Ce legatura exista intre majorarea salariului si… sforait? Chinezii, tot mai bolnavi din cauza cresterii nivelului de trai
In urma cu 13 ani, Li Xin considera ca faptul ca are putin peste greutatea normala este un semn de sanatate si de bunastare si nu-si facea prea multe probleme din aceasta cauza. In prezent, Li, care are 47 de ani, a inceput sa se ingrijoreze pentru ca mesele luate seara tarziu la restaurant impreuna cu colegii de birou si mancarea nesanatoasa au inceput sa-i creeze probleme, scrie Reuters.
Mama lui Li, care este medic dentist, i-a explicat fiului ei ca greutatea este principala cauza pentru care sforaie foarte zgomotos noaptea, ceea ce ii cauzeaza o oboseala cronica.
“Dimineata sunt oboist, iar membrii familiei mi-au spus ca in timpul noptii ma sufoc si nu pot respira”, spune Li.
Li, care detine o fabrica de mobila in Chengdu, capitala provinciei chineze Sichuan, nu isi trateaza afectiunea, dar incearca sa mai slabeasca.
Schimbarea obiceiurilor alimentare in China a cauzat probleme de sanatate pe care chienzii nu le aveau inainte. Imbunatatirea nivelului de trai ca urmare a boom-ului economic din ultimii ani le-a permis tot mai multor chinezi sa manance mai multa carne si sa consume alimente procesate industrial.
“China a trecut de la foamete la lacomie pe parcursul unei singure generatii”, spune Paul French, un expat britanic care locuieste la Beijing si care a scris o carte pe acest subiect – “Fat China” (“China cea grasa”).
In combinatie cu o lipsa acuta de miscare in randul cetatenilor, dar si cu un procent mare de fumatori, schimbarea obiceiurilor alimentare, prin consumarea unui nivel mai ridicat de calorii, a contribuit la cresterea ratei obezitatii, aceasta boala fiind din ce in ce mai intalnita printre chinezi.
In directa legatura cu obezitatea a aparut si apneea in somn, cauzata de sforait, care duce la un somn chinuit si neodihnitor.
Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, peste 38% dintre chinezii in varsta de peste 15 ani erau supraponderali sau obezi in 2010, procent care s-a dublat din 2002.
Doctorii spun ca principalul factor care sta la baza ingrasarii chinezilor este trecerea la stilul alimentar din vest, consumatorii migrand din restaurantele traditionale catre cele de fast-food, industrie care a crescut in medie cu 17% annual, in ultimii cinci ani, ajungand la o cifra de afaceri de 90 de miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: