Cum folosesti cadrul de sanatate in strainatate, daca ai nevoie de asistenta medicala. Documentul, valabil in 31 de tari
Doi europeni din cinci au un card de sanatate atunci cand pleaca in vacanta. Din fericire, si la noi, din 2007 incoace, numarul romanilor care au cerut documentul in baza caruia pot primi ingrijiri medicale de urgenta a crescut de opt ori.
Cardul gratuit este valabil 6 luni si deschide usile spitalelor din 31 de tari de pe continent. Un ghid practic este disponibil din acest an si printr-o aplicatie pentru telefoane inteligente.
Elena Etves se pregateste pentru un sejur de 10 zile in Grecia. De 11 ani, ea bate Europa, iar din 2007 nu pleaca fara cardul european de sanatate.
Cardul le este util celor care calatoresc, merg la studii sau la munca in strainatate.
Copiii il primesc in baza certificatului de nastere, iar salariatii si pensionarii, in baza adeverintei de asigurat si a cartii de identitate. In plus, varstnicii trebuie sa prezinte talonul de pensie si sa dea o declaratie ca nu incaseaza si alte venituri.
Lidia Comaroni, reprezentant CASMB: "70 de carduri pe zi e media, dar in perioada estivala, in zile de varf, si cate 220 de carduri pe zi sunt cerute".
Cu acest card puteti cere ingrijiri medicale de urgenta in spitalele din tarile membre ale Uniunii, dar si din Islanda, Liechtenstein, Norvegia sau Elvetia. Nu veti plati nimic daca va imbolnaviti ori ati fost victima unui accident.
Daca tot aveti cardul european de sanatate, nu strica sa va descarcati si aplicatia pe smartphone. Gasiti toate informatiile despre acest card, in plus, in fiecare tara in care va aflati trebuie sa stiti cum functioneaza sistemul medical. Sunt aici introduse 31 de state din Europa si aflati la fiecare care sunt tratamentele, costurile si ramburasile.
Daca alegeti Franta, aflati ca acest document este recunoscut de medicii din sistemul public, insa exista riscul sa platiti o taxa pe care o puteti recupera in tara.
Cele mai recente cifre arata ca peste 190 de milioane de persoane detin un card european de sanatate.
Mai multe despre:
#card de sanatate#asistenta medicala
Pe acelasi subiect: