Isarescu: Reducerea TVA la alimente se poate traduce 100% in scaderea preturilor, daca exista transparenta si nu apar carteluri
Reducerea TVA la alimente, de la 1 iunie, se poate traduce 100% in scaderea preturilor, daca nu vor fi intelegeri intre comercianti si va exista transparenta in privinta preturilor produselor vizate de decizie, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Transmisia modificarii TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Daca ai supraoferta, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin parghiile pietei, duce preturile in jos. Daca asa ceva se intampla transmisia se poate duce la 100%. Numai daca se obstructioneaza piata, se fac intelegeri, carteluri, si mecanismele pietei nu mai functioneaza...(preturile nu scad - n.r)", a explicat Isarescu, transmite Agerpres.
BNR nu a luat in calcul o transmisie de 100% in preturi.
"Cand s-a majorat cota, nu s-a dus 100%, ci 60%. Sa mergem cu cifra aceasta si tot e suficient sa se duca inflatia, in vara, chiar sub 0, avand in vedere ponderea ridicata a acestor produse in cosul de consum (32% - n.r.). Cu un an agricol bun si transmisie buna exista "pericolul" sa se duca mult mai jos, la -1%", a subliniat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a mai precizat ca, odata cu anuntarea reducerii TVA la alimente, expectatiile inflationiste pe termen de un an "pur si simplu s-au prabusit".
"Exista discutii cu tactica magazinelor, dar vedem caderea la zero sau chiar sub a expectatiilor. Peste doi ani cifra se consolideaza la 2%, ceea ce nu e rau, e in intervalul tintit. Asta inseamna ca se consolideaza increderea ca inflatia va ramane la niveluri reduse", a mai spus Isarescu.
El a aratat ca in lunile de vara si primele luni de toamna, rata anuala a inflatiei va cobori chiar spre minus 1%, urmand ca apoi sa creasca in ultimul trimestru si sa ajunga la finalul anului la 0,2%.
Isarescu: Reducerea TVA de la 24 la 20% trebuie stabilita la sfarsitul lunii, cu FMI si CE
Tot vineri, guvernatorul a declarat ca Banca Nationala a Romaniei nu a luat in calculul prognozelor de inflatie reducerea, de la 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, aceasta chestiune urmand sa fie clarificata, la finalul acestei luni, in cadrul discutiilor pe care autoritatile romane le vor avea, la Bucuresti, cu reprezentantii Fondului Monetar International si ai Comisiei Europene.
"Noi avem in vedere - si nu numai ca speranta, aproape ca certitudine - ca in urma discutiilor care vor urma in ultima decada a lunii mai cu misiunea tehnica a Fondului Monetar European si a Uniunii Europene sa se clarifice aici, la Bucuresti, nu in alta parte, aceasta chestiune (reducerea cotei generale de TVA - n. r.), pentru ca aici e vorba de o viziune. Pentru reducerea TVA trebuie o discutie serioasa cu Comisia Europeana si FMI. Atunci stim si noi ceva mai concret. Nu ne putem aventura singuri in a gandi o politica fiscala care nici nu este apanajul nostru. Suntem cel mult un watchdog (caine de paza - n. r.)", a explicat Isarescu.
Acesta a facut referire si la programul statului de colectare a veniturilor, dar mai ales la nerealizarile la capitolul de cheltuieli.
"Noi nu avem in prezent exces masiv de lichiditate, de aceea am redus rezervele minime obligatorii, pentru ca situatia Trezoreriei din punct de vedere al disponibilului de lichiditate este foarte buna, de 17 miliarde (lei - n. r.), o suma foarte mare. Asta reflecta o mai buna colectare a veniturilor. Trebuie discutat serios in ce masura este de durata si reflecta o tendinta de durata, cat din surplusul incasarilor vine dintr-un efort evident facut pentru o mai buna colectare, cat vine dintr-o schimbare de atitudine la nivelul contribuabililor. Dar avem, pe de alta parte, si nerealizari la capitolul de cheltuieli si acelea trebuie analizate cu mare atentie", a explicat guvernatorul BNR.
Mugur Isarescu a reamintit necesitatea dezvoltarii infrastructurii, pentru o mai buna conectare cu Europa.
"In momentul in care stii ca ai miliarde de cheltuit pe infrastructuri pentru ca aceasta tara sa se poata conecta, intrarea in zona euro inseamna un pas si mai mare. Noi suntem acum integrati in Uniunea Europeana. In zona euro trebuie sa te integrezi cu moneda, cu politicile, trebuie sa fii integrat fizic cu infrastructurile, drumurile trebuie sa fie de nivel european. Avem acum un Master Plan, sa vedem care e capacitatea noastra administrativa si inginereasca sa construim acele drumuri", a mai spus Isarescu.
El a atras atentia ca trebuie schimbata mentalitatea care ne-a dominat in ultimii 20 de ani, respectiv aceea ca nu facem drumuri pentru ca nu avem bani. "S-a dovedit ca avem bani si nu facem drumuri. Pai, drumurile se fac numai cu bani?! Se fac cu ingineri, cu oameni seriosi, cu capacitate administrativa. Ati vazut o autostrada cu teancuri de bancnote? La sfarsitul anului, pentru ca cica n-aveai bani, aveai bani de conservare si puneai trei rogojini pe drum si, gata, s-a conservat drumul! Aici sunt conservari masive de concept!", a subliniat guvernatorul BNR.