Se scumpesc gazele, dar si energia electrica. VEZI de ce!
"Exista un grafic negociat si cu Fondul Monetar International, si cu Comisia Europeana, pana in 2015. Conform graficului, acest lucru se va rezolva", a spus Boc.
Vine infrigementul
Procedurile de infringement pe legislatia de acest tip au inceput si in cazul Italiei si Poloniei.
"Legislatia UE referitoare la piata interna a energiei prevede ca preturile sunt stabilite in principal de cerere si oferta. Stabilirea preturilor pentru consumatorii finali prin interventia statului ridica obstacole in calea noilor intrati pe piata si, prin urmare, priveaza consumatorii si companiile de dreptul lor de a alege cel mai bun serviciu", se arata intr-un comunicat trimis de CE.
Daca statele membre nu respecta in termen de doua luni obligatiile care le revin conform legii, Executivul Uniunii Europene poate deferi cauzele Curtii de Justitie, se spune in document.
"Romaniei i se trimit doua avize motivate, unul pentru energie electrica si unul pentru gaz. In ceea ce priveste energia electrica, legea romana a energiei electrice a instituit o piata reglementata a energiei electrice. Preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt aplicabile tuturor consumatorilor casnici si intreprinderilor mici si mijlocii care nu si-au exercitat inca dreptul de a schimba furnizorul. La gaz, preturile reglementate pentru consumatorii finali sunt inca aplicabile tuturor consumatorilor", noteaza CE.
Citeste si Bulgarii ieftinesc de anul viitor cu peste 5% tarifele la gaze! In Romania, de ce nu se poate?
FMI a cerut liberalizarea gazelor
Fondul Monetar International si Comisia Europeana au cerut Romaniei sa liberalizeze piata gazelor, in ianuarie, cand o delagatie s-a aflat la Bucuresti pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, iar intr-o traducere simpla asta inseamna cresterea preturilor. Pentru noi, cetatenii de rand, asta va putea aduce facturi la incalzire cu pana la 50% mai mari in urmatorii ani!
In Romania, gazele naturale sunt mai ieftine decat in celelalte tari europene pentru ca autoritatile nu permit Romgaz si Petrom, cele doua companii producatoare, sa vanda gazele la un pret mai mare de 155 de dolari pe mia de metri cubi.
Dupa liberalizare, cele doua companii vor putea teoretic sa vanda la un pret de piata, care este mult mai mare. Ca sa va faceti o idee pentru gazele de la rusi, romanii platesc 380 de dolari pe mia de metri cubi.
Si potrivit unor surse apropiate negocierilor, liberalizarea pietei gazelor ar putea duce la o crestere a pretului cu pana la 55% in urmatorii 3-4 ani.
Acum, factura la incalzire pentru o casa de 150 de metri patrati este de aproximativ 600 de lei. Dupa liberalizare, ar putea ajunge la 924. Iar pentru o casa de 100 de metri patrati factura s-ar putea mari de la 410 la 615 lei.