Sfarsitul unei ere. Microsoft nu mai ofera suport pentru Windows XP, cel mai folosit sistem de operare din istoria companiei. In Romania vor fi afectate peste 100.000 de PC-uri guvernamenale
Ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea, a declarat ca aproximativ 35.000 de calculatoare utilizate la nivel guvernamental vor fi afectate, incepand de marti, de retragerea de catre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP, iar in urmatoarele 12 luni numarul acestora ar putea depasi 100.000.
"In functie de evaluari, retragerea de cãtre Microsoft a suportului tehnic si de securitate pentru sistemul de operare Windows XP afecteaza zeci de mii de calculatoare, 34.000 sau 35.000. Pe de alta parte, in momentul in care am verificat ultimul audit realizat de alte institutii am observat ca un numar foarte mare de calculatoare urmeaza sa iasa din uz in urmatoarele luni. Ministerul va efectua un audit foarte exact astfel incat in urmatoarele 4-5 luni sa stim exact numarul calculatoarelor, ce licente folosesc si ce licente sunt necesare astfel incat aceasta imagine sa fie cat mai exacta", a declarat marti ministrul, citat de Mediafax.
El a adaugat ca, la nivel guvernamental, numarul licentelor care pot fi afectate in urmatoarele 12 luni sau mai mult de retragerea suportului tehnic si de securitate pentru Windows XP depaseste 100.000.
In lipsa actualizarilor, calculatoarele pe care ruleaza acest sistem de operare pot deveni vulnerabile la virusi si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor.
"Pentru a contracara efectele retragerii suportului tehnic, avem antivirusi, avem sisteme de tip hardware si software care protejeaza sistemele publice si avem disponibilitatea de a renegocia cu Microsoft un nou contract, in conditiile in care Microsoft ne va inainta o propunere financiara. Din ianuarie si pana in prezent, am avut o discutie informala cu reprezentantul Microsoft si i-am spus ca apreciem modul in care vor dori transparent sa tina cont de acordul special pe care Guvernul Romaniei il are cu Microsoft, dar asteptam cifrele, propunerea financiara de la care incepem sa negociem", a spus ministrul.
El a adaugat ca nu este, cu siguranta, niciun fel de problema pentru calculatoarele utilizate de functionarii publici de la nivel central si local.
Autoritatile romane au platit pentru utilizarea licentele Microsoft in perioada 2004-2009 peste 100 milioane de dolari, la care se adauga inca 100 milioane de euro pentru intervalul 2009-2012, iar pana in 2015 vor mai achita alte 40 milioane de euro, potrivit datelor frunizate de MSI.