Tara oraselor fantoma se transforma. Cea mai mare poveste de urbanizare din toate timpurile. Numarul locuitorilor din urban va ajunge egal cu populatia SUA
China a primit nenumarate critici din pricina "oraselor fantoma". Un raport recent, citat de Business Insider, arata ca, de exemplu, in Ordos, cel mai cunoscut dintre ele, nu s-a mai ridicat nicio noua cladire in ultima perioada. Stephen Roach, profesor la Universitatea Yale, sustine insa ca economia asiatica nu va avea de suferit de pe urma acestor urbe goale.
Cei mai multi analisti sunt de parere ca raspandirea oraselor fantoma dovedeste faptul ca infrastructura investitiilor nu poate fi sustinuta si nu va duce la crestere economica.
Insa Stephen Roach, profesor la Yale si fost presedinte al Morgan Stanley in Asia, considera ca statul chinez nu va avea de suferit de pe urma acestora. Mai mult, Roach crede ca cei care se indoiesc astazi de evolutia Chinei se insala amarnic.
“Rapoartele pe tema oraselor fantoma, constructiilor gigant, care nu duc practic nicaieri si a aeroporturilor noi si goale ii ingrijoreaza pe analistii occidentali si ii determina sa creada ca economia dezechilibrata a Chinei nu se va mai putea redresa asa cum a facut-o in cel de-al doilea semestru din 2009. Investitiile se apropie de pragul de 50% din PIB-ul tarii, iar economistii se tem ca eventualele facilitati fiscale nu vor face decat sa grabeasca scenariul potrivit caruia China se va prabusi”, a punctat profesorul de la Universitatea Yale.
Pesimistii trebuie insa sa priveasca la cei care au condus China spre modernizare: cea mai mare poveste de urbanizare din toate timpurile. In 2011, populatia Chinei din mediul urban a depasit pentru prima oara 50%, ajungand la 51,3% in comparatie cu mai putin de 20% cat atingea in 1980. Mai mult, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, numarul locuitorilor chinezi de la orase ar trebui sa ajunga pana in 2030 la o crestere aproape egala cu populatia Statelor Unite.
Shanghai Pudong este exemplul clasic de constructie urbana goala, proiectata in urma cu 22 de ani, devenita rapid un oras in care traiesc astazi 5,5 milioane de oameni.
Totodata, un studiu realizat de compania de cercetare McKinsey estimeaza ca in 2025 China va numara peste 220 de orase cu populatii care vor depasi un million de locuitori, adica de aproape doua ori mai mult decat avea in 2010. Studiul arata ca 23 dintre metropolele asiatice vor avea o populatie de peste cinci milioane de locuitori.
Roach crede ca planul maret al Chinei de urbanizare rapida este unul crucial pentru dezvoltarea sa economica.