"Friptura de vita" din carne de cal. Cum au ajuns marfurile cu eticheta falsa in restaurantele din Bucuresti
Sute de romani au mancat carne de cal, fara ca macar sa aiba habar ca nu se rasfata cu carne de vita de calitate. Cum se poate intampla asta? Cu falsuri si cu dorinta de a te imbogati, inselandu-ti clientii. Cei incriminati dau vina unii pe altii, iar autoritatile nu au depistat inca de unde a aparut calul in peisaj, atata timp cat in toate actele lotul incriminat este etichetat cu carne de vita.
Numai in Bucuresti s-au vandut 109 kilograme de carne de cal. Au ajuns in sapte restaurante, dintr-un depozit din Ilfov. Patronul depozitului a cumparat de la un intermediar din Alba, mai bine de 212 kilograme de carne. Sustine ca avea eticheta de vita si provenea din Botosani si Brasov, de la doua abatoare.
Asadar, 109 kilograme au fost vandute si mancate in Bucuresti. Ulterior, Autoritatea Sanitar Veterinara a descoperit ca cele 103 kilograme nevandute, inca, sunt carne de cal si nu de vita. Singura legatura a intregului lot cu vita este eticheta. Una falsa, de altfel.
Nu doar bucurestenii au mancat cal fara sa stie. Potrivit autoritatilor locale, firma din Alba a mai vandut 300 de kilograme de carne cu eticheta mincinoasa si-n judetele invecinate. De unde avea insa depozitul din Alba, carnea de cal pe care a reetichetat-o ca fiind de vita? Nici autoritatilor nu le este clar. Pana la aceasta ora, stiu ca lotul de vita falsa provine dintr-un transport de anul trecut, comanda care a plecat dintr-un abator din Brasov si a ajuns in prima faza la depozitul din Ilfov. De aici, carnea nu stim exact de care, dar etichetata ca vita a plecat la depozitul din Blaj.
In mod ciudat, s-a intors la Ilfov, carne de cal, cu eticheta de vita. Patronul depozitului din Ilfov are, insa, alta varianta. Ancheta autoritatilor merge mai departe. Carnea de cal ajunsa la Ilfov avea etichete de vita de provenienta Brasov si Botosani. La cel din urma abator, proprietar este tatal presedintelui Autoritatii Sanitar Veterinare, care sustine ca el vinde vita.
Este treaba Agentiei National Veterinare sa afle acum si sa ne spuna unde s-au taiat sutele de cai de la care s-au luat muschiuletii si care au ajuns la Alba. Aveau abatoarele autorizatie pentru asa ceva? Au vandut carnea de cal asa cum este sau au pus si ele etichete false? Romanii mai asteapta si numele restaurantelor care au vandut, poate fara sa stie, carnea de cal pe post de delicatesa de vita. In acte sunt acoperite cumparatori de buna credinta. Dar bucatarii pot oare sa deosebeasca atunci cand gatesc ce necheaza si ce mugeste?
Pe de alta parte, premierul francez a declarat astazi ca Romania a fost acuzata pe nedrept in scandalul carnii de cal vanduta drept vita in Marea Britanie si Franta.