Activitatea a 32 de automate de lapte alimentate de la ferme, suspendata
Un numar de 32 de automate pentru distribuirea laptelui, care sunt alimentate din productia unor ferme, a fost suspendata in urma controalelor privind nivelul de aflatoxina, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimenelor (ANSVSA).
Precizarea ANSVSA vine dupa in presa au aparut informatii privind suspendarea activitatii a 300 astfel de automate.
"Numarul de 300 de automate cu activitate suspendata, mentionat in mass-media, nu este real, avand in vedere ca numarul total al automatelor pentru distribuirea laptelui existente in Romania este de 335, iar rezultatele partiale ale centralizarii datelor arata ca a fost suspendata activitatea unui numar de 32 de astfel de automate", se arata intr-un comunicat al ANSVSA, preluat de Mediafax.
Potrivit sursei citate, automatele pentru distribuirea laptelui sunt alimentate din productia unor ferme. In cazul in care exista suspiciuni de depasire a limitei de aflatoxina M1 pentru o ferma, laptele provenind de la aceasta ferma este oprit de la livrare si comercializare, deci nu mai alimenteaza automatele unde furnizeaza in mod obisnuit lapte, explica ANSVSA.
In acelasi context, arata ANSVSA, comercializarea laptelui prin aceste automate se reia numai in momentul in care buletinele de analiza demonstreaza ca laptele este bun pentru consum. "Este o masura de prevenire a patrunderii pe piata a unor produse care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, care se aplica de Autoritate, conform prevederilor legale", se mentioneaza in comunicat.
ANSVA mai informeaza ca actiunea de control dispusa pentru laptele materie prima este in curs de finalizare si a vizat ferme, centre de colectare, unitati de procesare si automate de distribuire a laptelui. Rezultatele actiunii vor fi facute publice in cursul saptamanii viitoare, dupa finalizarea centralizarii datelor de la nivel national.
Vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a declarat, joi, ca laptele care se afla pe piata este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxina peste limitele admise, care a fost sechestrata si va fi distrusa, reprezinta aproximativ 0,2% din productia zilnica de 20.000 de tone a Romaniei.
Manastireanu, care a preluat miercuri conducerea institutiei, a mai precizat ca la cele trei ferme unde a fost descoperit lapte cu aflatoxina in proportie de peste 0,05 la suta (limita admisa), a fost inlocuit furajul administrat animalelor, de unde provine toxina, cu unul curat. In prezent, laptele produs la doua dintre ferme are 0 la suta continut de aflatoxina, iar la cealalta continua monitorizarea, a mai spus Manastireanu.
Lapte cu aflatoxina peste limita admisa a fost depistat la trei ferme, doua centre de colectare si doua centre de procesare, in urma controalelor demarate la nivelul tuturor unitatilor, de la cele de productie la cele de procesare.
Potrivit reprezentantilor ANSVSA, la acel moment, fusesera verificate 1.062 din cele 1.284 de probe prelevate de la aceste unitati, rezultatul final al anchetei urmand sa fie anuntat spre sfarsitul saptamanii viitoare. Ancheta a fost demarata dupa ce, in 4 martie, au fost depistate niveluri ridicate de aflatoxina in produsul crud la o ferma.
Pe acelasi subiect: