Cu cat va creste pretul gazelor dupa liberalizarea ceruta de FMI? VIDEO
Anuntul lui Jeffrey Franks pe tema majorarii pretului la gaze poate fi tradus intr-o cifra: plus 10% sau mai mult, de anul acesta. Cresterea afecteaza companiile, dar si consumatorii, pentru ca, automat, toate produsele vor costa mai mult. Din 2013 vine, insa, si randul populatiei sa fie direct afectata de facturi mari. Ar exista, totusi, o solutie: sa fim aprovizionati cu gaz romanesc, mult mai ieftin.
FMI si Comisia Europeana ne cer clar liberalizarea preturilor, ceea ce inseamna ca, treptat, acestea vor creste.
"Comunitatea europeana gandeste in felul urmator: in momentul cand intri in legatura cu alte tari, care au pret dublu decat internul tau, creezi o problema", a explicat Tudor Serban, consilier in Ministrul Economiei.
Europenii vor sa crestem pretul intern la nivelul celui international. Desi avem resurse propriii am putea plati ca francezii care importa tot gazul consumat.
In prezent noi putem cumpara din salariul mediu 1.000 de metri cubi, un ungur cu 50% mai mult, desi pretul e aproape dublu, iar un englez, de aproape cinci ori mai mult.
O solutie pentru a tine pretul pe loc ar fi ca Romgaz sa reduca cheltuielile. Chiar oficialii din Ministerul Economiei recunosc ca Romgaz face risipa.
Exista si alte solutii pentru ca populatia sa nu simta scumpirea.
"Una dintre propunerile pe care le-am facut Guvernului a fost: 'De ce nu faceti un cos de gaze special pentru populatie care sa contina doar gaz din productia interna sau un amestec special din productia interna si gazul de import.' Asta ar fi o solutie", a spus Frank Hakdinjak, director general E.ON Romania.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: