Ponta ameninta comerciantii in cazul in care scaderea TVA nu se va vedea la raft: “Nu putem ingheta preturile, dar exista solutia unor taxe speciale foarte mari”
Victor Ponta. Sursa foto: Mediafax
Guvernul nu poate ingheta preturile la marfurile din magazine, in contextul reducerii TVA la 9%, dar poate introduce masuri constitutionale si europene, precum taxe speciale foarte mari, in cazul in care comerciantii nu scad preturile la raft dupa diminuarea TVA, a afirmat premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.
El a cerut, in sedinta de guvern, ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Consiliul Concurentei sa verifice atent situatia preturilor din magazine.
"Sa incepeti deja sa verificati daca ceea ce a aparut in presa e adevarat, daca hypermarketuri, daca comercianti profita de cea mai buna masura pe care puteam s-o luam vreodata pentru agricultura si pentru consumatorii din Romania, reducerea TVA, pentru a-si mari preturile acum, ca sa ramana dupa aceea la nivelul pe care si-l doresc", a cerut Ponta.
Premierul a aratat ca Guvernul nu poate ingheta preturile, dar poate introduce masuri legale, precum taxe speciale foarte mari, pentru a preveni speculatiile comerciantilor privind preturile.
"Am auzit tot felul de tampenii liberal-comuniste, ca sa dam orodnanta sa inghetam preturile. Suntem in Uniunea Europeana, suntem economie de piata si nu putem ingheta preturile, cum de altfel nu prea reuseau nici comunistii sa le inghete. Avem masuri legislative pe care le putem lua, nu ordonante de inghetare a preturilor. Putem sa introducem taxe speciale pentru cei care folosesc acest prilej si nu voi ezita - si va rog sa imi propuneti, daca constatam ca intr-adevar exista aceast situatie - vom pune niste taxe atat de mari incat tot ce castiga in mod speculativ sa piarda pe partea cealalta. Nu voi ezita sa iau nicio masura europeana si constitutionala, nu trasnai comuniste", a declarat prim-ministrul, potrivit Mediafax.
Solicitarea a fost formulata dupa ce presa a relatat ca mari lanturi de magazine ar fi majorat preturile la diferite alimente cu pana la 30%, in ultimele doua saptamani, inainte de reducerea TVA la 9% la produsele alimentare, programata incepand cu luna iunie.
"O scadere atat de mare a TVA este imposibil sa nu se vada in pret. Vom fi foarte atenti dupa 1 iunie", a spus atunci Ponta.
Saptamana trecuta, Ponta a precizat ca Guvernul va verifica, impreuna cu Consiliul Concurentei, din luna iunie, daca reducerea TVA la produse alimentare se reflecta si in pretul la raft si va folosi toate parghiile legale pentru a combate eventuale nereguli.
Reactia supermarketurilor
Reprezentantii marilor lanturi comerciale au fost audiati, marti, la Comisia de agricultura pentru a explica daca au fost facute majorari de preturi in ultima vreme. Presedintele Comisiei de agricultura, Nini Sapunaru, a aratat ca sunt mai multe informatii privind cresterea preturilor din magazine, iar opinia publica este ingrijorata ca reducerea TVA nu va duce la scaderea lor.
In replica, reprezentantul Carrefour, Florin Capatana, vicepresedinte al Asociatiei lanturilor comerciale, a spus ca nu exista nicio modificare de pret si ca niciodata lantul pe care il reprezinta nu a facut o specula.
"Noi nu am facut nicio majorare de pret si vom mentine aceleasi preturi pana cand TVA va ajunge la 9%. Exista situatii de promotii, acelea noi le monitorizam si le punem intr-un pret promotional cu eticheta promotionala, iar ele se pot intoarce in raion cu un alt pret. In legatura cu celelate preturi, la noi va asigur ca nu avem preturi care au crescut, sa fie o diferenta de 3-4%. Aceste acuzatii deoacamdata nu sunt justificate pentru lantul pe care il reprezint, or fi situatii particulare, dar ma indoiesc", a explicat Capatana.
Potrivit acestuia, reducerea cu 15 puncte procentuale a TVA se va regasi in buzunarul clientului, iar cu diferenta existand posibilitatea sa cumpere si alte produse, pe langa cele alimentare.
Si reprezentantii Auchan, Cora si Kaufland au sustinut ca nu au majorat preturile in ultima vreme si ca reducerea TVA va fi aplicata suta la suta in favoarea romanilor.
"Nu vom face masuri speculative pentru a mari preturile. Va garantam ca nu am operat majorari de preturi si nu vom opera. Nu s-a umblat la niciun pret", au spus acestia.
Ei au aratat ca, dupa aplicarea reducerii TVA, nu pot pune la raft pe produs si pretul vechi si cel nou, pentru ca au de schimbat 1.200.000 de preturi si la casele de marcat nu se va mai face diferenta.
Presedintele Comisiei, Nini Sapunaru, a spus dupa audieri ca Guvernul, prin institutiile sale, este cel care poate sa controleze evidenta contabila.
"In mod cert exista niste informatii ca au inceput sa creasca preturile. Noi nu avem posibilitatea ca Parlament al Romaniei sa monitorizam aceste preturi, insa Guvernul il are prin agentii, prin organisme de control, exista ANPC, exista ANAF, pentru ca au un intreg aparat de lucru cu care pot opera. Din discutiile cu reprezentantii Consiliului Concurentei legislatia ii confera dreptul Guvernului de a interveni in acest control al preturilor, pentru ca exista o pozitie dominanta pe piata, dansii, ca lant total, controleaza peste 50-60-70% din piata de profil si poate este dreptul Guvernului sa intervina pe aceasta monitorizare si control al preturilor", a sustinut Sapunaru.
Pe acelasi subiect: