Bani europeni pentru afaceri romanesti! Cum poti lua fonduri europene?
Pe timp de criza, o afacere cu produse artizanale este poate una dintre cele mai putin costisitoare. De exemplu poti sa faci sapunuri de casa si sa obtii si finantare de la UE, insa trebuie sa respecti anumiti pasi. Ce variante de afaceri ai, pentru care poti sa primesti si fonduri UE si cum ii poti accesa?
Daca ai bani pusi deoparte si vrei sa deschizi o afacere de familie cu mai putin de 10 angajati in mediul rural atunci poti lua fonduri europene pe Masura 312 care finanteaza crearea si dezvoltarea de microintreprinderi.
Pentru ce poti lua finantare? Pentru deschiderea unui mici fabrici de caramizi, covoare sau chiar sapunuri! Iar cum in ultima vreme sunt tot mai multe targuri de produse bio organizate in toata tara, poti sa iti vinzi produsele asa.
In ceea ce priveste investitia, Uniunea Europeana iti deconteaza 70% din valoarea totala eligibila si poti obtine un sprijin maximum de 200.000 de euro daca ai un IMM.
Daca esti persoana fizica, atunci poti obtine doar 50.000 de euro.
De asemenea, daca ai o frizerie, o cizmarie sau o croitorie in mediul rural poti lua bani europeni tot pe aceasta masura! Atentie insa, valoarea minimă eligibilă al unui proiect este de 5.000 Euro.
Specialistii spun ca poti obtine bani si pentru activitati de design sau fotografie, Iar cabinetele medicale veterinare obtin un punctaj mai mare tocmai pentru ca in mediul rural sunt mai putine, chiar daca poate parea paradoxal.
Bani din timpul liber
UE deconteaza circa 200.000 de euro daca investesti intr-o baza de agrement situata intr-o comuna cu potential turistic, dar inca dedezvoltata din punct de vedere economic. Banii pot fi obtinuti prin masura 313 "Incurajarea activitatilor turistice".
Trebuie sa stii ca finantarea europeana poate acoperi pana la 100% din valoarea investitie! Insa prevederea se aplica doar daca solicitantul este o organizatie non-profit si nu genereaza profit. De exemplu, daca tu construiesti un strand pentru copii defavorizati.
Daca insa vrei sa faci o afacere din asta, atunci UE iti deconteaza 50% din valoarea totala eligibila a proiectului.
Ce trebuie sa faci-pasi de urmat
-alegi o firma de consultanta
-pregatesti documentatia pentru avizele necesare
-intocmesti studiul de fezabilitate si completezi cererea de finantare
-predai proiectul