Secretarul general al PSD spune ca taxa de solidaritate nu va fi introdusa. Neacsu opteaza si pentru inghetarea pensiilor speciale: "Ne duc intr-un deficit caruia nu-i putem face fata"
Lei, bani, salarii
Secretarul general al PSD, Marian Neacsu, a afirmat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National, ca, cel mai probabil, taxa de solidaritate nu va fi introdusa, deoarece efectele economice ale unei astfel de masuri ar fi „mult mai mici” fata de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii.
“Dupa cum ati fost informati, s-a discutat saptamana trecuta in coalitie (introducerea taxei de solidaritate - n. red.). Din cate stiu, nu sunt finalizate intru totul toate masuratorile pe care le-am cerut referitor la impactul pe care introducerea unei astfel de taxe ar putea sa il aiba. Eu opinez ca, mai degraba, nu va fi introdusa taxa pe solidaritate”, a declarat Marian Neacsu, potrivit News.ro.
El a tinut sa precizeze ca aceasta este opinia sa personala, nu a partidului. „Este opinia mea personala in acest moment, am vazut cateva din simularile facute, dupa parerea mea efectele economice ale masurii respective sunt mult mai mici fata de impactul pe care l-ar avea din punct de vedere al imaginii”, a completat social-democratul.
De asemenea, intrebat daca se gandeste la o impozitare in trepte a veniturilor, secretarul general al PSD a raspuns negativ.
“Nu neaparat si oricum acel lucru nu se poate face in niciu fel in economia romaneasca daca nu are loc o globalizare a veniturilor. Deci nu in perspectiva imediata”, a conchis Marian Neacsu.
Premierul Mihai Tudose a declarat pe 17 iulie ca, cel mai probabil, Guvernul va introduce o taxa de solidaritate, destinata persoanelor care au castiguri mari si care trebuie sa plateasca in plus la stat pentru ca acesta le-a oferit sansa sa se imbogateasca. El a precizat ca se fac simulari, nefiind stabilit un prag, si a sustinut ca taxa nu va fi aplicata daca simularile nu arata ca ea va fi sustenabila.
"Inca se intampla sa se lucreze, sunt simulari. Probabil ca va fi cumva, nu am stabilit inca de la ce prag in sus. (...) Va fi aplicata persoanelor fizice, persoane care castiga foarte mult, care beneficiaza de o multime de lucruri din partea statului si care intelegem ca functioneaza in toata lumea, sa plateasca peste un anumit prag valoric o taxa in plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul sa castige atatia bani", a spus premierul Tudose.
Seful Executivului a spus ca nu stie daca taxa de solidaritate va fi aplicata de anul viitor, nefiind inca stabilit un prag, avand in vedere ca simularile continua. El a spus ca sunt mai multe scenarii testate in acest moment, insa nu a oferit detalii cu privire la aceste simulari. Tudose nu a spus nici cat se asteapta statul sa incaseze prin acest impozit, pentru a-l considera fezabil.
"Daca se va stabili ca va fi aplicat de la un anumit prag, un anumit procent, iar impactul va fi foarte mic, probabil ca nu il vom aplica. (...) Daca cifra este foarte mica si nu conteaza, e mai mare efortul decat rezultatul, nu va fi aplicata", a explicat Tudose.
Neacsu: Optez pentru inghetarea pensiilor speciale ale parlamentarilor; ne duc intr-un deficit caruia nu-i putem face fata
Secretarul general al PSD, Marian Neacsu, a afirmat luni, la finalul sedintei Biroului Permanent National al PSD, ca el opteaza pentru inghetarea sumelor forfetare si a pensiilor speciale ale parlamentarilor, in conditiile in care aceste venituri risca sa duca Romania intr-un deficit bugetar caruia nu i se poate face fata.
Marian Neacsu a afirmat ca el opteaza pentru inghetarea sumelor forfetare ale parlamentarilor
„Cu titlu personal, eu as opta - acum o sa spuneti ca sunt subiectiv pentru faptul ca nu mai sunt parlamentar - pentru inghetarea sumelor apartinand de suma forfetara sau suma pentru cazare si inclin sa cred ca si colegii mei vor duce acest demers la final. Este nevoie de modificarea Legii 96 privind statutul deputatilor si senatorilor pentru a putea sa formalizam un astfel de demers”, a raspuns secretarul general al PSD unei intrebari legate de majorarea sumelor forfetare penru parlamentari
Intrebat daca sustine inclusiv inghetarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, Marian Neacsu a raspuns afirmativ, argumentand ca aceste venituri risca sa duca Romania intr-un deficit bugetar caruia nu ii poate face fata.
„Iarasi cu titlu personal, cred ca inclusiv inghetarea pensiilor speciale, pentru ca a tine nivelul salarizarii in continuare, evident ca o sa ne duca intr-un deficit bugetar caruia nu putem sa ii facem fata”, a conchis secretarul general al PSD.
Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis, pe 5 iulie, sa amane discutia privind majorarea sumelor forfetare ale parlamentarilor si cele pentru cazare. Totusi, potrivit Statutului senatorilor si deputatilor, aceste sume se majoreaza odata cu indemnizatia, ajungand ca suma forfetara sa fie 19.575 lei, iar cea pentru cazare minimum 6.525 lei pe luna, si fara o decizie oficiala.
Potrivit noii legi a salarizarii, de la 1 iulie indemnizatiile lunare ale senatorilor si deputatilor au crescut de la aproximativ 7.700 lei brut la 13.050 lei. Acest lucru inseamna o suma forfetara de 19.575 lei / luna, mai mare cu aproximativ 8.000 de lei fata de cea de pana acum.
Pentru liderii de grupuri parlamentare, presedintii, vicepresedintii si secretarii comisiilor permanente, sumele forfetare vor fi si mai mari, peste 20.000 lei / luna, deoarece si indemnizatiile acestora vor fi mai mari fata de cele ale simplilor parlamentari.
Cele mai consistente sume forfetare, ca de altfel si indemnizatii, le vor avea Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, alaturi de toti membrii conducerilor Parlamentului.
Dragnea si Tariceanu vor avea o suma forfetara lunara de 25.012 lei la o indemnizatie bruta de 16.675 lei/luna. De mentionat ca indemnizatiile celor doi presedinti ai Camerelor, precum si cele ale membrilor birourilor permanente ale Camerelor Deputatilor si Senatului au scazut de la 1 iulie, odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii, de la 21.540 lei la 16.675 lei (presedintii Parlamentului) si de la 19.055 lei la 15.515 lei (ceilalti membri ai Birourilor Permanente). Acestora le-au fost majorate indemnizatiile in iulie 2015, de catre premierul interimar Gabriel Oprea, prin ordonanta de urgenta.
Pe acelasi subiect: