Ponderea cheltuielilor salariale ale Postei a crescut de la 63% la 71% intre 2009 si 2012. Media europeana este de 51%
UPDATE Ponderea cheltuielilor salariale, raportata la veniturile Postei Romane, a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%, comparativ cu o medie de 51% la operatorii postali din Europa, situatie care afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale, potrivit Mediafax.
In acelasi timp, volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriinduse intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.
"Conducerea Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Poștali din Romania (SLPR), in septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se arata intr-un comunicat al CNPR transmis "in contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale".
Factorii postali de la mai multe oficii din Capitala au refuzat sa plece luni pe teren, nemultumiti ca si-ar putea pierde locurile de munca, acestia sustinand ca singurele solutii identificate de conducerea Companiei Posta Romana sunt disponibilizarile si neplata orelor suplimentare lucrate.
Protestele au avut loc la oficii postale din Soseaua Iancului, Militari si Pantelimon.
Liderul Sindicatului Posta Romana, Matei Bratianu, a spus ca este vorba de o "revolta" spontana a factorilor postali, care nu mai vor sa plece pe teren. El a precizat ca protestele au inceput la Oficiul 39 din Capitala, unde factorii postali s-au strans luni dimineata in fata sediului de pe Soseaua Iancului.
Matei Bratianu a declarat ca factorii postali sunt nemultumiti de masurile adoptate de Compania Nationala Posta Romana, singurele solutii identificate de conducere fiind disponibilizarile si neplata orelor suplimentare lucrate.
Numarul de angajati ai Postei Romane si salariile din companie vor scadea in perioada urmatoare, ca urmare a diminuarii volumului de prestatii postale, la nivel national si international, potrivit operatorului de profil, detinut de Ministerul Comunicatiilor.
Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania avand 32.124 angajati, conform datelor transmise Ministerului Finantelor Publice.
Autoritatile vor sa privatizeze in acest an operatorul national postal, pentru care asteapta oferte pana la finele lunii mai.
Mai multe despre:
#protest spontan#Posta Romana
Pe acelasi subiect: