Bucatarii prefera sa cumpere de pe piata locala, in loc sa importe. Trendurile anului 2013 in materie de gastronomie
Ca si in moda, fiecare an aduce tendinte noi si in alimentatie. In 2013, ''se poarta'' mancarea buna, dar in portii mai mici, cu ingrediente locale si, daca se poate, organice. La capitolul bauturi, sunt la moda coctailurile cu bitter, dar si vinurile naturale si organice, spun cei care se pricep.
Criticate de nutritionisti pentru portiile imense, care agraveaza problemele de greutate ale americanilor, restaurantele din Statele Unite iau masuri. Tot mai multe le ofera acum clientilor posibilitatea sa aleaga o portie mai mica. Iar bucatarii se aliaza cu cei pentru care gatesc, ajutandu-i sa manance mai sanatos.
Mai putina sare si grasime in mancare, mai multe legume in meniu, gatite cat mai apetisant. Fructele sunt tot mai prezente pe post de garnitura sau incluse in antreuri si supe.
"Se cauta ingrediente locale in detrimentul celor organice, bucatarii prefera sa cumpere de pe piata locala, in loc sa importe", a delcarat analistul Andrew Bender.
Aceeasi tendinta se simte si cand e vorba de vinuri, restaurantele preferand sa promoveze producatorii locali. In plus, tot mai multe ofera gratis clientilor apa de la robinet filtrata, in locul celei imbuteliate.
In crestere este si piata produselor fara gluten, iar multe restaurante incep sa ofere si asemenea preparate.