Astazi, in cadrul Campaniei Stirilor PRO TV "Standard pentru est?", testam in laboratoare produsele lactate.

Intrarea in Uniunea Europeana ne-a adus o legislatie permisiva, asa ca exista numeroase mecanisme prin care marii producatori internationali pot livra diferentiat marfuri catre anumite tari, in acelasi ambalaj.

Ni se spune ca globalizarea ne aduce aceeasi oferta aflata in magazinele altor tari, ca putem cumpara si in Romania aceleasi articole ca-n Vestul Europei, ca nu difera cu nimic calitatea marfurilor, chiar daca suntem in Estul continentului.

Este Romania tratata ca o tara de mana a treia sau ne pozitionam la acelasi nivel cu marile puteri europene? Pentru a raspunde la aceste intrebari am mers in Franta si Germania, tarile de bastina ale retailerilor de la noi. Am filmat cu furnizori, comercianti si producatori si ne-am intors la Bucuresti cu multe produse. Le-am testat la laborator si le-am comparat cu cele de la noi.

Sorin Minea, presedinte ROMALIMENTA: "Acelasi producator poate livra marfuri diferite, in funcite de tara, cu retete diferite..."

Ne intoarcem in laborator, unde intra la testare o crema de branza tartinabila, cu verdeturi. Inca din start, profesorii Facultatii de la Galati semnaleaza o diferenta considerabila, cu accent pe proba romaneasca: "Se vede ca asta e mai tartinabila…"

Un continut mai mare de apa si mai putin gras a fost semnalat la produse asemanatoare si in alte tari est europene. Importatorii au sustinut ca nivelul de consistenta al cremei e in stransa legatura cu tipul de paine dintr-un stat sau altul. Daca painea care se vinde cel mai mult este una care se faramiteaza usor, un produs foarte consistent, cu omogenitate mare, nu ar fi indicat.

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.