VIDEO: Coplata nu elimina spaga la doctor! Iata tarifele pe care suntem obligati sa le platim in spitalele de stat!
"Inca un bir pe spinarea romanilor". Asa percep pacientii notiunea de co-plata adica acea taxa pe care statul vrea sa o impuna oamenilor apti de munca, atunci cand merg la doctor. Ministrul Sanatatii crede insa ca numai asa vom elibera camerele de garda de pacienti inchipuiti. Ca si cum aceasta ar fi cea mai grava problema a sistemului sanitar! Cum comentati noul bir pe sanatate?
Curand vom plati pentru fiecare serviciu medical, fie ca vorbim despre internare, consultatii sau investigatii complexe. Pe romaneste: nu o sa mergem la doctor cu buzunarele goale, daca nu suntem in pericol de moarte.
“O bariera in fata pacientilor. O sa se moara”, spune Vasile Barbu, presedintele Asociatieo pentru Protectia Pacientilor.
Da...dar se vor strange inca 700 de milioane de lei in plus la buget. Asta asteapta autoritatile de la coplata si de la 4,3 milioane de angajati platitori de taxe, impozite si CAS. Acestia sunt cei care sustin de fapt intreg sistemul pentru ca peste 9 milioane de persoane sunt scutite.
“O sa fie o descurajare pentru ipohondrii? Da. O puteti lua si asa!”, afirma Cristian-Anton Irimie, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Pentru fiecare serviciu medical, bolnavul primeste un tichet de sanatate. Abia in momentul in care a adunat bonuri de 600 de lei si este inca bolnav nu mai da niciun leu.
Daca pornim calculul de la salariul mediu pe economie, descoperim ca un roman obisnuit va achita anual peste 3.000 de lei pentru asigurari de sanatate si coplata, inainte ca statul sa il trateze gratuit.
Iata mai jos tarifele de spitalele de stat:
Servicii de medicina primara
- Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat (imunizari etc) va fi 5 lei , iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.
Servicii in ambulatoriu
- Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru – 20 lei
- Consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu – 20 lei
- Serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, etc, coplata este de 50 lei pe cura, maxim 100 lei pe an (luandu-se in calcul in medie 10 zile per cura, 2 cure/an)
Servicii spitalicesti
- Coplata pentru spitalizarea va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei
Pentru unele servicii paraclinicede asemenea se va incasa coplata:
- analize de laborator – 1 leu/test
- radiologie si explorari functionale – 5 lei
- CT fara substanta de contrast – 25 lei, iar CT cu substanta de contrast – 50 lei
- RMN fara substanta de contrast – 100 lei, iar RMN cu substanta de contrast – 200 lei
- angiografie – 150 lei
- scintigrafie – 100 lei.
Pe acelasi subiect: