnarea sumelor incasate ilegal
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat, la 1 august, ca, in urma unei decizii a Curtii de Conturi de verificare a dosarelor pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului, s-a stabilit ca 12.460 de mame, in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2014, au incasat venituri suplimentare, pe langa indemnizatia de crestere a copilului. Astfel, Curtea de Conturi a stabilit ca mamele respective trebuie sa returneze indemnizatiile incasate, respectiv 15 milioane de lei pentru care s-a constituit debit.
De asemenea, peste 21.000 de pensionari care figureaza cu debite vor fi scutiti de plata acestora, rezulta din nota de fundamentare ce insoteste proiectul de Lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii, potrivit careia in alte 9.593 de cazuri s-a stabilit ca este culpa beneficiarilor.
Proiectul de act normativ prevede ca pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice vor fi scutiti de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora, reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor.
Scutirea de la plata a debitelor se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor.