Costul orar cu angajatii din Romania a crescut de sapte ori peste media UE, pe fondul majorarii salariilor. In ce domenii au crescut cel mai mult veniturile
Bani, lei, salarii
Costul orar cu mana de lucru in intreaga economie a crescut cu 1,5% in zona euro si cu 1,9% in UE, in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, in randul statelor membre cea mai mare crestere anuala fiind inregistrata in Romania, 14,7%, potrivit datelor publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Este al treilea trimestru consecutiv in care Romania inregistreaza cea mai mare crestere anuala a costurilor cu mana de lucru din UE, ritmul de crestere inregistrand chiar o accelerare dupa un avans de 11,9% in primul trimestru si o crestere de 13,3% in trimestrul doilea.
Costul orar cu mana de lucru cuprinde costurile cu salariile si costurile non-salariale, precum contributiile sociale platite de angajatori. In Romania, costurile salariale au inregistrat o crestere anuala de 14,7% in trimestrul al treilea, iar costurile non-salariale au inregistrat o crestere anuala de 14,8%.
Avansul costurilor cu forta de munca in Romania s-a produs in principal pe fondul cresterii cu 25,6% a costului orar al fortei de munca in sectorul de non-business, la care se adauga o crestere de 11,3% a costului orar al fortei de munca in sectorul de business, in ambele cazuri fiind vorba de cresteri mult peste media europeana. Pe sectoare ale economiei, in Romania costul orar cu forta de munca a crescut cu 14,2% in sectorul constructiilor, cu 12,7% in servicii si cu 9,1% in industrie.
Potrivit datelor publicate de Institutului National de Statistica, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 4,67% in trimestrul III al acestui an fata de trimestrul precedent si de 14,71% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Fata de trimestrul II 2016, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice insa cele mai semnificative majorari s-au inregistrat in invatamant (32,20%), administratie publica (7,06%), sanatate si asistenta sociala (5,18%) si alte activitati de servicii (5,12%). Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (34,41%), tranzactii imobiliare (30%) si sanatate si asistenta sociala (28,24%). Scadere s-a inregistrat doar in industria extractiva (-2,48%).
Pe acelasi subiect: