Gropile de gunoi, inlocuite cu centre second-hand. Romania, obligata de UE sa construiasca eco-parcuri si sa vanda mai multe alimente vrac
Ministerul Mediului vrea sa finanteze infiintarea de eco-parcuri. Este vorba despre centre care colecteaza lucruri vechi, de la mobila la haine, le repara si le revand apoi ieftin. Astfel lucrurile sunt refolosite, in loc sa umple gropile de gunoi.
Alt proiect este infiintarea de magazine care vand marfa in vrac, si in timp, nu mai sporesc deseurile de amabalaje. Marile hipermarketuri au deja raioane specializate in vanzarea produselor vrac, sau "varsate" cum se spunea pe vremuri.
Cristiana Pasca Palmer vrea sa lanseze un program prin care sa creeze magazine specializate in vanzarea vrac. "O retea de magazine "zero waste', magazine fara ambalaje, unde se poate vinde la vrac ceea ce ar reduce si risipa de alimente si ar reduce si deseurile de ambalaj." Produsele vrac sunt si mai ieftine.
Raluca Fiser, presedinte Green Report: "Vom putea cumpara acelasi produs la un pret mai convenabil pentru ca acel ambalaj dispare, ambalajul este un cost nu numai de impachetat, de material, de printat, si de marketing, e si greutate care se pune la transport."
In plus autoritatile se gandesc sa finanteze crearea de ecoparcuri. "Ecoparc este un model in care cetatenii doneaza produse de care nu mai au nevoie, ele sunt reparate si revandute la preturi accesibile. Este un model care functioneaza foarte bine in Suedia", spune Cristiana Pasca Palmer, ministrul mediului.
Asa arata, de exemplu, ecoparcul din Goteborg. Aici suedezii vin si doneaza lucrurile de care nu mai au nevoie, de la haine si jucarii la mobila, electrocasnice, unelte sau materiale de constructii. Acestea sunt reparate si reconditionate, apoi vandute doritorilor. Doar lucrurile cu care nu se mai poate face nimic sunt dezmembrate si trimise la reciclare, dar selectiv, in functie de tipul materialului. Ecoparcuri exista si in Statele Unite, si vedem, de pilda, cum si dintr-o usa veche si avariata se poate salva macar feroneria.
In Romania colectam selectiv doar 13 la suta din deseuri, restul de 87 la suta merg de-a valma la groapa de gunoi. Colectarea selectiva trebuie sa ajunga la 50 la suta pana in 2020, altfel Uniunea Europeana ne va impune penalitati financiare de 200 de mii de euro pe zi.
Mai multe despre:
#second hand#reciclare
Pe acelasi subiect: