“Standard pentru est”: Pastele nu sunt ceea ce par a fi. Diferenta dintre spaghetele italiene vandute in Romania si cele care se vand in Italia. Ce spun testele specialistilor
Standard pentru Est, episodul 9. Sunt facute din gris de grau si apa, printr-un proces de coacere. Si totusi cat de diferite sunt pastele fainoase pe care le gasesc romanii la raft, fata de marfa aflata in acelasi ambalaj, dar vanduta la italieni?
Campania ''STANDARD PENTRU EST?'' continua astazi cu testul spaghetelor.
Le-am studiat, le-am preparat si le-am gustat, dar am facut si o comparatie atenta in laboratorul chimistilor. Am contactat furnizorul din Romania, care ne-a confirmat ca sunt diferite, insa la mijloc n-ar fi vorba de un standard special al produsului, doar pentru estul Europei.
In bucataria restaurantului sau sicilian din Bucuresti, cheful Domenico Bellantoni se pregateste sa faca un test. A luat o cutie de spaghete din Italia, pe care vrea sa le compare cele pe care brandul italian le furnizeaza in Romania. Comparatia incepe de la cutie.
Domenico Bellantoni, patron restaurant: "Astea se coc in 9 minute, celelalte in 8. Uitati cum se rup acestea si cum fac cele romanesti…"
Bucatarul Italian citeste pe ambalaj ca pastele livrate din Italia sunt facute la o linie de productie de la Parma, in timp ce cutia luata de la un magazin romanesc, provine de la o fabrica din Foggia.
Pastele din cele doua tari sunt puse la fiert, in paralel - produsul din Romania 8 minute, cum scrie pe cutie, iar cel din Italia, 9 minute, asa cum cere producatorul. Cheful le amesteca si le compara.
"Uite cum se fac, uite astea sunt deja moi, cele din Romania…."
Nascut si crescut in inima Siciliei, Domenico Bellantoni gusta spaghetele imediat dupa fierbere si explica: "Acestea au gust de grau, simti savoarea…pe cand aici simti faina, e gust de faina…."
Comparatia continua si la aspectul portiilor scoase din apa fierbinte. Cele romanesti se strang, facandu-se ghem, pentru ca sunt mai lipicioase si se prind una de cealalta, pe cand cele din Italia aluneca usor. "E de la amidon, e mana lipicioasa. Un italian nu le-ar manca pe acestea, noi spunem ca e lipici, ca se lipesc naclaite…."
Pe acelasi subiect: