Un nou scandal alimentar ne afecteaza imaginea. Dupa lasagna cu carne de cal si lapte cu aflatoxina, nemtii au descoperit curcani tratati cu antibiotice veniti din Romania. Seful ANSVA a fost schimbat
UPDATE: O noua alerta sanitar -veterinara starneste din nou ingrijorare pe piata de carne din Romania. Nemtii au anuntat pe sistemul rapid de alerta ca au depistat un lot romanesc de piept de curcan, care contine reziduri de antibiotice, desi legea interzice ferm acest lucru. Carnea provine dintr-o ferma de la noi si se pare ca din lotul respectiv ar fi ajuns cantitati importante si in Anglia si Austria.
Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor a spus ca, potrivit datelor transmise din Germania prin Sistemul Rapid de Alerta, este vorba despre o ferma din Romania care ar fi trimis piept de curcan cu reziduuri de antibiotic.
Manastireanu a precizat ca, dupa primirea alertei, inspectorii sanitar-veterinari s-au dus la unitatea incriminata pentru a face ancheta privind carnea de curcan care a plecat la export intracomunitar.
Vicepresedintele ANSVSA a mai spus ca dupa finalizarea anchetei se poate spune unde a ajuns carnea de curcan despre
care exista suspiciuni ca ar avea reziduuri de antibiotic.
El a precizat ca in momentul in care suspiciunea este transmisa prin Sistemul Rapid de Alerta, intreaga cantitate de carne suspectata este retrasa de la vanzare. Manastireanu a adaugat ca inspectorii sanitar-veterinari vor preleva probe care vor fi trimise la laborator, iar in patru-sapte zile s-ar putea anunta rezultatele testelor si verificarilor facute.
Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat ca seful Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare (ANSVA) a fost demis in urma scandalurilor in care Romania a fost implicata in ultima perioada. Surse din Ministerul Agriculturii au declarata pentru Mediafax ca presedintele Colegiului Medicilor Veterinari, Viorel Andronie, va fi numit presedinte al ANSVSA.
De la lasagna de cal, la fructele contaminate cu pesticide si la curcanii tratati cu antibiotice. Cum a luat amploare un scandal european
La inceputul lunii februarie se declansa un intreg scandal alimentar in Europa: fusese descoperita carne de cal in lasagna, etichetata sub forma de de vita, in produsele furnizate de grupul suedez Findus pe mai multe piete europene. Carnea provenea din mai multe tari, printre care si Romania, acuza atunci compania alimentara.
Un importator de carne cu sediul in sud-vestul Frantei, Spanghero, anunta, de asemenea, ca va da in judecata furnizorul din Romania.
Descoperirea carnii de cal a provocat un scandal imens si in Marea Britanie - unde calul este venerat si comsumul carnii sale este tabu. Ulterior, scandalul a determinat retragerea produselor incriminate din Franta, tara de origine a carnii, si Suedia, dovendindu-se ca Romania nu era implicata in acest lant vicios.
Romania a incercat sa se apere pe tot parcursul scandalului. "Sunt sigur ca importatorul (francez) stia ca nu este vita, deoarece calul are un gust, o culoare si o textura specifice", a declarat pentru AFP presedintele Asociatiei Romalimenta, Sorin Minea. Potrivit acestuia din urma, in Romania sunt trei abatoare care taie cai si exporta carnea catre tari din UE, in special Franta si Italia. Recursul la carne de cal se explica probabil prin motive financiare. Calul "este mai ieftin decat vita", a explicat Sorin Minea.
In final, societatea Spanghero, acuzata de catre autoritatile franceze ca a vandut sute de tone de carne de cal etichetata drept carne de vita, a protestat fata de acuzatii, sustinand ca nu este vinovata.
Potrivit Agentiei franceze de Lupta Impotriva Fraudelor, scandalul european al carnii de cal etichetat in mod fals a vizat 750 de tone de carne utilizata la producerea a peste 4,4 milioane de portii frauduloase, vandute in 13 tari europene. Potrivit agentiei, Spanghero, furnizor de carne al Findus, a "receptionat" timp de sase luni pachete de 25 de kilograme insumand 750 de tone de carne de cal, "cu eticheta vamala" corespunzand carnii de cal, asa cum au aratat facturi confiscate intre un trader cipriot si societatea franceza cu sediul in sud-vest.
Din cele 750 de tone, 550 de tone au fost livrate instalatiei luxemburgheze Comigel cu eticheta de "carne de vita de origine UE", dar avand un cod vamal care semnaleaza ca este carne de cal.
Aceste 550 de tone au fost utilizate la prepararea a peste 4,5 milioane de produse faruduloase, vandute de catre Comigel unui numar de cel 28 de intreprinderi din 13 tari europene, potrivit directoarei Directiei de lupta impotriva fraudelor Nathalie Homobono.
Ce ponoase a tras Romania de pe urma scandalului: exporturile de carne de cal si de vita au scazut aproape total
Exporturile de carne de cal si de vita transata au scazut aproape total in urma scandalului international al carnii de cal in care a fost implicata si Romania. Asta desi carnea nu a provenit de la producatori locali, cele mai mari cereri fiind anterior din Franta si Italia, potrivit Federatiei Pro Agro.
Ikea a retras chiftele din carne de cal si prajituri contaminate cu materii fecale din 24 de tari, inclusiv din Romania
La sfarsitul lunii februarie, gigantul in domeniul mobilierului Ikea, care vinde si specialitati culinare suedeze, a anuntat retragerea chiftelelor de carne de cal, din 24 de tari si Europa (inclusiv din Romania), Asia si Caraibe.
Dupa doar cateva zile mai tarziu, acelasi grup suedez anunta retragerea unor prajituri contaminate cu materii fecale, produse pe care le comercializa in 23 de tari.
10 tone de legume si fructe din Turcia contaminate cu pesticide, depistate in Romania
De parca n-ar fi fost de ajuns, tot la inceputul lunii trecute, aproape 10 tone de pere si ardei capia din Turcia, contaminate cu pesticide, au fost depistate in Romania. 365 de kilograme de pere fusesera deja trimise spre comercializare, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus intensificarea controalelor, la nivel national, pentru legumele si fructele provenite din sau cu origine Turcia. Decizia a fost luata in urma unor repetate constatari ale depasirilor limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide.
Lapte contaminat, distribuit in scolile din Bucuresti
Tot la sfarsitul lunii februarie, aceeasi industrie alimentara europeana a fost zguduita de un alt scandal, si anume o criza a laptelui contaminat cu toxine. Croatia, Bosnia si guvernul din Serbia au decis retragerea de pe piata a mai multor sortimente de lapte suspectat ca ar fi fost contaminat cu o ciuperca din furajele animalelor: aflatoxina, o substanta cancerigena care duce la aparitia cancerului.
N-a trecut mult si Romania s-a alaturat tarilor care au depistat lapte contaminat in produsele de pe piata. Mai mult, laptele distribuit in scolile si gradinitele din Sectorul 2 al Capitalei a fost retras imediat. Ulterior, reprezentantii ANSVSA au declarat ca au descoperit suspiciuni de lapte contaminat cu aflatoxina in trei ferme si doua fabrici din Romania.
Lezati ca le-a fost sifonata imaginea si incep sa aiba pierderi, producatorii din industria laptelui au cerut demisia sefului Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, pentru modul in care a gestionat criza. Mai mult, oficialii au recunoscut ca monitorizeaza substanta periculoasa de doi ani si ca aceasta ar putea sa fi prezenta si in alte produse. Toxina nu contamineaza doar laptele, ci si carnea, condimentele, cerealele, nucile, arahidele, fisticul sau fructele uscate.
40.000 de pasari contaminate cu Salmonella, la o ferma de pui din Romania
Pe 8 martie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) descoperea la o ferma de pui 37.000 de pasari contaminate cu Salmonella enteritidis.
Pasarile contaminate fusesera descoperite in timpul verificarilor facute de inspectorii ANSVSA in cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice, boli transmisibile de la animale la om, informeaza Mediafax. Ulterior, cantitatea de carne a fost distrusa, iar pasarile sacrificate. Per total, vorbim despre 53 de tone de pui.
Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, afectand omul prin intermediul mancarii sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12 - 72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat. Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care si febra enterica.
Pe acelasi subiect: