Programul economic al PSD. Cu cat ar trebui sa scada impozitele si sa creasca salariile si pensiile, in timpul guvernarii social-democrate
Crestere economica, eliminarea impozitelor pe venit pentru anumite categorii de salariati si pensionari, cresterea salariului minim la 1.750 de lei si a punctului de pensie la 1.400 lei sunt doar cateva dintre obiectivele pe care PSD le are in vedere, in timpul urmatoarei guvernari.
In programul economic al PSD, lansat la inceputul lunii octombrie, sunt prezentate scaderi de impozite, majorari de salarii si pensii, scutiri de la plata impozitelor si a contributiilor sociale pentrru anumite categorii, precum si diferite stimulente financiare pentru cei care vor sa-si lanseze o afacere sau sa faca agricultura.
"Am tot auzit critici la adresa noastra in ceea ce priveste faptul ca vrem ca statul sa aiba un rol mai important. Hai sa vedem se se intampla azi, ce s-a intamplat in ultima perioada. Statul se uita indiferent cum capitalul romanesc incet incet este scos dupa piata. (...) Niciun stat nu este puternic daca ponderea capitalului autohton este mica in economia romaneasca. (...) Ne intereseaza cum distribuim cresterea economica si care este impactul bugetar pentru a nu iesi din acordurile care sunt deja semnate. In perioadele in care a guvernat PSD si Tariceanu in Romania a fost crestere economica care s-a vazut in buzunarul romanilor si dezvoltarea firmelor romanesti. In perioadele guvernelor CDR si a guvernelor Boc si Ungureanu in Romania a fost scaderea economica, scaderi de salarii, de pensii, romanii au dus-o mai rau", declara Dragnea, in octombrie, potrivit Agerpres.
Intre masurile prezentate de liderul PSD se afla cresterea salariului minim brut de la 1.250 lei in 2016 la 1.750 in 2020 si cresterea punctului de pensie de la 871,1 lei in 2016 la 1.400 in 2020.
Liviu Dragnea a mai spus ca impozitul pe venit ar scadea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariatii care au minim 2.000 de lei brut pe luna si de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000.
Si pentru pensionarii care au mai putin de 2.000 de lei brut pe luna ar urma sa fie eliminat impozitul pe venit de la 1 ianuarie 2017 si redus de la 16% pana la 10 % pentru cei care depasesc 2.000 de lei brut pe luna. Aceste masuri sunt insotite si de scaderi sau eliminari preconizate ale contributiilor (CAS, CASS, somaj, concedii, etc.), urmand ca pensionarii sa nu mai plateasca contributiile la sanatate.
Pentru cei care desfasoara activitati independente PSD vrea sa elimine impozitul pe venit pentru cei care realizeaza venituri mai mici sau egale cu 24.000 de lei anual si sa scada acelasi impozit de la 16 % — cat este in prezent — la 10 % pentru cei care realizeaza venituri de peste 24.000 de lei anual.
De asemenea, PSD vrea eliminarea impozitului pe venitul agricol de la 1 ianuarie 2018, precum si impozitul pe autoturisme (capacitatea cilindrica mai mica de 1,600 centimetri cubi), motociclete, microbuze, autobuze, tractoare, remorci, autovehicule de transport marfa. De asemenea, se doreste scaderea TVA general de la 20% la 18 % la 1 ianuarie 2018.
"Suntem foarte ingrijorati ce se intampla in domeniul exploatarii resurselor naturale ale Romaniei si gandim un mecanism sanatos de taxare a profiturilor in sectorul resurselor naturale", a spus Dragnea.
La acest capitol se prevede calculul accizelor se va face la cursul real al euro la data de 1 octombrie a anului anterior — in prezent calculat la 4,73 lei pe euro; stoparea externalizarii profiturilor de catre firmele multinationale; incepand cu 2018 se va implementa gradual in 2 ani; majorarea plafonului pentru optiunea de inregistrare la plata TVA in cazul (IMM si PFA) in doua etape.
PSD a castigat detasat alegerile parlamentare din 11 decembrie, obtinand scoruri de peste 45%, atat la Senat cat si la Camera Deputatilor, cea ce permite social-democratilor sa desemneze premierul si sa formeze viitorul guvern.
Pe acelasi subiect: